Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Αυτή θα είναι η νέα καθημερινότητα των πολιτών από την Παρασκευή

 


Τον επόμενο και πλέον διευρυμένο κύκλο επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων ανακοινώνει η κυβέρνηση, λίγα εικοσιτετράωρα πριν σηκώσει αυλαία το ορόσημο της επίσημης έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου. 

Αύριο το πρωί, αναμένεται να ξεκινήσει μία ακόμα συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου τις εισηγήσεις της για τον τρόπο ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με τις τελικές ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην κοινότητα.

 Όσον αφορά στη στρατηγική ανοίγματος του τουρισμού, το όλο πλαίσιο των κινήσεων, που έχει ως κεντρικό άξονα την ασφάλεια των επισκεπτών της χώρας, θα έρθει στην πρώτη γραμμή την Πέμπτη, μέσω του αρμόδιου υπουργού, Χάρη Θεοχάρη.

"Η επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται σταδιακά, με προσοχή, με αυστηρή επιτήρηση στα μέτρα ατομικής και συλλογικής άμυνας, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο πόλεμος συνεχίζεται. 

 Σύμμαχοί μας στην πορεία αυτή είναι ο καιρός που επιτρέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε ανοικτούς χώρους, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο εμβολιασμός, που συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς", είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, δια της εκπροσώπου της, Αριστοτελίας Πελώνη.

 Στο πλαίσιο αυτό και με το βλέμμα στραμμένο στην άρση των απαγορεύσεων για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους ταξιδιώτες για την πραγματοποίηση τεστ αυτοδιάγνωσης ή μοριακού τεστ, πριν ξεκινήσουν για τον προορισμό τους. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τα σενάρια, η ισχυρή σύσταση για την περίπτωση των μετακινήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική για την περίπτωση των νησιών. Δηλαδή, οι ταξιδιώτες να έχουν υποβληθεί σε self test ή μοριακό έλεγχο, το οποίο και θα υποδεικνύουν πριν την είσοδό τους στα πλοία. Όπως είναι αναμενόμενο, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη διαδικασία, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, πάντως, να τοποθετεί σε…δεύτερο χρόνο και εφόσον ανοίξουν οι κύκλοι των εμβολίων για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, το ενδεχόμενο προνομίων για τους εμβολιασμένους.

 "Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα, παρά μόνο εάν ανοίξουν στον εμβολιασμό όλες οι ηλικιακές ομάδες...",τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Πέραν των υπερτοπικών μετακινήσεων, αυτό που αναμένεται να ολοκληρώσει την πορεία του ως σχήμα είναι η υποχρέωση αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Αυτά, αναμένεται να καταργηθούν, ενώ, ταυτόχρονα, εκτός καθημερινότητας θα βρεθούν οι μέθοδοι του click away και του click inside, καθώς το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει, εκ νέου, κανονικά, με το μέτρο, πάντως, των αποστάσεων και του συγκεκριμένου αριθμού καταναλωτών εντός των καταστημάτων να παραμένει. 

Αλλαγές αναμένονται και στο μέτωπο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι οποίες θα συμπαρασύρουν τη λειτουργία της εστίασης. Έτσι, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ, που είναι σήμερα, εξετάζεται να ξεκινά στις δώδεκα τα μεσάνυχτα ή ακόμα και μισή ώρα μετά τη δωδεκάτη βραδινή, με την ανάλογη προσαρμογή και στο ωράριο των καταστημάτων της εστίασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου