Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για ένα μέλλον χωρίς ρωσική ενέργεια...
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μέτρα για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, καθώς οι ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία έχουν... προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με ρωσικά ενεργειακά προϊόντα για τον επόμενο χειμώνα.
Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της, το 35% του αργού πετρελαίου της και πάνω από το 40% του άνθρακα της από τη Ρωσία.
Καθώς η αβεβαιότητα γύρω από αυτές τις εισαγωγές αυξάνεται και τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ πέφτουν κάτω από το 30%, η Ένωση αναζητά εναλλακτικές λύσεις της ρωσική ενέργεια και σχεδιάζει προσεκτικά τον επόμενο χειμώνα.
«Η παρούσα κατάστασή μας είναι τεταμένη», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ενημερώνει συνεχώς τους υπουργούς των χωρών της ΕΕ για τις προβλέψεις, τις εκτιμήσεις και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Η ΕΕ διαθέτει τουλάχιστον ένα «ισχυρό απόθεμα» αποθεμάτων πετρελαίου, εξήγησε η Σίμσον ενόψει της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες στις 28 Φεβρουαρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι η Ευρώπη, ακόμη και αν η Ρωσία διακόψει όλες τις ενεργειακές προμήθειες προς αυτή, θα μπορέσει να ξεπεράσει τον φετινό χειμώνα.
«Βραχυπρόθεσμα, η ανάλυση της Επιτροπής έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού στην ΕΕ», δήλωσε η Μπάρμπαρα Πομπιλί, η Γαλλίδα υπουργός για την οικολογική μετάβαση, η οποία και προέδρευε της συνάντησης.
Η Σίμσον δήλωσε ότι η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι «η ΕΕ μπορεί να περάσει με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα.
Προς το παρόν, οι ροές φυσικού αερίου από την ανατολή προς τη δύση συνεχίζονται, οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι καιρικές προβλέψεις είναι ευνοϊκές».
Όμως η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη καθώς η Ευρώπη κοιτάζει πιο μπροστά από τον τρέχοντα χειμώνα.
«Τον επόμενο χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα εντείνουν τον συντονισμό τους για να ενισχύσουν την ικανότητά μας για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, για παράδειγμα», δήλωσε η Πομπιλί.
«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους τερματικούς σταθμούς μας όσο καλύτερα μπορούμε, θα πρέπει να γεμίσουμε αυτούς τους τερματικούς σταθμούς, θα πρέπει να αυξήσουμε τα αποθέματά μας. Και πρέπει να έχουμε περισσότερες συναλλαγές με τις χώρες παραγωγούς-εξαγωγείς», πρόσθεσε.
Όμως, παρά την εστίαση της Πομπιλί στη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι αναλυτές ενέργειας είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί ως προς την ικανότητα της ΕΕ να τα καταφέρει χωρίς το ρωσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα.
Σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, το think-tank «Bruegel» παρουσίασε τρία σενάρια:
Καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο θα απαιτούσε από την ΕΕ να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας κατά 10-15% του ετήσιου συνόλου.
Περιορισμένες ρωσικές εισαγωγές, οι οποίες θα έβλεπαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και Turkstream να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα, ενώ η διέλευση μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας θα σταματούσε. Αυτό θα σήμαινε ότι «η Gazprom θα κέρδιζε πολλά χρήματα», ενώ η Ευρώπη θα εξακολουθούσε να «υποφέρει από μια εξαιρετικά ασταθή αγορά φυσικού αερίου».
Μέσος όρος ρωσικών εισαγωγών χωρίς ενεργειακές κυρώσεις από οποιαδήποτε πλευρά. Οι μακροπρόθεσμες συμβατικές υποχρεώσεις της Gazprom (όπως υποδεικνύεται από τις ροές φυσικού αερίου του 2021) θα σήμαινε ότι οι αποθήκες της ΕΕ θα μπορούσαν να «αναπληρωθούν εύκολα» και το σενάριο θα «οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές».
Η Γερμανία αντιμετωπίζει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο
Καθώς η ΕΕ βιώνει τη μία αλλαγή μετά την άλλη, υπάρχει και ο ελέφαντας στο δωμάτιο που εξαρτάται περισσότερο από όλους από το φυσικό αέριο: η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ και μία από τις πιο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, «η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία πρέπει να αφυπνίσει την Ευρώπη και σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική. Η ενεργειακή πολιτική είναι πολιτική ασφάλειας».
«Άρα η ενίσχυση της ενεργειακής μας κυριαρχίας ενισχύει την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας. Πρότεινε επίσης μια λύση δύο βημάτων για τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας του.
«Πρέπει να ξεπεράσουμε την υψηλή εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων – ένας πολεμοκάπηλος δεν είναι αξιόπιστος εταίρος», εξήγησε. «Δεύτερον, πρέπει να προωθήσουμε την ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Μια ανακοίνωση του υπουργείου, πριν την συνάντηση, που είδε το Der Spiegel, έδειχνε το σχέδιο του Χάμπεκ: Από τις αρχές Αυγούστου του 2022, οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι γεμάτες κατά 65%, να αυξηθούν στο 80% τον Οκτώβριο και να κορυφωθούν στο 90% την 1η Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, την 1η Φεβρουαρίου, οι αποθήκες φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι γεμάτες κατά 40%.
Η σύνταξη του κανονισμού της Γερμανίας για τις εντολές αποθήκευσης συντονίστηκε στενά με τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το υπουργείο, και γενικά αναμένεται να αποτελέσει μέρος του «πασχαλινού πακέτου» του Χάμπεκ για την ταχεία προώθηση της ενεργειακής νομοθεσίας.
Όσον αφορά στην αποθήκευση άνθρακα, η κατάσταση θεωρείται πιο δύσκολη, καθώς οι περισσότερες γερμανικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα λειτουργούν με το σύστημα «just in time», που σημαίνει ότι οι εισαγωγές άνθρακα παραδίδονται απευθείας στους κλιβάνους.
Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει εντολή στους φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα να αποθηκεύουν το 30% της ετήσιας κατανάλωσης σε απόθεμα, δήλωσε γερμανική πηγή στη EURACTIV.
Πρόσθετα αρχαϊκά μέτρα
Ανεξάρτητα από το τι σχεδιάζεται για τον επόμενο χειμώνα και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η Ευρώπη θα τα βγάλει πέρα τον φετινό χειμώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις ιστορικά υψηλές τιμές της ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια συνέχεια της «εργαλειοθήκης» μέτρων του Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση αυτών των υψηλών τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης των τιμών και ανάλυσης της τρέχουσας κατάστασης.
Για παράδειγμα, συζητείται ένας «εθελοντικός μηχανισμός» για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ώστε να «ανακτήσουμε τον έλεγχο της κατανάλωσης», σύμφωνα με τις δηλώσεις της Πομπιλί στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
«Φυσικά, αυτή είναι μια συζήτηση [που] πρέπει να γίνει σε κάθε κράτος μέλος», πρόσθεσε.
Παράλληλα, αναμένεται να προταθεί ένας μηχανισμός που θα προσφέρει στους καταναλωτές ενέργειας κίνητρο για να μειώσουν την κατανάλωσή τους, κάτι που ήδη γίνεται από τους διαχειριστές δικτύου της ΕΕ σε μικρότερη κλίμακα.
Σε περιόδους που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά την προσφορά, μπορεί να προσφερθούν οικονομικά κίνητρα στους βιομηχανικούς φορείς για να συγκρατήσουν την παραγωγή μέχρι να μειωθεί η ζήτηση ενέργειας.
Αυτή η νέα ώθηση για την ενεργειακή απόδοση υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να εισαγάγει ένα πλαίσιο σε ολόκληρη την ΕΕ ώστε να διασφαλίσει ότι τα συστήματα αυτά θα γίνουν πιο διαδεδομένα και μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τα νοικοκυριά...
euroactiv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.