Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Στη Βουλή Φέρνει Το Ζήτημα Των Αγροτικών Συνεταιρισμών Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ

 


Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την απουσία οποιασδήποτε νομοθετικής πρόβλεψης όσον αφορά στη δυνατότητα συγχώνευσης ανενεργών αγροτικών συνεταιρισμών με ενεργούς, πραγματοποίησαν η Γραμματέας της ΚΟ  του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και οι βουλευτές Αρβανιτίδης Γιώργος, Κεγκέρογλου Βασίλης και Πουλάς Ανδρέας

Συγκεκριμένα, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής:

«Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, έχουν να επιδείξουν μεγάλα επιτεύγματα, ενώ η πολύτιμη συνδρομή τους είναι αδιαμφισβήτητη. Εκτός από την οικονομική ωφέλεια, οι συνεταιρισμοί καλλιεργούν την αλληλεγγύη αλλά και τη στήριξη των μελών τους, στοιχείο αναγκαίο, τόσο για τον αγροτικό χώρο όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Πρόσφατα μάλιστα,  εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών της Λάρισας, με επιστολή τους, ζητούν να καλυφθεί το κενό δικαίου που έχει δημιουργηθεί, μετά τη δημοσίευση του Ν. 4673/2020 σχετικά με δυνατότητα συγχώνευσης των ανενεργών αγροτικών συνεταιρισμών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, οι ανενεργοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι δεν έχουν κάνει εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΜΑΣ), και οι υφιστάμενοι ενεργοί, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Ν. 4015/2011, δύνανται να συγχωνευθούν μεταξύ τους. Ωστόσο, ο Ν. 4673/2020 που ψηφίστηκε, ουδέν προβλέπει για το μέλλον των ανενεργών συνεταιρισμών και τη σχετική δυνατότητά τους να συγχωνευθούν,  είτε με ενεργούς  συνεταιρισμούς είτε με αυτούς που ουδέποτε εγγράφηκαν στο ΕΜΑΣ.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η  περιοχή του Δήμου Φαρσάλων, όπου η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ενδεικτική, καθώς μόνο για το Δημοτικό Διαμέρισμα Ευυδρίου, της Δημοτικής Ενότητας Ενιπέα, που αποτελείται από τέσσερα χωριά, υπάρχουν τρεις γεωργικοί πιστωτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι συστάθηκαν πριν τη δημοσίευση του Ν. 4015/2011. Δυστυχώς, λόγω αδράνειας της Διοικήσεως, δεν εγγράφηκαν ποτέ στο ΕΜΑΣ, ενώ, διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Σε περίπτωση, λοιπόν, απορρόφησης του περιουσιακού τους κεφαλαίου από ενεργούς συνεταιρισμούς, θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία των ενεργών αγροτικών συνεταιρισμών.

Γίνεται αντιληπτό ότι το νομοθετικό κενό που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την δυνατότητα ή μη συγχώνευσης των ανενεργών συνεταιρισμών, μετά την εφαρμογή του Ν. 4673/2020, πρέπει να καλυφθεί

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟ ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να καλύψει το κενό που έχει προκύψει και αφορά στη δυνατότητα συγχώνευσης των ανενεργών συνεταιρισμών με ενεργούς και με όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑΣ καθώς και να ορίσει εύλογη προθεσμία, με αντίστοιχη μεταβατική διάταξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου