Στην εμπόλεμη ζώνη του ΕΣΥ και της επιδημίας οφείλουν να βρίσκονται σήμερα το πρωί οι 206 ιδιώτες γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι- κατόπιν της διαδικασίας επιστράτευσής τους την οποία ενεργοποίησε το υπουργείο Υγείας και... διεκπεραίωνε έως αργά χθες το βράδυ η Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στα φύλλα πορείας που έχουν παραλάβει οι γιατροί πρέπει να παρουσιαστούν (ώρα 8πμ) στα νοσοκομεία της Αττικής, της 1ης ή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και να ενημερωθούν για τον τρόπο που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους είτε σε απλές κλινικές covid-19 είτε σε ΜΕΘ.
Οι επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί έχουν κατανεμηθεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με τους περισσότερους όμως να έχουν κληθεί να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός (σημειωτέον έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει αποκλειστικά covid αλλά δεν έχει παραχωρηθεί ακόμη), Ιπποκράτειο, Θριάσιο, Αττικόν, Τζάνειο, Αγία Όλγα είναι ορισμένα από αυτά που θα ενισχυθούν με επιπλέον ιατρικό προσωπικό.
Εως και χθες οι γιατροί που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας και των Ιατρικών Συλλόγων της Αττικής, ήταν πολύ λίγοι, περί τους 61. Μάλιστα, δεν υπάρχουν επικουρικοί γιατροί των αναγκαίων ειδικοτήτων στις λίστες των Υγειονομικών Περιφερειών ώστε να μπορούσε το υπουργείο Υγείας να πάρει γιατρούς από αυτή τη “δεξαμενή”. Σύμφωνα με τις καταστάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας παθολόγος στις λίστες επικουρικών, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.
«Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνο 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν για να τους ευχαριστήσω» είπε χθες βράδυ στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστράτευσης των γιατρών , την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στην έλλειψη γιατρών στη χώρα μας, ανεξάρτητα από την επέλαση της επιδημίας.
«Δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ, αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ» τόνισε ο κ. Κικίλιας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των ιατρικών συλλόγων έχουν φύγει για εργασία στο εξωτερικό από το 2009 έως σήμερα περίπου 18.000 γιατροί.
Τα κριτήρια επιλογής των γιατρών ήταν η ηλικία -κάτω των 60 ετών- καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ, και η αμοιβή τους θα καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση.
Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια. Οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας. Από το υπουργείο Υγείας επισημάνθηκε προς τους Ιατρικούς Συλλόγους ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν αστική ευθύνη και καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.