Μετά την πλήρη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε τελικά χθες τα οριστικά αποτελέσματα του νέου 300μελούς οργάνου.
Η τριπλή ποσόστωση (20% για τα στελέχη που προέρχονται από τη διεύρυνση του κόμματος μετά τον Γενάρη του 2019, η ποσόστωση 20% για τους βουλευτές και βέβαια η ποσόστωση φύλων 50 – 50), έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει «ταμείο» σχεδόν… τέσσερις ημέρες μετά το
κλείσιμο της κάλπης της περασμένης Κυριακής. Η αργοπορία, σύμφωνα με πληροφορίες αποδίδεται στην επανακαταμέτρηση τεσσάρων τμημάτων, ενώ δεν υπήρχε επίσης συμφωνία για τον τρόπο εφαρμογής της ποσόστωσης των «εκ της διεύρυνσης».Στις κάλπες προσήλθαν 152.913 άτομα. Υπέρ της εκλογής του Αλ. Τσίπρα ψήφισαν 150.853, ο αριθμός των λευκών ήταν 989 και ο αριθμός των άκυρων ήταν 351.
Μια γενική πρώτη ανάγνωση που μπορεί κάποιος να κάνει στη νέα ΚΕ είναι η άνετη επικράτηση των προεδρικών και του Αλέξη Τσίπρα αλλά και πως ως ένα βαθμό η νέα διεύρυνση του κόμματος αντανακλάται και στην ΚΕ. Βέβαια εδώ είναι παρούσες όλες οι τάσεις και τα ρεύματα, ακόμη και το θινκ τανκ (π.χ. εκλέχθηκε η ε.α. υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ανάμεσα σε άλλους) ενώ και η Ομπρέλα παρά την υποχώρηση από τις πρώτες θέσεις των ψηφισάντων σε σχέση με το 2016, έχει όλα τα κορυφαία της στελέχη στο νέο όργανο και περίπου 77 μέλη του δικού της κλίματος – είχε στόχο για 80. Θεανώ Φωτίου, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης αλλά και οι Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας, Ράνια Σβίγκου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αννέτα Καββαδία κ.α. είναι εδώ.
Στην Αττική
Στην πρώτη δεκάδα της Αττικής, που ήταν και η μεγάλη μάχη λόγω των 45 σταυρών που μπορούσε κάθε εκλέκτορας να βάλει, πρώτη εξελέγη η Εφη Αχτσιόγλου, ενώ μέχρι τέλους υπήρχε ντέρμπι με τη δεύτερη τελικώς σε ψήφους Ρένα Δούρου.
Η πρώτη ενδεκάδα στη νέα ΚΕ έχει μόνον προεδρικούς όλων των ρευμάτων (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, ομάδα Τζανακόπουλου, πασοκογενείς), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας (του κλίματος της ΡΕΝΕ). Στην πρώτη 20άδα και σε καλή σειρά έχουμε και δύο Τσίπρες: Ο βουλευτής Γιώργος Τσίπρας. Και η Ζανέτ Τσίπρα – εκ της σκληρής προεδρικής τάσης.
Στην πρώτη δεκάδα συναντάμε – πέραν των όσων αναφέραμε – τους Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη, Γιάννη Ραγκούση, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη και τον γραμματέα της απερχόμενης ΚΕ Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Ετερόκλητα ρεύματα επίσης της διεύρυνσης έχουν καλή εκπροσώπηση αφού συναντάμε πολλά ονόματα στην πρώτη 40άδα: Τζουμάκας, Γκίβαλος, Φωτόπουλος κ.ά. Επίσης με καλή εκπροσώπηση προσέρχεται η ΔΗΜΑΡ αλλά και το κλασικό ανανεωτικό ρεύμα με στελέχη όπως οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Φώτης Κουβέλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Στέργιος Καλπάκης, Δημήτρης Αναγνωστάκης κ.ά.
Οι μεταρρυθμιστές της Γέφυρας επίσης είναι παρόντες με στελέχη όπως οι Νίκος Μπίστης, Σπύρος Δανέλλης, Ζωή Ακριβούλη, Φωτεινή Σιάνου, Παναγιώτης Παναγιώτου, Μαρία Ρεπούση. Σημειωτέον πως η Γέφυρα κινήθηκε εκτός σκληρών τασικών γραμμών.
Στην περιφέρεια
Ας δούμε μερικές ακόμη πρωτιές στην περιφέρεια: Πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα είναι και οι εκλεγμένοι πρώτοι σε Περιφέρεια Ηπείρου (Ολγα Γεροβασίλη), σε Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αλέξης Χαρίτσης).
Πρωτιές έχουν οι ανένταχτοι προεδρικοί όπως ο Γιάννης Μπουρνούς (Βόρειο Αιγαίο) και Νεκτάριος Σαντορινιός (Νότιο Αιγαίο), οι πασοκογενείς Θεοδώρα Τζάκρη (πρώτη στην Κεντρική Μακεδονία με δεύτερη την προεδρική Νοτοπούλου) και στη Δυτική Ελλάδα με πρωτιά ο Θάνος Μωραΐτης. Πρώτος στην Κρήτη είναι ο προεδρικός Παύλος Πολάκης και δεύτερος ο εκ της Ομπρέλας και τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Εχει ενδιαφέρον πως τελικά λόγω ποσόστωσης μένει έξω ο τέως υπουργός, υπέρμαχος της διεύρυνσης και βουλευτής Χριστόφορος Βερναρδάκης ενώ εκλέγεται και ο… Ανδρέας Παπανδρέου στην Περιφέρεια Κρήτης (παλιό στέλεχος του κόμματος στα Χανιά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.