Κάθε χρόνο η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από χιλιάδες πιστούς στη χώρα μας , οι οποίοι στις 15 Αυγούστου προστρέχουν στα αφιερωμένα στην Παναγία προσκυνήματα κι έπειτα είθισται να συνεχίζουν τους εορτασμούς στα περίφημα πανηγύρια, όπου το γλέντι οργανώνεται βασισμένο στα ήθη και τα έθιμα που προσφέρει ο εκάστοτε τόπος.
Ωστόσο, -όπως και πέρυσι- έτσι και φέτος η μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή του ορθοδόξου εορτολογίου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει ορίσει η πανδημία. Για την ακρίβεια, υπό την απειλή των αυξανόμενων τις τελευταίες ημέρες κρουσμάτων, εκκλησίες και δημοτικές αρχές έχουν μεριμνήσει για την ομαλή διεξαγωγή των λειτουργιών, ακολουθώντας -στις περισσότερες περιπτώσεις- όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
Κυβέρνηση, επιστήμονες και εκκλησία -δεδομένης της σταδιακής επιβάρυνσης του υγειονομικού συστήματος- στρέφουν το βλέμμα τους στα νησιά και σε διάφορα άλλα μέρη όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου προκειμένου αφενός να εξασφαλισθεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.
Οι ειδικοί δεν ανησυχούν μόνο για τη συμπεριφορά των πιστών εντός και εκτός ναών αλλά και για τη στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι ιερείς. Σημειώνεται πως μετά τον εντοπισμό 16 κρουσμάτων κοροναϊού στο μοναστήρι του Αγίου Νεκτάριου στην Αίγινα, η μονή κλείνει για 15 ημέρες.
Οι μοναχές και το βοηθητικό προσωπικό τίθενται σε καραντίνα, ενώ επιβάλλεται η τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.
Ανησυχία για τα νησιά
Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως στην Τήνο, την Πάρο και την Πάτμο, περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας, ενώ διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», σε επιφυλακή βρίσκονται η δημοτική αρχή στην Τήνο και η οικεία μητρόπολη, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα. Το νησί της Μεγαλόχαρης κάθε Δεκαπενταύγουστο «βουλιάζει» από χιλιάδες πιστούς γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού.
Αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση να ελεγχθεί η κατάσταση, μια που στο ναό της Ευαγγελιστρίας συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, ωστόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής και της Εκκλησίας συνιστάται η αυστηρή τήρηση των οδηγιών, αποστάσεις, χρήση μάσκας και αντισηπτικών.
Το ίδιο και στην Πάρο, όπου πόλος έλξης για εκατοντάδες πιστούς είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή. Το νησί ήδη είναι επιβαρυμένο επιδημιολογικά και σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι οδηγίες των ειδικών, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η Ιερά Σύνοδος -όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα- έχει διαμηνύσει σε ιερείς και ιεράρχες την αναγκαία εφαρμογή των μέτρων στους ναούς και τα μοναστήρια. Με βάση τα ισχύοντα, έως και την προσεχή Δευτέρα (16 Αυγούστου) επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.
Στους εξωτερικούς χώρους (προαύλια εκκλησιών) ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.
Προβλέψεις για αύξηση των νοσηλειών μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Η ανησυχία των ειδικών έγκειται στο γεγονός ότι αναμένουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου, όπερ σημαίνει αύξηση της πίεσης του συστήματος υγείας.
Όπως προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, «είναι αδύνατο να μη γίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επίσης, θα αυξηθούν και οι ΜΕΘ».
Στο ίδιο πνεύμα, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε πως «περιμένουμε από τον Δεκαπενταύγουστο και έπειτα να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Είναι λιγότερα από ό,τι τα υπολογίζαμε κι εύχομαι να μην αυξηθούν περαιτέρω» είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών.
Σημειώνεται πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάστηκαν μέσα σε περίπου 20 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σχετική αύξηση, με κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων τα 2942 κρούσματα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες παρουσιάζεται περαιτέρω τάση αύξησης. Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια είναι στο 3,3%, με σημαντικές αυξομειώσεις, καθώς σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.