Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

 


Το συναπάντημα Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης και τα μηνύματα που εξέπεμψε

Των Ελένη Ευαγγελοδήμου και Μυρτώ Λιαλιούτη 

Αν κανείς προσπαθεί, με συμβολικό τρόπο, να αποδώσει τις σχέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αυτή την περίοδο, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο Ηράκλειο το πρωί του Σαββάτου: ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκαν λίγα μέτρα ο ένας από τον άλλον κατά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ευγένιου.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στον Αγιο Μηνά πέντε λεπτά πριν από την έναρξη της τελετής και ενόσω κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί βρίσκονταν ήδη μέσα στον ναό. Με τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής δεν αντάλλαξε, λένε αυτόπτες μάρτυρες, ούτε βλέμμα – ακόμα και μετά την πανηγυρική τελετή, όταν δημιουργήθηκαν στον προαύλιο χώρο «μεικτά» πηγαδάκια. Ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Ανδρουλάκης επεδίωξαν να προκαλέσουν τις συνθήκες για ένα έστω σύντομο τετ α τετ.

Η κοινή παρουσία στην Κρήτη, μια περιοχή με συμβολική σημασία και για τους δύο, έρχεται στον απόηχο των εξελίξεων των τελευταίων ημερών. Το ραντεβού μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, από το αντάμωμα στη Βουλή κατά το οποίο είχαν συμφωνήσει στο πόδι «να τα πουν», μετατρέπεται, όπως φαίνεται, σε… εκκρεμότητα διαρκείας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι «δεν θα παίξουμε στο ταμπλό της πόλωσης» έχοντας χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική έναντι τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Κινήματος Αλλαγής: από τη μία οι (αντ)επιθέσεις επί παντός επιστητού, από την άλλη οι στοχευμένες επικρίσεις. Προς το παρόν πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να μην… μπλέξει τακτικές και στρατόπεδα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν θα τεντώσουν το σκοινί της αντιπαράθεσης απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη με την ίδια ένταση ή για τους ίδιους λόγους που ήδη το κάνουν έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

«Κόβουμε γέφυρες μόνο απέναντι σε όσους θέλουν να διχάσουν. Τις θέλουμε με όσους μπορούν να κοιτάζουν μπροστά με ρεαλιστικές προτάσεις» σχολιάζει κυβερνητικός παράγοντας, με την αιχμή (προς την κιναλίτικη πλευρά) ότι «οι πολίτες αναμένουν καθαρές πολιτικές θέσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους ίδιους και τη χώρα». Οπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες με το κυβερνητικό ανέβασμα στροφών απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, ο κλοιός πίεσης θα σφίγγει μεθοδικά αλλά και με κάθε ευκαιρία, ώστε ο Ανδρουλάκης να μην «κρύβεται από τις μεγάλες πολιτικές μάχες», όπως πιστεύουν πως κάνει στην κυβέρνηση, επιχειρώντας να επωφεληθεί από τις συγκρούσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικά «πυρά»

Είναι ενδεικτικό ότι οι κατηγορίες κυβερνητικών στελεχών για το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα εστιάζουν πότε στη «σιωπή» του για σημαντικά θέματα (π.χ Novartis), πότε στις «ίσες αποστάσεις» (π.χ. το επεισόδιο Αδωνη Γεωργιάδη – Παύλου Πολάκη στη Βουλή) και πότε στην «ασάφεια» και στις «αντιφάσεις», όπως είχε διαβαστεί από τους κυβερνητικούς η στάση του ΚΙΝΑΛ στην πρόταση δυσπιστίας, που μάλλον λειτούργησε ως το τέλος της άτυπης περιόδου ανοχής του Μεγάρου Μαξίμου προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Τα κυβερνητικά στελέχη θα εκμεταλλεύονται πια κάθε ευκαιρία ώστε να σύρουν το ΚΙΝΑΛ προς τα αριστερά και να του κουμπώνουν κατηγορίες πως ανέχεται συριζαϊκούς σχεδιασμούς και ύφος. Πίσω από αυτό κρύβεται μια προσπάθεια να καλύπτεται ο (μεσαίος) χώρος της μετριοπάθειας από τον Πρωθυπουργό. Το σίγουρο είναι ότι οι μέρες που ο Μητσοτάκης ζητούσε από τον Ανδρουλάκη «υπεύθυνη αντιπολίτευση» αποτελούν παρελθόν.

Τι απαντά το ΚΙΝΑΛ

Στον ίδιο χώρο του Κέντρου, πάντως, και με οδηγό την ίδια μετριοπάθεια, ισχυρίζεται πως κινείται ο Ανδρουλάκης, ο οποίος και δημόσια («Πρώτο Θέμα») απορρίπτει την κατηγορία των ίσων αποστάσεων, ξεκαθαρίζοντας πως «είμαστε απέναντι σε όποιον προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, απ’ όπου κι αν προέρχεται». Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η σκληρή στάση της ΝΔ προέρχεται από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν πως ο Ανδρουλάκης είναι πλέον ένας υπολογίσιμος παίκτης για τους κεντρώους ψηφοφόρους, αντλώντας ισόποσα δύναμη από πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Η κεντροαριστερή κριτική, εξηγούν έμπειρα στελέχη, θα συνεχίσει να είναι τεκμηριωμένη, καθώς το ΚΙΝΑΛ δεν επενδύει στις φωνές, στις προσωπικές επιθέσεις και στην πόλωση, προτάσσοντας μια πιο πολιτική στάση – ώστε να κρατήσει τις διαφορές του από τον τρόπο και το ύφος αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και αν οι αφορμές περισσέψουν, το νέο σκηνικό ανάμεσα στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως θα ορίσει τις σχέσεις τους από εδώ και πέρα, με ορίζοντα μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία η ΝΔ θέλει να διατηρήσει τα ηνία στον κεντρώο χώρο και το ΚΙΝΑΛ να συσπειρώσει παραδοσιακές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που ιστορικά περνούν από τον ίδιο χώρο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε τοin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου