Μεγάλες ανατροπές και αυξήσεις σε φόρους φέρνουν οι νέες αντικειμενικές που σαρώνουν χιλιάδες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Μπορεί τα «φώτα» να έπεσαν στη Μύκονο που έχει αύξηση 200%, όμως κάτι ανάλογο γίνεται με τις νέες αντικειμενικές στις γειτονιές της Αθήνας και πολλών περιοχών της επαρχίας (κυρίως τουριστικές).
Στο λεκανοπέδιο οι αντικειμενικές αξίες κάνουν άλμα:
- 95% στο κέντρο της Αθήνας
- 76% στο Χαλάνδρι
- 75% στη Δάφνη
- 62% στην Ανάβυσσο
- 60% στον Άγιο Δημήτριο
- 57% στο Ελληνικό
- 53% στη Γλυφάδα
- 41% στου Ζωγράφου
Μεγάλες όμως είναι οι αυξήσεις στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές της Αττικής
Ετσι, στον Άγιο Δημήτριο οι αυξήσεις στις τιμές ζώνης φθάνουν ακόμη και το 60%, στους Αγίους Αναργύρους το 40%, στην Αγία Βαρβάρα οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα 30%, στη Μεταμόρφωση 47,83%, στο Μοσχάτο έως 50%, στη Νίκαια 35,29%, στο Πέραμα 40% , στο Καματερό 62,5%.
Επίσης σε Ιλιον, Άγιοι Ανάργυροι, Κυψέλη, Περιστέρι και Δάφνη οι αντικειμενικές αξίες ανεβαίνουν σε ποσοστά έως και 75%.
Στο μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι έκρηξη φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλο το φάσμα των φόρων, τελών και τεκμηρίων επί της ακίνητης περιουσίας. θα σημάνει η εφαρμογή υπέρμετρα αυξημένων τιμών ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εξομάλυνσης των φορολογικών βαρών που θα προκύψουν σε ολόκληρο το φάσμα της φορολογίας ακινήτων, και ιδιαίτερα στον ΕΝΦΙΑ.
Οι τιμές ζώνης ήταν πάντοτε «πολιτικό» μέγεθος, γιατί στόχος τους ήταν να είναι τόσο χαμηλές, ώστε να μην αδικείται κανείς πολίτης, όσο μειονεκτικό και αν είναι το ακίνητό του, γι΄αυτό και στην πράξη δεν αμφισβητήθηκαν, επικράτησαν και προσέφεραν τεράστια υπηρεσία στους πολίτες και στο Κράτος. Σήμερα διακηρυγμένη φιλοδοξία είναι να αποτελούν πλέον «οικονομικό» μέγεθος. Αυτό όμως εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους υπερφορολόγησης για μεγάλες ομάδες πολιτών, μεταξύ άλλων και λόγω δύο σημαντικών στρεβλώσεων του συστήματος εκτίμησης, και του συστήματος φορολόγησης στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Αυτές σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι ο συντελεστής παλαιότητας και ο συμπληρωματικός φόρος που όμως αφορά τις περιουσίες πάνω από 250.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.