Μόλις κυκλοφόρησε το τεύχος 39 (Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2021) του τριμηνιαίου περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με αξιόλογη, όπως πάντα, επιστημονική και λογοτεχνική ύλη.
Στο νέο τεύχος θα βρείτε το τρίτο μέρος της δημοσίευσης τμημάτων από το υπό έκδοσιν βιβλίο του ομότ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Προμπονά, που έχει γενικό τίτλο Ο Όμηρος και ο ναξιακός βίος και λόγος. Επίσης, το τεύχος περιλαμβάνει άρθρα των Δ. Σιδερή για τον κορωνοϊό και τη σχέση του με την…Κόρωνο, Τασίας Δεουδέ για τους «τελευταίους θησαυροφύλακες», τους σπόρους των μπουρνελάτων φασολιών, Βασίλη Φραγκουλόπουλου, που συνεχίζει τη μελέτη του για τα Αριστεία Ναξίων αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, Νίκου Δέτση για τα Αρχαία Ιερά της Νάξου και τις λατρευτικές πρακτικές σ’ αυτά, Ευάγγελου Μανωλά για το Αιγαίο του Robert McCabe. Ο ίδιος σχολιάζει, όπως σε κάθε τεύχος, μια παλιά φωτογραφία, εδώ ενός περιπλανώμενου επαγγελματία στην παραλία της Χώρας Νάξου.
Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη φιλοξενούνται κείμενα και ποιήματα των Δ. Νανούρη, Ιωάννη Βερώνη, Μιχαήλ Δέτση, Λιλής Βασιλάκη, Γ. Προμπονά (Κότε) και Στέφανου Ψαρρά.
Το Ναξ-Αρχείον δημοσιεύει ένα ανέκδοτο έγγραφο για τους Κρήτες πρόσφυγες στη Νάξο κατά την Ελληνική Επανάσταση, ενώ η στήλη Ναξιακά Θέματα και Νάξιοι συγγραφείς επισκοπεί τη σχετική βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή.
Τέλος ο Ιωάννης Προμπονάς επισημαίνει παροράματα στον άρτι εκδοθέντα από τον Ιωάννη Χατζάκη (Ακαδημία Αθηνών) Κώδικα 85 του νοταρίου Νάξου Ιωάννη Μηνιάτη (1668-1676).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ από τον Εκδότη του Ιωάννη Σ. Βερώνη (φορητό τηλέφωνο: 6944290450) και από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ή αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@veronis.net, όπου μπορούν να δηλώσουν και τη συνδρομητική εγγραφή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.