Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε να συζητήσουμε άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η περίοδος των γιορτών χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων «δίκοπο μαχαίρι» για την εξέλιξη της πανδημίας, αφενός λόγω της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού και αφετέρου λόγω των αυστηρότατων ελέγχων που διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων και του συνωστισμού.
Οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό για την πορεία του κοροναϊού στην χώρα μας αναμένουν τα «αποτελέσματα» των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε πως ακόμα τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη θα πρέπει να φτάσουμε τα 300-400 κρούσματα την ημέρα. Μπορεί σήμερα τα κρούσματα να κινούνταν κοντά στα 600, όμως είναι αλήθεια ότι τις εορταστικές μέρες είναι λογικό να διενεργούνται λιγότερα τεστ, αφού τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.
Δύσκολη η κατάσταση στην Αττική
Η Αττική συνεχίζει να παραμένει η «πρωταθλήτρια» των κρουσμάτων με 210 νέα χθες, με τα κεντρικά και δυτικά της Αθήνας να κρατούν και πάλι τα πρωτεία με 52 και 64 διαγνώσεις αντίστοιχα, βόρειο και νότιο τομέα να μοιράζονται από 21 κρούσματα, την ανατολική Αττική να σημειώνει 32 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού και τον Πειραιά 20.
Η κατάσταση στην Αττική θα κρίνει και τις μετέπειτα αποφάσεις της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων καθώς στην Περιφέρεια αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη χώρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Αττική έχει το τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία με 79 κρούσματα το περασμένο 24ωρο φαίνεται να τείνει προς μια σταθεροποίηση, σύμφωνα και με την ανάλυση των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΑΠΘ, πάντως, μπορεί το εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα να αποτυπώνει μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ωστόσο, η αποκλιμάκωση παρουσιάζει επιβράδυνση. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός «παραμονεύει» και η οριακή κατάσταση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.
Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα
Ακόμη και σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, με το βόρειο τμήμα της χώρας να συνεχίζει να δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς και να αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία.
Ενδεικτικά, σε Ροδόπη και Κοζάνη τα κρούσματα ξεπερνούν τα 30 (37 και 31 αντίστοιχα), ενώ Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Φλώρινα, Έβρος και Μαγνησία ακολουθούν επίσης με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός : Σταθεροποίηση ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Επιπλέον, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε χθες και η Λακωνία με τα 21 κρούσματα, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα μηδενικά περιστατικά που καταγράφηκαν στην περιοχή την ημέρα των Χριστουγέννων.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ακόμα και σήμερα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε να συζητήσουμε άρση των περιοριστικών μέτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.