Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Νέες εκτιμήσεις για τα 4 πεδία και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής


Στ. Στρατηγάκης: Υπομονή μέχρι τη Δευτέρα

«Μόλις πάρουν τις βαθμολογίες τους τα παιδιά, θα βγάλουν τον μέσο όρο τους, θα υπολογίσουν τα μόρια τους και θα κοιτάξουν τις βάσεις εισαγωγής που είχαν οι σχολές που τους ενδιαφέρουν. Αυτό ακριβώς είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος. Δηλαδή οι βάσεις που κοιτάνε είναι οι περσινές, δε έχουν καμία σχέση με τις φετινές», σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 χθες, ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης.

«Εκεί ξεκινάνε οι χαρές ή οι στεναχώριες ανάλογα με το αν η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική η ανοδική», λέει ο κ. Στρατηγάκης, συμπληρώνοντας πως σήμερα τα παιδιά θα έχουν και ένα επιπλέον θέμα. «Γιατί θα ανακοινωθούν μόνο οι βαθμολογίες, δεν θα ανακοινωθούν ούτε τα στατιστικά των εξετάσεων, ούτε η ελάχιστη βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος. Τα παιδιά θα πάρουν βαθμούς που δεν θα ξέρουν σε τι αντιστοιχούν σε σχέση με τις φετινές εξετάσεις. Δηλαδή ένα παιδί που θα βγάλει μέσο όρο 11, τι σημαίνει αυτό, αποκλείεται από κάποιες σχολές λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, από κάποιες άλλες όχι, αλλά δεν ξέρει ούτε τις μεν ούτε τις δε. Αυτά θα τα μάθουμε από Δευτέρα, άρα υπομονή».

Στο επόμενο στάδιο, στο μηχανογραφικό τα πράγματα είναι πολύ απλά αλλά τα κάνουμε περίπλοκα για λόγους διαφορετικούς, εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης. «Τα παιδιά πρέπει να σκεφτούν ότι επιλέγουν σπουδές και όχι επάγγελμα, άρα να φύγει αυτό το άγχος. Και αυτό γιατί το επάγγελμα θα το επιλέξουν αργότερα στην ζωή τους, θα μπουν και άλλες παράμετροι, πέρα από τις σπουδές. Να επιλέξουν τις σχολές που τους αρέσουν, μας ενδιαφέρει το παιδί να γίνει καλός φοιτητής και να μπορέσει να πάρει το πτυχίο του στον κανονικό του χρόνο. Άρα είναι μονόδρομος να του αρέσει αυτό που θα διαβάζει, τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, από εκεί ξεκινάμε».

Τέλος, διευκρινίζει ότι, στο μηχανογραφικό μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές που περνούν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αλλά είναι λάθος να βάζουν 80 τμήματα, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και μπαίνουν κάπου κατά τύχη, το σωστό μηχανογραφικό δεν μπορεί να έχει πάνω από 30 τμήματα και πολλά είναι, για να καταλήξουν εκεί που τους ενδιαφέρει.»

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, οι βαθμολογικές επιδόσεις ανακοινώθηκαν χωρίς τα στατιστικά στοιχεία, γι’ αυτό δε μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πώς θα κυμανθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής των τμημάτων και των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η μέση επίδοση των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο, από την οποία στη συνέχεια για κάθε τμήμα της Τριτοβάθμιας θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ανάλογα με το συντελεστή που έχει επιλέξει η κάθε σχολή.

Με βάση τον αριθμό των διαγωνισθέντων, παρατηρεί ο κ. Χατζητέγας, φαίνεται ότι σε δυο επιστημονικά πεδία, το 1ο και το 2ο, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών και των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αντίστοιχα, οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν είναι λιγότεροι από πέρσι. Πιθανόν αυτό θα εξισορροπήσει όποιες τάσεις ανόδου εκδηλωθούν στο 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο, αναφέρει.

Σχετικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των φροντιστηρίων, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, διαφαίνεται, ότι οι βαθμολογίες είναι καλύτερες από πέρσι και ότι θα σημειωθούν τάσεις ανόδου στις περιζήτητες ιατρικές σχολές.

Παρόμοια, και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βαθμοί των υποψηφίων φαίνεται να είναι καλύτεροι από πέρσι.

Το μεγάλο ερωτηματικό των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας, είναι το βαθμολογικό όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε επιστημονικό πεδίο, καθώς όσοι βρεθούν κάτω από αυτό, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό, που αναφέρεται στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες των ΙΕΚ.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κ. Χατζητέγας, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είναι δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά και οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί, είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο μηχανογραφικό, είτε και στα δυο.

Τέλος, η αγωνία είναι μεγάλη, περιγράφει ο κ. Χατζητέγας, για όλους όσοι έχουν συγκεντρώσει από 9.000 έως 11.000 μόρια, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκλειστούν από το 1ο μηχανογραφικό ή να έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου