Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Στην Νάξο ερωτεύεσαι ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

 


Με τη φήμη ενός οικογενειακού προορισμού, η εύφορη Νάξος είναι ένας τόπος που έχει τα πάντα: πολλή ιστορία, φιλόξενους ανθρώπους, μαγικά τοπία και υπέροχο φαγητό

Ένα νησί που είναι αγαπημένος οικογενειακός προορισμός και όχι άδικα. Ένα νησί που μπορεί να μην σε μαγέψει στα πρώτα 24ωρά σου εκεί αλλά όσο το ζεις και το μαθαίνεις, τόσο περισσότερο μπαίνει στην καρδιά σου και κερδίζει επάξια μια θέση. Απλά, γιατί στις θάλασσες, τα χωριά και τους ανθρώπους της, θα βρεις όλα όσα ήθελες ποτέ από το ελληνικό καλοκαίρι.

Το επιβλητικό τοπόσημο της αξιώτικης γης, η Πορτάρα, παρουσιάζεται σε πρώτο πλάνο. Το μαρμάρινο πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα του 6ου αι., καλοσωρίζει κάτι από το απολλώνιο φως. Στο φόντο, από τη μία η Γκρόττα κι από την άλλη η θέα του υπέροχου μεσαιωνικού κάστρου. Το νησί της Αριάδνης ξετυλίγει τον μίτο του Αιγαίου, που ίσως κράτησε λίγο από το απολλώνειο φως. 

Ανακάλυψε κι εσύ την Νάξο και τις δικές της μοναδικές ομορφιές. 

Η αξιώτικη Χώρα, μια λαμπερή κυκλαδίτικη γαλανόλευκη Χώρα, με δαιδαλώδη στενάκια και αιγαιοπελαγίτικα στιγάδια. Περπατώντας κάτω από τις καμάρες, και τις σκαλινάτες, αποκαλύπτονται γωνιές και στοιχεία από την κληρονομιά που άφησαν οι Ενετοί ευγενείς και οι Φράγκοι, μαζί με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική,  στα στενά σοκάκια και τις καμάρες. Μάλιστα στο παλαιότερο τμήμα της πόλης μέχρι το φρούριο, η μεσαιωνική αρχιτεκτονική γίνεται εντονότερη, αν σκεφτεί κανείς ότι το κάστρο κατοικείται αδιάλειπτα επί έξι χιλιετίες. Αντίπαλο δέος  ο κοσμοπολίτικος αέρας των εμπορικών καταστημάτων, οι πραμάτειες με τα τουριστικά είδη και η πληθωρική ζωή.

Αφού φτάσετε με μια πτήση AEGEAN ανηφορήστε προς τη νησιωτική ενδοχώρα περνώντας από ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο και όμορφους οικισμούς, όπως οι Τρίποδες, το κατάφυτο Φιλώτι -που είναι η απαραίτητη στάση στον δρόμο , το λιλιπούτειο Χαλκί με τα πλατάνια και το μουσείο -αποστακτήριο κίτρου της Νάξου με παράδοση από το 1895, όπου σας ξεναγεί στα άδυτα του ηδύποτου και της διαδικασίας παρασκευής του. Στο βάθος ερειπωμένα μοναστήρια και εκκλησίες με ιστορία, όπως το Μοναστήρι του Αληθινού Σταυρού.

Περπατήστε στα μαρμάρινα σοκάκια στην Απείρανθο, ανάμεσα σε πέτρινα αρχοντικά σπίτια που μετρούν μια χιλιετία και παραμένουν όρθια και σχεδόν απαράλλαχτα. Καμάρι του νησιού, το ορεινό αυτό χωριουδάκι, αληθινό κόσμημα, διατηρεί το παρελθόν του σε κάθε καμάρα και ενετική σκάλα. Στα πλατώματα στους καφενέδες, οι κάτοικοι μιλούν ακόμα μια μακρινή διάλεκτο αιώνων που για την προέλευσή της, υπάρχουν διχογνωμίες μέχρι σήμερα.

Η πολιτισμική ατζέντα της Νάξου είναι πλούσια. Δεν είναι μόνο οι γκαλερί και οι μικρές γιορτές. Με μεγάλο και ιστορικό και αρχαιολογικό αποτύπωμα που πάει βαθιά στον χρόνο, θα σας πάει μέχρι την άλλη άκρη για να δείτε τους θησαυρούς της. Σώματα Κούρων, αγάλματα νεαρών ανδρών μήκους 5,5 μ. που σμιλεύτηκαν το 570 π.Χ.,  αλλά και σύγχρονη κουλτούρα στο υπέροχο Θεατρικό Μουσείο Ι. Καμπανέλλης

Μια γαστρονομική περιπέτεια

Διάσημη για την ποιότητα των τοπικών της προϊόντων, από τις πρώτες ύλες μέχρι  την αποστάγματα, η γαστρονομία της Νάξου πολύ σύντομα αποδεικνύεται ένας θησαυρός για τον επισκέπτη.

Δοκιμάζοντας την τυροκομική της παράδοση, θα διαπιστώσετε ότι η φήμη της δεν είναι τυχαία: ναξιώτικη γραβιέρα, κεφαλοτύρι αρσενικό, για άγνωστους λόγους… και όχι μόνο.

Στα must και η ξακουστή πατάτα, τηγανητή ή ψητή, για την οποία οι περγαμηνές λένε ότι το αμμώδες υπέδαφός της δίνει άλλη χάρη και θα το δείτε στη γιορτή της Πατάτας. Γενικότερα οι Ναξιώτες είναι large σε όλα, σε μερίδες μέχρι και την καλή καρδιά.

Διαλέξτε χρώμα -πράσινο, κίτρινο και διαυγές- από το αγαπημένο εσπεριδοειδές λικέρ που δεν είναι άλλο από το Κίτρο Νάξου, απόσταγμα από τα φύλλα του κέδρου. Τσιν-Τσιν…

Οι παραλίες

Μια μακριά λίστα ανταποκρίνεται αναμφίβολα σε όλα τα γούστα. Στις φουλ οργανωμένες τα τοπ είναι η Αγία Άννα, Άγιος Προκόπης και Πλάκα με beach bar και ταβερνάκια.

Γνήσιος εξωτισμός στη Χαβάη, απεραντοσύνη στο μαγικό Καστράκι με την ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Βουτήξτε στο ζεν του νότου, στο Πυργάκι με θέα στην Ηρακλειά και στην Ίο. Αδράξτε το κύμα στη Μικρή Βίγλα με ένα kite ή wind surf.

Στη πολύ συμπαθητική Μουτσούνα, με σκηνικό μιας περασμένης δεκαετίας, σημειώστε ότι υπάρχει ο σιδηρόδρομος των σμυριδωρυχείων της Νάξου, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα βιομηχανικά μνημεία της Ελλάδας. Αν ψάχνετε για απομόνωση και απόλυτο relax,  πεταχτείτε στον κοντινό Πανορμίτη! 

Που θα μείνετε

Η Νάξος προσφέρει πλήθος επιλογών διαμονής για όλα τα βαλάντια. Η κοσμική  Χώρα και τα γραφικά της σοκάκια, όπου και βρίσκονται τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος. Για ατμόσφαιρα και θέα, επιλέξτε κοντά στο Κάστρο, σε σημεία που δύσκολα πάει αυτοκίνητο. Αν πάλι ο στόχος σας είναι να είστε δίπλα στο κύμα αλλά και κοντά στη Χώρα, ο Άγιος Γεώργιος είναι αυτό που ψάχνετε. Υπέροχα ηλιοβασίλεματα στη Γκρόττα, πίσω από την Πορτάρα.

Κλείσε θέση με AEGEAN και ταξίδεψε απευθείας από Αθήνα.

Απολάυστε το μεγάλο αφιέρωμα του NEWS 24/7 στο ελληνικό καλοκαίρι “ξεφυλλίζοντας” τους ταξιδιωτικούς οδηγούς για τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, την Κρήτη αλλά και τους ξεχωριστούς χερσαίους προορισμούς της Ελλάδας στο travelgreece.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου