Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Πανελλήνιες: Τέλος στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια με "λευκή κόλλα" - Πώς θα συμπληρώνεται το διπλό μηχανογραφικό

 





Τέλος στο φαινόμενο των τελευταίων χρόνων με την εισαγωγή φοιτητών στα πανεπιστήμια με σχεδόν λευκή κόλλα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις βάζει πρόταση του Υπουργείου Παιδείας. Τις προτάσεις έθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που ομοφώνως συναίνεσαν αρχικά σε αυτές.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα

Η πρόταση του υπουργείου φέρνει ανατροπές που μπορεί να ισχύσουν από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Η βάση εισαγωγής θα ορίζεται από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα και θα συνδέεται με τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και ανά μάθημα. Θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα που θα ανακοινώνεται πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ποιες σχολές μπορούν να δηλώσουν.

Τα πανεπιστημιακά τμήματα θα μπορούν να ορίσουν τη βάση εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτά. Για παράδειγμα, αν ο μέσος όρος των υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι τα 14.000 μόρια, η Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας θα μπορεί να ορίσει υψηλότερη βάση για την εισαγωγή υποψηφίων σε αυτή. Αντιστρόφως, μια σχολή χαμηλότερης ζήτησης θα μπορεί να ορίσει και χαμηλότερη βάση από τα 14.000 μόρia. Με αυτόν τον τρόπο, τα ΑΕΙ θα εξασφαλίζουν με δική τους επιλογή το επίπεδο των φοιτητών τους και θα έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του αριθμού εισακτέων.

Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, περιορίζεται και το φαινόμενο χαμηλών βάσεων εισαγωγής σε αρκετά τμήματα. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια πολλά πανεπιστημιακά τμήματα εμφάνισαν να έχουν βάση εισαγωγής ακόμη και 3.000 μόρια, δηλαδή να εισάγονται φοιτητές με μέσο όρο βαθμολογίας πολύ κάτω από τη βάση. Στο Μαθηματικό της Σάμου, τον περασμένο Σεπτέμβριο εισήχθη φοιτητής με μέσο όρο βαθμολογίας, 3!.

Μηχανογραφικά σε δύο φάσεις

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι η εισαγωγή δύο φάσεων για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου. Στην πρώτη φάση η επιλογή σε σχολές θα είναι περιορισμένη, ενώ οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινώνονται πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ποιες σχολές μπορούν να δηλώσουν.

"Η ενθάρρυνση των συνειδητών επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή "τυχαίας” επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών" είναι ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα ανακοινώνονται οι νέες βάσεις εισαγωγής όπως θα έχουν διαμορφωθεί με το νέο σύστημα. Στη συνέχεια θα ξεκινάει ο δεύτερος γύρος συμπλήρωσης μηχανογραφικού, η λεγόμενη δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετέχουν όσοι έμειναν εκτός της πρώτης φάσης. Οι υποψήφιοι, βάσει των επιδόσεών τους και βάσει της βάσης εισαγωγής που έχει οριστεί από τα πανεπιστημιακά τμήματα, θα προχωρήσουν σε νέα συμπλήρωση μηχανογραφικού για την ένταξή τους σε σχολές, εφόσον όμως υπάρχουν κενές θέσεις σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου