Στο… δείπνο συζητείται το θέμα της Τουρκίας, ενώ δεν ικανοποιεί την Αθήνα το προσχέδιο συμπερασμάτων. Πλήρης δικαίωση των «Παιχνιδιών Εξουσίας», που αποκάλυψαν ότι οι αποφάσεις της Ένωσης για τη στάση της Άγκυρας θα είναι συνάρτηση με τις αποφάσεις Μπάιντεν για την περιοχή
Χαμηλώνει πλήρως τον πήχη των προσδοκιών από τη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της Τουρκίας η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να ζητάει «κάτι» ώστε να το χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων δεν ικανοποιεί καθόλου την Αθήνα, που θα πιέσει -όπως και στην προηγούμενη Σύνοδο- να υπάρξει μια αυστηρότερη διατύπωση στο Κείμενο Συμπερασμάτων, ώστε τουλάχιστον να τηρηθούν τα προσχήματα.
Το Συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς Εξωτερικών, να διευρύνουν τα πρόσωπα ίσως και τις οντότητες που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ίσως δε και να αποφασίσουν για τη «διεύρυνση της εμβέλειας», της σχετικής απόφασης - να αφορούν δηλαδή αυτές και άτομα από το Ορούτς Ρέις.
Η Αθήνα επιδιώκει επίσης να δοθεί εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ να διαμορφώσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ώστε αυτός να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών-κάτι, όμως, που έγινε και στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού. Τέλος, θα επιμείνει στο θέμα του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, κάτι όμως δεν αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ξεχωριστά το κάθε κράτος-μέλος που πουλά όπλα στην Άγκυρα.
Το γεγονός και μόνο ότι το θέμα της Τουρκίας συζητείται στο δείπνο των ηγετών, το βράδυ της Πέμπτης, μαζί με τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ και άλλα διεθνή θέματα, αποδεικνύει και τη χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την Άγκυρα η ΕΕ, πρωτίστως το Βερολίνο, καθώς η Γαλλία θα πιέσει για «κάτι πιο αυστηρό».
Το προσχέδιο είναι, πάντως, σαφές: Τα επόμενα βήματα θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021! Όπως δε τονίζεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση « θα επιδιώξει να συντονιστεί στα ζητήματα αυτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Δικαιώνονται έτσι το iEidiseis και η στήλη, που μεταξύ άλλων έχουν αποκαλύψει εδώ και μέρες πως η Μέρκελ επιδιώκει να περιμένει μια κοινή στάση με την Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας, δίνοντας χρόνο στον Τζο Μπάιντεν να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για τη στρατηγική που θα επιλέξει στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Και ότι οι οριστικές αυτές αποφάσεις, θα ληφθούν μετά την συνάντηση Μπάιντεν με τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και το τετ α τε του νέου προέδρου των ΗΠΑ με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.