Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

 Οι πυρκαγιές «καίνε» κάλπες και ανασχηματισμό...


Όταν, το βράδυ της Τετάρτης, τα εναέρια μέσα αδυνατούσαν πλέον να επιχειρήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη και όλοι φοβούνταν ότι ως το πρώτο φως της ημέρας, ένας... βασικός «πνεύμονας» του Λεκανοπεδίου θα είχε χαθεί, στα γραφεία πολλών «γαλάζιων», αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, η εκτίμηση ήταν κοινή: «φαντάσου να είχαμε προκηρύξει εκλογές…».

Βεβαίως, 30 ώρες αργότερα, η φωτιά είχε οριοθετηθεί και οι πυροσβέστες, έπειτα από υπεράνθρωπες και εναγώνιες προσπάθειες, είχαν καταφέρει όχι απλώς να οριοθετήσουν την μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και να διασφαλίσουν ότι δε θα υπήρχαν ενεργά μέτωπα και μεγάλος κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Όμως, όπως και να έχει, επειδή μόλις μπήκαμε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και είναι μπροστά μας τόσο το απρόβλεπτο 10ήμερο κύμα καύσωνα, όσο όμως και ολόκληρος ο Αύγουστος, δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση και εν γένει στη ΝΔ που τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις πυρκαγιές που μπορεί να ξεσπάσουν και να αποτελέσουν αστάθμητη πολιτική μεταβλητή κόντρα στους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς επί χάρτου.

«Και τώρα συνεχίζουμε»

Επί της ουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν θετικό απολογισμό παρά την μεγάλη καταστροφή στην Πεντέλη, το Ντράφι και τη Διώνη, θεωρώντας ότι το δύσβατο γεωλογικό αποτύπωμα της περιοχής, σε συνδυασμό με το ότι είναι κατάφυτη και πως οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητες πολύ ισχυρές, θα μπορούσε να είχε επιφέρει μία πολύ μεγαλύτερη καταστροφή. Μάλιστα, την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης και την υπεράσπιση των επιδόσεων της κυβέρνησης και εν γένει του κρατικού μηχανισμού ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε να μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και να προβεί σε δηλώσεις έχοντας δίπλα του τον Χρήστο Στυλιανίδη, κάτι που αποτελούσε σαφές δείγμα στήριξης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Επίσης, χθες, με την αυτοψία του στα καμένα της Πεντέλης, έχοντας πάλι τον κύπριο πολιτικό στο πλευρό του, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε εκ νέου ότι είναι ικανοποιημένος από το τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο πύρινος εφιάλτης στην βορειοανατολική Αττική.

Βεβαίως, στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή: οι ισχυροί άνεμοι υποχωρούν, ωστόσο ο καύσωνας έρχεται και θα είναι σφοδρός. Και, ως γνωστόν, οι συνθήκες καύσωνα ευνοούν κατά πολύ το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών, είτε από ατυχήματα είτε από πρόθεση. Τούτου δοθέντος, στο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής, γνωρίζοντας ότι η επιτυχημένη πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του «σήμερα» μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ αύριο, αν υπάρξουν αλόγιστοι πανηγυρισμοί και προκλητική στάση.

Τέλος στα σενάρια

Όπως και να έχει, όσα έγιναν στην Πεντέλη -και, κυρίως, όσα στην κυβέρνηση φοβήθηκαν ότι θα μπορούσαν να συμβούν- επιβεβαιώνουν στο Μαξίμου την άποψη ότι κάθε σενάριο επί χάρτου για πρόωρες εκλογές είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο. Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός θεωρεί, όπως λένε συνομιλητές του, πως η κατάσταση είναι τέτοια ώστε μαζί με τα εκλογικά σενάρια, «καίγονται» και αυτά για τον ανασχηματισμό: πρώτον, διότι ακόμη δοκιμάζεται ο Χρήστος Στυλιανίδης και ουδείς γνωρίζει αν ως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα συνεχίσει να περνά πάνω από τη βάση. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει κριτική περί δημιουργίας «αστάθειας» σε μία συγκυρία που οι πυρκαγιές απαιτούν αποτελεσματική και σταθερή κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους, αλλά και που επανέρχεται ο εφιάλτης της ευρωπαϊκής και οικονομικής αστάθειας, μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από τον ιταλικό πρωθυπουργικό θώκο, αλλά και την αναταραχή που αυτή επέφερε στις αγορές...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου