Η αλλαγή στάσης της ΝΔ έναντι του ΚΙΝΑΛ μετά την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις, το αφήγημα της αυτοδυναμίας, ο Πολάκης και η μάχη για το χώρο του κέντρου
Συστηματικές και καθημερινές είναι πλέον οι επιθέσεις της κυβέρνησης και ειδικά του μεγάρου Μαξίμου στο ΚΙΝΑΛ και το Νίκο Ανδρουλάκη.
Βολές κατά ριπάς για τις «ίσες αποστάσεις»
Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αποτέλεσε την αφορμή για τη μεταβολή του σκηνικού και τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης προς το ΚΙΝΑΛ, αλλά όχι με όρους επιθέσεων φιλίας, αντίθετα με όρους δημιουργίας κλοιού που θέλουν να αναβιώσουν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο της περιόδου 2012-2019.
Από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ, παρά το ότι δεν στοιχήθηκε με το αίτημα Τσίπρα για εκλογές, υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαπολύουν «βολές κατά ριπάς» για αντιπολιτευτική σύμπλευση ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και χρεώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη στήριξη των σχεδιασμών του Αλέξη Τσίπρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική που δεχόταν κάποτε το ΚΙΝΑΛ από τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του περί «ίσων αποστάσεων» έναντι των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πλέον το ΚΙΝΑΛ τη δέχεται από τους υπουργούς και τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Η ενόχληση της κυβέρνησης κατέστη εμφανής κατά τις ημέρες της πρότασης μομφής με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που άσκησε κριτική προς το Νίκο Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον ότι δεν διαφοροποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κλοιός πιέσεων στη «νεόκοπη ηγεσία»
Εν συνεχεία ήρθε το επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη στη Βουλή και οι επιθέσεις του Μαξίμου έγιναν πιο στοχευμένες και συγκεκριμένες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Άκης Σκέρτσος αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχουν επωμιστεί έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτές επιθέσεις κατά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Μάλιστα αυτές οι επιθέσεις έχουν μία πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία. Τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό πιέσεων κατηγορώντας το ΚΙΝΑΛ πως με τη στάση του ανέχεται και ευνοεί το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ που προσωποποιείται στον τρόπο που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση ο Παύλος Πολάκης και σε αυτή την κατεύθυνση τα γαλάζια πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη επιχειρούν να τον φέρουν αντιμέτωπο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Είναι αποκαλυπτικές οι τελευταίες τοποθετήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη που ουσιαστικά εγκαλούν τον κ. Ανδρουλάκη ότι τηρεί σιγήν ιχθύος στο θέμα Novartis και αδειάζει τους δύο πρώην υπουργούς της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που στοχοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο εν λόγω σκάνδαλο.
Διαβάστε επίσης: Είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης «ωραία Ελένη»;
Είναι δε, ακόμα πιο χαρακτηριστική από πολιτική άποψη η χτεσινή ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου που αναρωτήθηκε αν η «νεόκοπη ηγεσία του ΚΙΝΑΛ» εξακολουθεί να δηλώνει υπερήφανη για τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012-2014.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, είναι εμφανές ότι έχει μεταβληθεί το σκηνικό άμα τη εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ και η κυβέρνηση έχει αλλάξει γραμμή. Η αρχική στάση του κ. Μητσοτάκη, που επιζητούσε δια ζώσης τετ α τετ με τον κ. Ανδρουλάκη και της ΝΔ, που υποστήριζε πως η εκλογή Ανδρουλάκη είναι απειλή για τον Αλέξη Τσίπρα και τη δεύτερη εκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον αποτελεί παρελθόν.
«Στερεί την αυτοδυναμία» και «χαλάει το αφήγημα»
Αυτή τη θέση έχουν διαδεχτεί τα γαλάζια πυρά κατά του ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ εμφανίζεται να το αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής περισσότερο ως εν δυνάμει αντίπαλό της, αν όχι ως εν δυνάμει κυβερνητικό σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη Χαριλάου Τρικούπη ερμηνεύουν τις επιθέσεις της κυβέρνησης κατά του ΚΙΝΑΛ αλλά και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη αποδίδοντάς τες στο ότι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα «στερεί την αυτοδυναμία» από τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές.
Είναι πολύ χαρακτηριστική η φράση του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου, ότι «για να σώσει ο Μητσοτάκης την αυτοδυναμία του, θα μας πουν ότι ο Πολάκης είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ!».
Σε αντίστοιχο κλίμα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χρησιμοποίησε τη φράση «σας χαλάσαμε το αφήγημα» για να ερμηνεύσει τη στάση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Διαβάστε επίσης – Δημοσκόπηση: Στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ
Διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ
Και αν υπάρχει ένα κοινό στοιχείο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι το γεγονός ότι μπορεί η ΝΔ να εμφανίζεται πρώτη πολιτική δύναμη εντούτοις η ψαλίδα της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μονοψήφια κατά βάση νούμερα, ή εν πάσει περιπτώσει δεν υπάρχει η θηριώδης διαφορά που έδιναν στο πρόσφατο παελθόν οι δημοσκοπήσεις και υπ’ αυτή την έννοια στο Μαξίμου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν κατανοήσει ότι είναι άπιαστος ο στόχος η αυτοδυναμία ακόμα και στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική.
Ταυτόχρονα στο μικροσκόπιο του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και οι δείκτες που δείχνουν ότι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και η δημοφιλία του Νίκου Ανδρουλάκη οφείλεται σε εισροή διαρροών τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και ενδεχομένως κυρίως από τη ΝΔ.
Στην πραγματικότητα στο βαθμό που εκφράζεται ένα ρεύμα επαναπατρισμού πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αυτό προέρχεται και από την κυβερνητική φθορά της ΝΔ που είχε καταφέρει υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει στο παρελθόν τμήματα του άλλοτε εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνου του κεντρώου τμήματος που έβλεπε με εχθρικό μάτι ένα κόμμα της Αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ρωγμές
Μάλιστα στο μέγαρο Μαξίμου δεν πέρασαν απαρατήρητες οι επικριτικές για την κυβέρνηση τοποθετήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου τους τελευταίους μήνες για σειρά ζητημάτων όπως οι νεκροί από την πανδημία, η εξωτερική πολιτική κ.α., οι οποίες ερμηνεύονται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Ανδρουλάκη.
Επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να συναντήσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για να ασκήσει κριτική προς την κυβέρνηση σε σχέση με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αμφισβητώντας έτσι αυτό που ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θεωρούν ως το δυνατότερο σημείο του κυβερνητικού αφηγήματος για να διατηρήσουν την πολιτική τους κυριαρχία.
Στην πραγματικότητα το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αισθάνεται ανασφάλεια για τη στάση που κρατά και θα κρατήσει από εδώ και στο εξής το κεντρογενές τμήμα εκείνων των δυνάμεων που στήριξαν την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ το 2015-2016 όσο και την εκλογή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία το 2019.
Μετά από δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης και διαχείρισης αλλεπάλληλων κρίσεων είναι σαφές ότι η κοινωνικοπολιτική συμμαχία που έφερε στην εξουσία τη ΝΔ περνάει και αυτή με τη σειρά της κρίση και το Μαξίμου φοβάται πιθανές ρωγμές που μπορεί να ανατρέψουν τις πολιτικές ισορροπίες, οπότε ακολουθούν τη συνταγή «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.