Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

ΒΟΥΛΗ : Ποια θέματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;


 Δευτέρα 14.12.2020

ΜέΡΑ25: Με το εμβόλιο η κυβέρνηση θεραπεύει τον Κορονοϊό ή την πίεση για ενίσχυση του ΕΣΥ;

Με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, απευθύνεται ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής υποστηρίζει ότι το lockdown δεν επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα και εφόσον ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων έχει εγκρίνει φάρμακο που θεραπεύει τον κορονοϊό, είναι σημαντικότερο να εστιάσει εκεί η κυβέρνηση καθώς το εμβόλιο θα καθηστερίσει να φέρει αποτελέσματα. Βάσει των παραπάνω ρωτά "Εξετάζει η κυβέρνηση την έγκριση και αγορά κάποιου φαρμάκου;" και "Τι σχεδιάζεται να κάνετε εως ότου το εμβόλιο δημιουργήσει συλλογική ανοσία; Ποιοι είναι οι απτοί στόχοι που έχετε για την αύξηση ΜΕΘ;".

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ. : Μεγάλες αντιδράσεις στον χώρο των ΜΜΕ.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, απευθύνεται με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υφυπουργό, παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα Ενημέρωσης, κ.Πέτσα, με θέμα προσχέδιο διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που αφορά τα Μ.Μ.Ε.. Ο βουλευτής αναφέρει ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο εισάγονται νέες διακρίσεις χωρίς την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Επίσης υποστηρίζει ότι το διάστημα επτά (7) ημερών διαβούλευσης για τις σημαντικές και κρίσιμες ρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο, είναι πολύ μικρό καθώς και ότι το υπουργείο έχει αποκλείσει τους απευθείας διάλογους με τους εκπροσώπους όλων των φορέων όπως την Περιφερειακή Τηλεόραση. Βάσει των παραπάνω ρωτά: "Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς και να ενσωματώσετε την Ευρωπαϊκή Οδηγία χωρίς σκοπιμότητες;" και "Προτίθεστε να εφαρμόσετε μέτρα στήριξης των Μέσων Επικοινωνίας όπως προγράμματα επιδότησης εργασίας κι άλλες συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη στήριξη των Περιφερειακών Μέσων;".

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας εντός και εκτός των οργανωμένων δομών.

Τέσσερις (4) βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου & Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι βουλευτές αναφέρουν πως λόγω των συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας, πολλοί πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα μένοντας υπό δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζοντας προβλήματα σχετικά με την υγεία τους και την εκπαίδευση των παιδιών τους. Ακόμη, οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην χώρα μας λόγω της πανδημίας αδυνατούν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους. Βάσει των παραπάνω ρωτούν τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να λυθούν τα παραπάνω ζητήματα που αφορούν την υγεία και την εκπαίδευση των προσφύγων καθώς και των οικονομικών μεταναστών που ζουν στην χώρα μας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 15.12.2020

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εξέταση οικονομικών ενισχύσεων και διευκολύνσεων στα πολιτιστικά σωματεία της χώρας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, απευθύνεται με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αναλυτικότερα, αναφέρει ότι σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται τα πολιτιστικά σωματεία της χώρας καθώς καλούνται να καταβάλουν στους  Δήμους μεγάλα ποσά, όπως για Δημοτικά τέλη και φόρο περιουσίας, χωρίς όμως να έχουν καμία δυνατότητα εξόφλησης λόγω της οικονομικής δυσπραγίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Βάσει των παραπάνω ρωτά: "Προτίθεστε να εξετάσετε την προσωρινή απαλλαγή των συλλόγων αυτών από την υποχρέωση καταβολής Δημοτικών τελών ή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας προς τους οικείους Ο.Τ.Α. ή έστω την καθιέρωση καταβολής μίας έκτακτης οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των δυσβάστακτων οικονομικών υποχρεώσεών τους λόγω των – απολύτως δικαιολογημένων – περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας;".

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Να ληφθούν μέτρα στήριξης του δικηγορικού κλάδου, που έχει πληγεί από την πανδημία του Covid_19.

Η βουλεύτρια του ΚΙΝ.ΑΛ., Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, με θέμα την στήριξη του δικηγορικού κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως παρόλο που οι δικηγόροι αποτέλεσαν από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας, έχουν λάβει αναλογικά τη μικρότερη στήριξη σε σχέση με λοιπές πληγείσες κοινωνικές ομάδες. Θέτει επίσης το θέμα των ασκούμενων δικηγόρων που δεν εντάσσονται σε καμία οικονομική ενίσχυση. Βάσει των παραπάνω ρωτά: "Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε συγκεκριμένα και άμεσα τον επαγγελματικό κλάδο των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων, με τρόπο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα στο β ́ κύμα της πανδημίας;".

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Κραυγή αγωνίας για τις προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με θέμα τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης. Αναφερόμενος στην επιστολή των Εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, επικαλείται την ανάγκη κάποιων μαθητών εξατομικευμένο πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης από εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής. Ωστόσο, οι σχετικές προσλήψεις, όμως, έχουν καθυστερήσει προκαλώντας ανισότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με βάση τα παραπάνω ρωτάει: "Πότε προβλέπεται να προχωρήσει η πρόσληψη εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, προορισμένων για την παράλληλη στήριξη των φοιτούντων στο Γενικό σχολείο μαθητών με ανάγκη σχετικής υποστήριξης;" και "Πότε σκοπεύετε να καλύψετε τα πολλά κενά που παρουσιάζονται στα σχολεία της χώρας, τόσο στη Γενική, όσο και στην Ειδική Αγωγή, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς;".

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 16.12.2020

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Με επιστολή του επισημαίνει την έντονη δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών σχετικά με το λιανεμπόριο με την εμπορική πρακτική του clickaway και παράλληλα ζητεί τη λήψη μέτρων στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις και αιτείται απαντήσεων.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, καταθέτει αναφορά στα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων & Οικονομικών. Η αναφορά αποτελείται από την επιστολή του Εμπορικού συλλόγου Βόλου όπου εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τις πολιτικές που προβλέπονται στο λιανεμπόριο το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καταστημάτων δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα για να πραγματοποιηθεί το clickaway, με αποτέλεσμα αυτά τα καταστήματα να μένουν εκτός της αγοράς. Ας αναφέρουμε εδώ, ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου δεν είναι ο μόνος που εκφράζει την δυσαρέσκεια του, καθώς και άλλοι σύλλογοι από την επικράτεια απηύθυναν αντίστοιχες επιστολές.

Δείτε την αναφορά εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Το οποίο αναφέρεται στην σημαντική ψηφιακή υστέρηση των γυναικών στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Γυναίκες στη Ψηφιακή Εποχή» (Women in Digital Scoreboard) και ζητεί την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του χάσματος και τη ψηφιακή εκπαίδευση των γυναικών και δη των ανέργων για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Αναφορά κατέθεσε η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Αυγερινοπούλου Διονυσία, προς τα υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά αποτελεί δημοσίευμα του "Ελεύθερος Τύπος" σχετικά με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνει σημαντική ψηφιακή υστέρηση των γυναικών στην χώρα μας. Μαζί με την αναφορά, η βουλεύτρια ζητεί την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του χάσματος και την ψηφιακή εκπαίδευση των γυναικών και δη των ανέργων για την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Δείτε την αναφορά εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Η άκρως προβληματική κατάσταση του καθεστώτος των Συστημάτων Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ_Ανακύκλωσης) και η ενίσχυση των Δήμων.

Εικοσιένας (21) βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Οι βουλευτές επικαλούνται εκκρεμείς εισφορές της εταιρίας που διαχειρίζεται τους μπλε κάδους. Αναφέρουν επίσης ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων έχει τιμωρητικό χαρακτήρα προς τους Δήμους. Βάσει των παραπάνω ρωτούν, μεταξύ άλλων, αν " Έχει εξεταστεί αν έχουν εγγραφεί και επομένως αν εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους όσοι εκ του νόμου παράγουν και διακινούν προς ανακύκλωση υλικά". Επίσης ζητούν να κατατεθούν, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία των ποσών των επιβληθέντων προστίμων τα τελευταία πέντε χρόνια, των ποσών που έχουν τελικά εισπραχθεί καθώς και ο αριθμός των αδειών που έχουν ανακληθεί.

Δείτε την ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. εδώ.

Πέμπτη 17.12.2020

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Η συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την εταιρία επεξεργασίας δεδομένων Palantir Technologies.

Η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., απευθύνει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τα Υπουργεία Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το θέμα που αφορά η ερώτηση είναι η σύμβαση που φαίνεται να σύναψε η αμερικάνικη εταιρεία Palantir Technologies με το Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για μια συνεργασία για παροχή βοήθειας στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, χωρίς ποτέ η κυβέρνηση να ανακοινώσει κάτι στα ελληνικά Μ.Μ.Ε.. Η ίδια η εταιρεία, υποστηρίζει έχει διαδραματίσει άμεσα βασικό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του COVID-19 στην Ελλάδα όμως δεν έχει αναρτηθεί καμία σχετική σύμβαση με την εταιρία ως όφειλε βάση του νόμου. Κατόπιν αυτών, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που καταγράφηκαν στα πληροφοριακά συστήματα του Ε.Σ.Υ. στη χώρα μας, περιήλθαν στην κατοχή της αμερικανικής εταιρείας Palantir Technologies προκειμένου να παρέχει βοήθεια στην κυβέρνηση για τη λήψη αποφάσεων. Επίσης, αναφέρουν ότι η εταιρεία είχε εμπλοκή σε σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica. Βάσει των παραπάνω ρωτούν τα Υπουργεία, μεταξύ άλλων, "Με τι είδους δεδομένα και από ποιο σύστημα καταγραφής τροφοδοτείται η εταιρεία προκειμένου να μπορέσει να επεξεργαστεί προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση;" και "Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι η εταιρία δεν εμπορεύεται προσωπικά δεδομένα των πολιτών που άπτονται ευαίσθητων ιατρικών στοιχείων;". Επίσης ζητούν να κατατεθούν έγγραφα όπως "Οποιαδήποτε έγγραφο-ενδεικτικά συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο –που αφορά συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Palantir Technologies Inc.".

Δείτε την ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ανάγκη στήριξης των εκμισθωτών ένεκα των υπέρογκων μειώσεων που επιβλήθηκαν στα καταβαλλόμενα ενοίκια επαγγελματικών μισθώσεων.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αθανασίου Μαρία, απευθύνει ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί μείωσης μισθωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η απομείωση αυτή αφορά σε επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων οι οποίες παραμένουν κλειστές λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του ιού «Covid – 19”. Ωστόσο δεν εξήγγειλε αντίστοιχες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εκμισθωτών για το πιο πάνω χρονικό διάστημα κατά το οποίο, οι τελευταίοι θα λαμβάνουν το απομειωμένο κατά 80% μίσθωμα, λαμβανομένου υπ ́ όψιν ότι, οι μήνες αυτοί είναι ιδιαίτερα επιβαρυμμένοι με πάγιες υποχρεώσεις εξοφλήσεων οφειλών. Βάσει των παραπάνω ρωτάει, μεταξύ άλλων, "Πότε σχεδιάζετε να καταβάλετε στους εκμισθωτές το ποσοστό 60% επί του συνολικού μισθώματος για τους δύο επόμενους μήνες –Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, ούτως ώστε, οι αφορμώμενοι πολίτες να αισθάνονται το κράτος ως αρωγό τους και όχι ως αντιμέτωπο τους;" και "Πώς θα διευκολύνετε τους κατά 80% πληττόμενους εκμισθωτές στην δόση των πιο πάνω τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεών τους για το εν λόγω χρονικό διάστημα;".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου