Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ελλάδα-Τουρκία-Ουκρανία: Το τρίγωνο της αγωνίας

 


Η επάρκεια και το κόστος του φυσικού αερίου είναι μία μόνο πτυχή του αντίκτυπου που έχει για την Ελλάδα η κρίση στην Ουκρανία.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ξυπνά φόβους στην Αθήνα για νέες αναθεωρητικές κινήσεις της Άγκυρας καθώς και για την αντίδραση εταίρων και συμμάχων μόνο με... κυρώσεις στο μπακλαβά.

Αλλά κυρίως, η κλιμάκωση της επίθεσης της Ρωσίας δημιουργεί ανησυχία ότι το ΝΑΤΟ θα “χαϊδέψει” ξανά την Τουρκία, ώστε να έχει τη στήριξη της στη Μαύρη Θάλασσα και όσον αφορά στη διέλευση στρατιωτικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου χωρίς περιορισμούς και καθυστερήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση, που έχει επενδύσει στη στρατηγική του “αξιόπιστου συμμάχου” και έχει ποντάρει στη βάση της Αλεξανδρούπολης, θα βρεθεί σε λεπτή θέση.

Τον κίνδυνο αυτό προφανώς προείδε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα Rafale και τις Belharra είχε διαμηνύσει στο ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, με την Τουρκία να απειλεί ένα άλλο μέλος της Συμμαχίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Αθήνα καταδίκασε τη στάση της Ρωσίας. Καταρχάς νωρίς το πρωί, πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την “κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου” από τη Μόσχα.

Το ΚΥΣΕΑ επιβεβαίωσε τη συστράτευση της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και επανέλαβε την καταδίκη της ρωσικής στάσης.

Και στη συνέχεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τη Ρωσία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μίνσκ και τόνισε ότι η αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, “όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο”.

Εν τω μεταξύ όμως γινόταν σαφές ότι και στη γειτονική χώρα είδαν την ευκαιρία τους να καταστούν απαραίτητοι στη Δύση. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση εκ των πραγμάτων καταδίκασε τη ρωσική αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αφού η Άγκυρα έχει τα δικά της προβλήματα με τους Κούρδους. Αν και η Αγκυρα δεν ενθουσιάζεται με την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία, αφού θα μπορούσαν να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και σε βάρος της.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τήρησε λοιπόν τη γραμμή του ΝΑΤΟ. Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε η Τουρκία σε έναν πόλεμο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν είπε με νόημα ότι“η Άγκυρα δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της”και δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του δια παν ενδεχόμενον.

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει σε κοινή Σύνοδο Κορυφής με τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη Γερμανία και την Ουκρανία, μετά από πρόσκληση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το News247.gr σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου