Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Στον ΣΥΡΙΖΑ μαδούν τη μαργαρίτα των εκλογών


Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές το επόμενο διάστημα; Στο ερώτημα αυτό, που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, ενώ επανέρχεται πιεστικό προς "απάντηση" ανάλογα με τη χρονική συγκυρία (πότε βρίσκεται σε έξαρση πότε σε ύφεση), στην Κουμουνδούρου, φαίνεται να έχουν καταλήξει πως, παρά τις περί του αντιθέτου πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο είναι ορθάνοιχτο και πάντως δεν έχει "καεί" σε καμία περίπτωση.

"Αιφνιδιασμός"

Δεν αξιολογούν μόνον τις πληροφορίες πως ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να γίνεται δέκτης σχετικών εισηγήσεων από υπουργούς και συνεργάτες του, αλλά εκ παραλλήλου διατυπώνουν και την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό οι εισηγήσεις αυτές να γίνουν δεκτές και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ενός είδους φθινοπωρινό εκλογικό "αιφνιδιασμό".

Η δική τους "γραμμή" εξήγησης, βέβαια, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στο τέλος του 2019 στη χώρα, εδράζεται στο συμπέρασμα πως πρόωρες εκλογές θα γίνουν όχι γιατί τις επιθυμεί ο πρωθυπουργός, αλλά γιατί τα "σινιάλα" από οικονομία και κοινωνία θα είναι τέτοια που θα τον αναγκάσουν να επιλέξει τον δρόμο αυτόν που θα εμποδίσει να καταγραφεί μεγαλύτερη φθορά της κυβέρνησής του.

Επιτάχυνση

Τούτος είναι, εν πολλοίς, ο λόγος που η Κουμουνδούρου ανοίγει ταυτόχρονα και ταχέως όλη τη βεντάλια των κινήσεών της, και δη ταυτόχρονα: Πριν να προλάβει καν να "επικοινωνήσει" τη θέση της για τα μέτρα "βιώσιμης επανεκκίνησης της οικονομίας", που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφει σε ατζέντα πανδημίας, αντιπολιτευόμενο το κόμμα την κυβέρνηση από το θέμα των self test μέχρι το... κλείσιμο του Πάσχα, ενώ παράλληλα προωθεί επικοινωνιακά ιδιαιτέρως τον "πόλεμο" που ετοιμάζεται να κηρύξει και εμπράκτως απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται ante portas.

Παράλληλα με όλα τούτα, δε, υπάρχει σταθερό σφυροκόπημα της κυβέρνησης για τον τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητας αλλά και του δημοσίου χρήματος. Κανένα από όλα αυτά τα ζητήματα δεν υπολείπεται σε ένταση. Όλα συνυπάρχουν σε μοτίβο εξαιρετικά ψηλών αντιπολιτευτικών ντεσιμπέλ και ανακυκλώνονται με την ίδια δριμύτητα, ανάλογα την επικαιρότητα.

Η μεσαία τάξη

Η εκτίμηση δε πως αναβοσβήνει το λαμπάκι του εκλογικού συναγερμού μετά το πέρας του θέρους είναι πιθανότατα και η βιασύνη με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να απευθυνθεί στην περιβόητη "μεσαία τάξη" με όρους του "εδώ" και του "τώρα".

Στα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώνονται, το ρεφρέν της Κουμουνδούρου είναι πως δεν προσφέρουν λύσεις άμεσες σε επαγγελματικές κατηγορίες και εργαζομένους που έχουν πληγεί από την πανδημία, προκειμένου να ξαναβάλουν μπρος τις "μηχανές" των επιχειρήσεών τους.

Είναι καθημερινές πλέον οι παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της "μεταφοράς" των αιτημάτων συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων προς την κυβέρνηση, στις οποίες έχει ανοίξει ορθάνοιχτη ομπρέλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναζητώντας πεδίο λαμπρής ευκαιρίας για επαναπροσέγγισή τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, άλλωστε, ο "τίτλος" των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινός: Δεν απασχολεί την κυβέρνηση η μεσαία τάξη, μόνον η επιβίωση των ισχυρών.

Αυτό, άλλωστε, θα είναι και το εκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ όποτε και αν προκηρυχθούν εκλογές (εάν δεν έχουν συντελεστεί προφανώς ραγδαίες αλλαγές που να χρήζουν άλλης "επεξεργασίας" από το επιτελείο της Κουμουνδούρου").

Στο "παιχνίδι" νέοι και καθημερινότητα

Τα δημοσκοπικά ευρήματα σε ποιοτικά στοιχεία τα σπουδαιολογούν στην Κουμουνδούρου με αντιστρόφως ανάλογη προσήλωση από ό,τι τη διαφορά στην ψαλίδα με τη Ν.Δ. (παρότι σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους κεντρικά στελέχη και συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιμένουν να αμφισβητούν πως η διαφορά υπέρ της κυβερνώσας παράταξης είναι σε διψήφιο ποσοστό. Εσχάτως, δε, ακούγονται εκτιμήσεις από τους πιο αισιόδοξους εξ αυτών ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. δεν είναι υψηλότερη των έξι μονάδων).

Στην αξιολόγηση των ποιοτικών στοιχείων από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψηλά τόσο η αναμενόμενη φθορά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο όσο και η σταθερή αδυναμία της να προσεγγίσει την ηλικιακή ομάδα των νέων.

Ποντάροντας ευθέως και απερίφραστα στη δεξαμενή αυτή και με κύριο στόχο να τους οδηγήσουν υπέρ ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, η Κουμουνδούρου επιχειρεί στενό μαρκάρισμα των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων διά ατζέντας που ακουμπά απολύτως στην καθημερινότητά της.

Από τη μια είναι το πολύμηνο lockdown, του οποίου την αποτελεσματικότητα αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ μεν, αλλά μόνον πρόσφατα βγήκε μπροστά για να ζητήσει το ξήλωμά του (με πρώτο αίτημα το άνοιγμα της εστίασης), από την άλλη είναι και το επερχόμενο εργασιακό νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να παρέμβει ο ίδιος με ξεκάθαρο μήνυμα ταύτισης του "κλειστού Πάσχα" με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα εργασιακά, δε, ο "πόλεμος" που έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει "πρόβλεψη" και την απεύθυνση σε νεανικά κοινά διά της συμμετοχής του σε κινητοποιήσεις με το μήνυμα του "ξεσηκωμού".

Η προετοιμασία στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, είναι "πυρετώδης". Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ως γραμματέας του κόμματος, έχει ήδη συνεδριάσει με το σύνολο των νέων συντονιστών των νομαρχιακών του ΣΥΡΙΖΑ για να τεθεί ο κομματικός μηχανισμός ανά την επικράτεια σε "αλέρτ", θα ακολουθήσουν σχετικής θεματολογίας εξορμήσεις και στην περιφέρεια, η αρμόδια τομεάρχης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει πάρει επ’ ώμου τις επαφές με εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων και σωματείων ιδιωτικού τε και δημόσιου τομέα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει την προσεχή Τρίτη να κάνει επίδειξη ισχύος διά τηλεδιάσκεψής του με εκατοντάδες συνδικαλιστές και εκπροσώπους σωματείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου