Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρων είναι ένας σπάνιος και ιδιαίτερης σημασίας οικότοπος

 


Οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρων είναι ένας σπάνιος και ιδιαίτερης σημασίας οικότοπος, που συναντάται σε 17 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι το κεδροδάσος της Αγίας Άννας και του Αλυκού.

Πρόσφατα διαπιστώθηκε η ξήρανση των κέδρων εξαιτίας της προσβολής τους από το ξυλοφάγο έντομο Semanotus russicus. Οι πρώτες ενδείξεις της προσβολής έγιναν αντιληπτές τον Σεπτέμβριο του 2020. Άμεσα προσκλήθηκαν από τον Δήμο επιστήμονες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το ΕΘΙΑΓΕ, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων έδειξαν ότι η ξήρανση των κέδρων οφείλεται στο ξυλοφάγο έντομο Semanotus russicus, το οποίο προσβάλλει εξασθενημένα και ταλαιπωρημένα και από την ανθρώπινη δραστηριότητα δέντρα της Άρκευθου οξύκεδρου (juniperus oxycedra). Μοναδικός και ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η κοπή, η απομάκρυνση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων.
Ο σπάνιας σημασίας αυτός οικότοπος και ο κίνδυνος ολικής καταστροφής των υπεραιωνόβιων δέντρων από το έντομο κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσεων από τον Δήμο μας με σκοπό την προστασία και διατήρησή του. Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, συντάχθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη και επιχορηγήθηκε η εκτέλεση των εργασιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι εργασίες κοπής, απομάκρυνσης και καύσης των προσβεβλημένων τμημάτων των κέδρων ανατέθηκαν στην GreenFox και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα, ενώ την επίβλεψη των εργασιών έχει αναλάβει το Δασονομείο Νάξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου