Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Ασυλία για την πανδημία - Ποιους αμνηστεύει και γιατί η τροπολογία

 


Η εν λόγω διάταξη εμφανίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή και αν και κατατέθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη, δίχως σχετική αιτιολόγηση, όπως γίνεται στην κατάθεση εκπρόθεσμων τροπολογιών, έφερε τις υπογραφές δέκα υπουργών της κυβέρνησης. Ο κ. Κοντοζαμάνης αρκέστηκε στην ανάγνωση της επίμαχης διάταξης (άρθρο 4), λέγοντας πως «με το άρθρο 4 της συγκεκριμένης τροπολογίας ορίζεται ότι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για ρύθμιση που έχει ως στόχο «την προστασία από μηνύσεις ψεκασμένων». Πρόσθεσε δε, πως «αφορά τις κραυγαλέες περιπτώσεις όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανυπόστατες μηνύσεις αυτοί οι άνθρωποι και θα ταλαιπωρηθούν και για αυτόν τον λόγο την ψηφίζουμε».

Ποιους αφορά

Η εν λόγω τροπολογία θεσπίζει το ακαταδίωκτο για τα μέλη των Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας: Πρόκειται για την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, την Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Εμβολιασμού.

Αν και το φως της δημοσιότητας έπεσε πάνω στους επιστήμονες που απαρτίζουν την Επιτροπή υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, το εύρος ισχύος της επίμαχης τροπολογίας συμπεριλαμβάνει κυρίως κυβερνητικούς αξιωματούχους που απαρτίζουν τις υπόλοιπες επιτροπές. Η μείζονα διαφορά είναι πως βάσει του ΦΕΚ σύστασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πρόκειται για γνωμοδοτικό όργανο, ενώ οι υπόλοιπες επιτροπές δεν περιορίζονται σε εισηγήσεις αλλά λαμβάνουν αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ως εκ τούτου, στελέχη της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «ομολογία ενοχής» και «απόδειξη σκανδάλου στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας», όχι τόσο για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων, οι οποίοι ούτως ή άλλως απλά εισηγούνται και δεν λαμβάνουν αποφάσεις, όσο για το γεγονός ότι:

- θεσπίζεται το ακαταδίωκτο για μέλη της δεύτερης Επιτροπής (Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορονοϊού), η οποία αποτελεί κυβερνητικό όργανο λήψης αποφάσεων και απαρτίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους (ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, διοικητής ΕΟΔΥ, διοικητής ΕΚΑΒ, ΕΟΠΠΥ, ΕΚΕΠΥ κλπ).

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

- τα μέλη των Επιτροπών, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημόνων, δεν μπορούν βάσει νόμου πλέον να κληθούν ούτε καν ως μάρτυρες από οποιαδήποτε ερευνητική Αρχή. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται ότι κανένας από τους επιστήμονες ή κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν θα μπορούν να καταθέσουν σε βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων ή υπουργών σε ενδεχόμενη διερεύνηση ζητημάτων και αποφάσεων που άπτονται της διαχείρισης της πανδημίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία ενοχής κυβέρνησης και όχι επιστημόνων

Από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «ομολογία ενοχής», σημειώνοντας πως η επίμαχη ασυλία έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της αδιαφάνειας από την επί ένα έτος άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιεύσει ή έστω να κοινοποιήσει στα κόμματα τα πρακτικά συνεδριάσεων της Επιτροπής. Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο iEidiseis.gr σημειώνει πως «είναι προφανές πως αυτό γίνεται για να μην αποκαλυφθούν οι προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, τις οποίες φόρεσαν στην Επιτροπή ερήμην επιστημόνων και επιδημιολογικών δεδομένων», υπενθυμίζοντας ότι σε ανύποπτο χρόνο, στις αρχές Δεκεμβρίου εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας είχε προεξοφλήσει μιλώντας σε συνεργάτες του πως «η κυβέρνηση μπροστά στις δραματικές εξελίξεις παίζει ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών. Μην έχετε καμία αμφιβολία, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει καθόλου μετά τους υπουργούς του να καταστήσει και τα μέλη της Επιτροπής εξιλαστήρια θύματα, για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Μόνη και αυτονόητη απάντηση σε αυτό είναι η πλήρης διαφάνεια τόσο για όσα λέγονται στην Επιτροπή όσο και για το σύνολο των επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου