Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Νάξος: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 – Διαλέξεις-συζητήσεις ζωντανά στο naxostimes.gr. ΕΝΑΡΞΗ: Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00

 

Με σεβασμό και με συναίσθηση της ουσιαστικής σπουδαιότητας αυτής της επετείου, ο ναξιώτικος ιστότοπος «naxostimes», σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα Ναξίων και με την ευθύνη και επιμέλεια των γνωστών Ναξίων επιστημόνων Νίκου Λεβογιάννη φιλόλογου -πρώην Βουλευτή και Βασίλη Φραγκουλόπουλου νομικού-οικονομολόγου, σχεδιάσαμε και προχωρούμε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος μέσω του διαδικτύου, λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις, προβολές, που θα παρουσιάζονται ζωντανά από το naxostimes, από το κανάλι του στο Youtube και από τη σελίδα του στο Facebook.

Επιστήμονες από τη Νάξο και άλλα νησιά των Κυκλάδων, που έχουν μελετήσει ή μελετούν την περίοδο αυτή, θα αναδείξουν, θα αποκαλύψουν και θα επαναναγνώσουν, όπου χρειάζεται, τα γεγονότα που συνέβησαν στα νησιά πριν από την Επανάσταση (σχέσεις Φράγκων, Ελλήνων και Τούρκων, δράση των Φιλικών), κατά τη διάρκεια της επαναστατικής περιόδου, αλλά και μετά, θα εντρυφήσουν στις κοινωνικές σχέσεις και πραγματικότητες, στην οικονομική κατάσταση, στην καθημερινότητα, στις προξενικές καταγραφές, στη λειτουργία της εκπαίδευσης, στα «Κοινά» των νησιών και στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στον ρόλο της εκκλησίας, των ιθυνουσών τάξεων και του λαού, στο εθιμικό και θεσπισμένο Δίκαιο, στις πληθυσμιακές μετακινήσεις και στα δημογραφικά στοιχεία, στον απόηχο των μαχών και των εμφυλίων στον τόπο μας, στα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν κλπ. Εννοείται, ότι οι παραπάνω θεματικοί άξονες αναφέρονται ενδεικτικά.

Θα αναδείξουν συνάμα την πολύπλευρη συμμετοχή των νησιωτών στην Επανάσταση, με την αποστολή παλικαριών-εθελοντών στα μέτωπα σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, με την οικονομική στήριξή της. Ακόμη θα παρουσιάσουν τα πρόσωπα που ηγήθηκαν επαναστατικών κινήσεων και ενεργειών κατά την προεπαναστατική περίοδο, τους πρωτοπόρους ιερωμένους, τον μητροπολίτη Ιερόθεο Αριστάρχου, τον Μιχαήλ Μαρκοπολίτη, τους φωτισμένους μοναχούς Δωρόθεο Τζώτη και Καλλίνικο Βαρβατάκη, τον διάκο Ιωαννίκιο Πορτάρη, που τον έσφαξαν οι Τούρκοι στα δραματικά γεγονότα στο Φανάρι το Πάσχα του 1821, τον Θεόφιλο Καΐρη από την Άνδρο, τον Παν. Δημητρακόπουλο από την Πάρο, τη Μαντώ Μαυρογένους από τη Μύκονο, τον Φιλικό Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου