Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Brexit: Ποιός έχασε αφού όλοι νίκησαν;...

 

Στο παραπέντε, είχαμε τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ουδεμία έκπληξη, καθώς χωρίς αυτή τη συμφωνία οι συνέπειες για το Λονδίνο, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καταστροφή με τη Σκωτία που δεν εγκατέλειψε το σχέδιο για ανεξαρτησία και ένταξη στην ΕΕ. Απλά ο Τζόνσον έπαιξε το παιχνίδι και το ρόλο του σκληρού πατριώτη, με... στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις των βρετανών πολιτών τους οποίους που παραπλάνησε αριστοτεχνικά για να εκθρονίσει τον Κάμερον και να καταλάβει την εξουσία.

Στόχος, να φανεί και πάλι νικητής μόνος εναντίον 27 χωρών! Γι΄αυτό και πανηγύρισε τη συμφωνία με τα χέρια ψηλά και σηκωμένους τους αντίχειρες για «νίκη» όπως τη χαρακτήρισε, διεκδικώντας το ρόλο ενός νέου Τσώρτσιλ. Και τι δήλωσαν οι "ηττημένοι" της ΕΕ; Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τις εξελίξεις τόνισε ότι: «Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, θα διασφαλίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει την απαραίτητη προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Τέλος, μπορούμε να αφήσουμε το Brexit πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον. Η Ευρώπη προχωρά τώρα».


Απ' τη μεριά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε: «Η προστασία των συμφερόντων μας υπήρξε στο επίκεντρο όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και χαίρομαι που το καταφέραμε. Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτή τη συμφωνία». Και όπως είχε πει ο Χάρρυ Κλυνν «και βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι».

Ο αγώνας δεν κρίνεται στο πρώτο λεπτό

Το ποιοι νίκησαν και το ποιοι έχασαν, θα αποκαλυφθεί σε βάθος χρόνου. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι δύο κρίσιμοι παράγοντες που δεν είχαν προβλεφθεί, δημιουργούν δυσκολίες στην Βρετανική ηγεσία. Ο πρώτος παράγοντας είναι η πανδημία που κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει και αν νέες υγειονομικές βόμβες, θα απειλήσου την ομαλή ζωή στον πλανήτη. Ο δεύτερος παράγοντας, είναι, πως το στήριγμα το βρετανού πρωθυπουργού, ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε, και πλέον, η υποστήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια του, δεν είναι δεδομένη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκε στην ενιαία αγορά και τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. γεγονός που συνεπαγόταν ένα καθεστώς χωρίς εμπόδια και δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές. Από την 1η Ιανουαρίου και μετά, θα ισχύουν νέα δεδομένα στους τελωνειακούς ελέγχους, που συνεπάγονται υψηλότερο κόστος. Οι έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων και ζωικών ειδών θα είναι πιο αυστηροί. Αυξημένοι έλεγχοι και σε αγαθά που κατευθύνονται από τη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου