Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Το γεωπολιτικό παρασκήνιο για το "σημείο μηδέν" με Μητσοτάκη και Ελπιδοφόρο

 


Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, μαζί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, εξελίχθηκε σε μείζονα κρίση στις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με την Αθήνα και τη Λευκωσία, με έντονο γεωπολιτικό παρασκήνιο και με φόντο την ενδεχόμενη διαδοχή Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα αφού είχε ακυρώσει σχεδιαζόμενη συνάντηση του με τον κ.Ελπιδοφόρο (είχε προηγηθεί η ακύρωση και του ραντεβού του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής) ακύρωσε χθες και την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί από κοινού με τον ηγέτη των ορθοδόξων στις ΗΠΑ στο Ground Zero, το σημείο μηδέν, όπου κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται όμως πλέον και οι σχέσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και εμμέσως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αθήνα και τη Λευκωσία, ενώ ο κ. Ελπιδοφόρος δέχεται κριτική και από την αρμενική κοινότητα στις ΗΠΑ για την κίνηση του αυτή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με δήλωση του χθες ζήτησε συγνώμη για την οδύνη, που άθελα του όπως αναφέρει προκάλεσε στους Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς.

“Η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής”, ανέφερε ο κ.Ελπιδοφόρος και δήλωσε: “Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.”

Ο Ελπιδοφόρος, που είναι Τούρκος υπήκοος ως Έλληνας της Πόλης και που υπάγεται ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, είχε επιλέξει να παραστεί στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, ενός ουρανοξύστη στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στην 1η Λεωφόρο, όπου θα έχει στο εξής την έδρα της η μόνιμη αντιπροσωπία της Τουρκίας στον ΟΗΕ αλλά και το τουρκικό προξενείο.

Είχε θεωρήσει μάλιστα την παρουσία αυτή ως ευκαιρία για να αναφερθεί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

“Όπως πάντα επιμένω στην σημαντικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία” είχε γράψει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, από το κυπριακό και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν συστήσει στον κ. Ελπιδοφόρο να μην παραστεί στα εγκαίνια, δεδομένης της αυξανόμενης για άλλη μία φορά τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και λόγω της αναμενόμενης παρουσίας Τατάρ στην εκδήλωση.

Τη σύσταση αυτή φέρεται να αγνόησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, προκαλώντας την ενόχληση της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ενόχληση την οποία εξέφρασε και επισήμως χθες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για να διαρρεύσει στη συνέχεια πως ο πρωθυπουργός θα απέφευγε όχι μόνο μία συνάντηση, αλλά ακόμη και να φωτογραφηθεί μαζί με τον κ.Ελπιδοφόρο στο Ground Zero.

Οι σχέσεις με το Πατριαρχείο, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η διαδοχή Βαρθολομαίου

Με την επιλογή αυτή ο κ.Μητσοτάκης απευθύνθηκε βεβαίως και στο εσωτερικό της Ελλάδας και κυρίως στη βάση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά στη λεγόμενη “πατριωτική δεξιά”.

Σημειωτέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε σαφέστατα το μέρος του κ.Ελπιδοφόρου απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ και το σημιτικό στρατόπεδο έστειλε μήνυμα διαφωνίας με τους χειρισμούς της Αθήνας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πίεζε τον κ.Μητσοτάκη να μην ακυρώσει τη συνάντηση με τον κ.Ελπιδοφόρο, πίεση που μάλλον όμως είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού εάν τελικά δεν άλλαζε το πρόγραμμα του ο πρωθυπουργός, θα δεχόταν εσωκομματική κριτική.

Ανοίκειο και αντιθεσμικό χαρακτήρισε το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας μάλιστα ότι: “Ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είναι ούτε υφυπουργός του κ. Μητσοτάκη ούτε στην δούλεψη της οικογένειάς του”.

Παρέμβαση με αιχμές κατά της κυβέρνησης έκανε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για “βαθιά ανιστόρητη” στάση της κυβέρνησης και πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεών του με την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και για εύκολες και «δημοφιλείς» αντιτουρκικές βολές με «μπάλα» το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ.Βενιζέλος επισήμανε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος, επομένως ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη. Υπενθύμισε ότι καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει στην Τουρκία, έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του, για τη θρησκευτική του ελευθερία και για την προστασία της Αγίας Σοφίας, της Μονής της Χώρας, της Χάλκης, να έχει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές.

Κάρφωσε μάλιστα την Αθήνα ότι δεν απαντά στις επιθέσεις της ρωσικής κυβέρνησης κατά του Πατριαρχείου και προσωπικά κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τη χορήγηση του ουκρανικού Αυτοκεφάλου.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρήθηκε ως casus belli και αμερικανικός δάκτυλος από τη Μόσχα, η οποία έχει κηρύξει “πόλεμο” κατά του Βαρθολομαίου ενώ η Ρωσική Εκκλησία έχει αποκοπεί από το Πατριαρχείο. Σημειωτέον πάντως ότι και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Γιατί οι ΗΠΑ όμως ενδιαφέρονται και στηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Προκειμένου να ανακόψουν την επιρροή της ρωσικής Εκκλησίας. Και εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια ότι ο Βαρθολομαίος, ο οποίος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έχει αποφασίσει να δρομολογήσει τη διαδοχή του μετά από 30 χρόνια στον Οικουμενικό Θρόνο, ο κ. Ελπιδοφόρος φέρεται ως ένας πιθανός υποψήφιος Οικουμενικός Πατριάρχης. Γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί και την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, αλλά και την επιλογή του να μην αναφερθεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για να μη δυναμιτίσει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Το Φανάρι δε, όποιος και εάν κάθεται στον Οικουμενικό Θρόνο, ποντάρει στις ΗΠΑ για να διασφαλίσει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ζήτημα υπαρξιακό για το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, καθώς ο Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος υπήκοος...

Ακολουθήστε το News247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου