Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών,

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΡΑΚΙΣΚΟΣ
Σήμερα 18 Απριλίου εορτάζεται η καθιερωμένη από την UNESCO Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας για τα πολιτιστικά αγαθά, υλικά και άυλα, αλλά και για την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Νάξος, Οκτώβριος 2010, σώστε τα μνημεία μας, σώστε τον Πύργο του Χειμάρρου, με τους «Πολίτες για τα νησιά μας» στις σκαλωσιές του!! Παρά τις αποφάσεις στην ίδια κατάσταση και το 2021!!
Τα μνημεία μας όμως κινδυνεύουν περισσότερο από τις προτάσεις που έγιναν προς τον Δήμο Νάξου, για τη διαχείριση τους με όρους επιχειρηματικότητας, μάρκετινγκ και οικονομικής βιωσιμότητας, προτάσεις που τα εντάσσουν σε μια ελεύθερη αγορά ανταγωνισμού με άλλα μνημεία ή τουριστικά προϊόντα, που θα διαχειρίζονται από ένα επιχειρηματικό σχήμα ωφελούμενων. Προτάσεις στο πλαίσιο της παράδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ιδιωτική εκμετάλλευση που προωθεί η κα Μενδώνη. Είναι μια πολιτική επιζήμια για τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού, για τη βιωματική σχέση των κατοίκων με τα μνημεία, για τους δεσμούς με το ιστορικό περιβάλλον, για τις ισχυρές τοπικές ταυτότητες και συνειδήσεις.
Παράδειγμα ο Πύργος είναι έξω από την προτεινόμενη Πολιτιστική Διαδρομή του Δήμου γιατί δεν πληροί τους όρους μάρκετινγκ!! Τα πρώτα αποτελέσματα του ανταγωνισμού των μνημείων!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου