Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Αμερικανικές εκλογές: Όσα πρέπει να ξέρεις για τους εκλέκτορες και τις "swing states"

 


Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μπάιντεν αλλά να θυμίσουμε και πως στις προηγούμενες εκλογές των ΗΠΑ, η Χίλαρι ήταν μπροστά κατά 4 μονάδες. Και έχασε.

Πάμε όμως να δούμε πώς γίνεται η διαδικασία των εκλογών.

Αμερικανικές εκλογές
Αμερικανικές εκλογές  AP

Οι εκλέκτορες

Βασικότερο όλων, είναι το κολέγιο των εκλεκτόρων. Οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον έχουν ορίσει έναν αριθμό "εκλεκτόρων", περίπου ανάλογο με το μέγεθος της κάθε πολιτείας. Η Καλιφόρνια, που είναι η μεγαλύτερη πολιτεία, έχει 55 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ το αραιοκατοικημένο Ουαϊόμινγκ και η μικροσκοπική Ουάσινγκτον DC έχουν μόλις τρεις η κάθε μία.

Συνολικά υπάρχον 538 εκλέκτορες και για να κερδίσει κάποιος την πλειοψηφία και να γίνει πρόεδρος, θα πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, δηλαδή το ήμισυ συν έναν.

Επί της ουσίας, οι Αμερικανοί ψηφίζουν για τους εκλέκτορες, οι οποίοι είναι πολιτειακοί αξιωματούχοι ή ανώτατα κομματικά στελέχη που είθισται να μην κατονομάζονται στα ψηφοδέλτια.

Ο αριθμός των εκλεκτόρων της κάθε πολιτείας ισοδυναμεί και με τον αριθμό των εδρών που έχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Σχεδόν όλες οι πολιτείες, πλην του Μέιν και της Νεμπράσκα, χρησιμοποιούν ένα σύστημα στο οποίο "ο κερδισμένος τα παίρνει όλα", άρα αν κερδίσεις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, τότε παίρνεις και όλες τις ψήφους του κολεγίου των εκλεκτόρων. Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος κερδίσει το 50,1% των ψήφων στο Τέξας, του απονέμονται και οι 38 εκλογικές ψήφοι.

Με άλλα λόγια, μπορεί ένας υποψήφιος να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ έχει συνολικά λιγότερες ψήφους σε όλη τη χώρα. Όπως έγινε δηλαδή και στις προηγούμενες εκλογές του 2016.

Οι εκλέκτορες σχεδόν πάντα ψηφίζουν τον υποψήφιο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους στην πολιτεία τους.

Πολιτεία - Εκλέκτορες

Φλόριντα 29

Πενσιλβάνια 20

Οχάιο 18

Μίσιγκαν 16

Τζόρτζια 16

Βόρεια Καρολίνα 15

Βιρτζίνια 13

Αριζόνα 11

Ουισκόνσιν 10

Κολοράντο 9

Αϊόβα 6

Νεβάντα 6

Νιού Χαμσάιρ 4

Οι αμφίρροπες πολιτείες ή "swing states"

Οι σημαντικές αμφίρροπες πολιτείες είναι η Φλόριντα, το Οχάιο και η Πενσιλβάνια. Άλλες σημαντικές πολιτείες είναι το Ουινσκόνσιν, το Νιου Χάμσαϊαρ, η Μινεσότα, η Άιοβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Κολοράντο και η Βόρεια Καρολίνα.

Στη Φλόριντα δείχνει να προηγείται ο Μπάιντεν, ενώ αμφίρροπη προβλέπεται μέχρι τέλους η μάχη στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos.

Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειχνε ότι οι δύο υποψήφιοι έδιναν μάχη στήθος με στήθος και στις τρεις Πολιτείες. Στη δημοσκόπηση μετέχουν πιθανοί ψηφοφόροι από έξι Πολιτείες (Φλόριντα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια) οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 27 Οκτωβρίου-1ης Νοεμβρίου και στις έξι Πολιτείες.

Στη Φλόριντα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 50% και ο Τραμπ 46%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν δύο μονάδες υπέρ του Μπάιντεν (49-47%), αλλά εντός του στατιστικού σφάλματος. Πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 41%) απάντησαν ότι έχουν ήδη ψηφίσει.

Στην Αριζόνα, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49% έναντι 47% του Τραμπ, διαφορά εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν επίσης 2 μονάδες υπέρ του Μπάιντεν, στο 48-46%. Οι μισοί ψηφοφόροι (49%) έχουν ήδη ψηφίσει.

Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπάιντεν προηγείται με 49% έναντι 48% του Τραμπ. Το 43% έχει ήδη ψηφίσει.

Στο Μίσιγκαν ο Μπάιντεν αύξησε τη διαφορά στις 10 μονάδες (από 9 στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και προηγείται με ποσοστό 52% έναντι 42% του Τραμπ. Το 37% έχει ήδη ψηφίσει.

Δέκα μονάδες υπέρ του Μπάιντεν (53-43%) είναι η διαφορά των δύο υποψηφίων και στο Ουισκόνσιν, με το 41% των ψηφοφόρων να έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 51% (από 50% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και ο Τραμπ 44% (από 45%). Το 25% έχει ψηφίσει.

Σε όλες τις Πολιτείες οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι ο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της πανδημίας και ο Τραμπ θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της οικονομίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν θα χρειαστεί ένα προβάδισμα τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίων μονάδων για να μπορεί να είναι βέβαιος ότι έχει κερδίσει τις εκλογές.

Η συμμετοχή

Δύο 24ωρα πριν από τη "μεγάλη ημέρα", σχεδόν 92 εκατομμύρια Αμερικανοί (περίπου το 43% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων) είχαν ήδη ψηφίσει μέσω επιστολής ψήφου ή δια ζώσης στα εκλογικά κέντρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μπορεί να δούμε ρεκόρ συμμετοχής, με την αυξημένη προσέλευση ωστόσο να στέλνει δυσοίωνα μηνύματα προς την πλευρά του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου.

Η καταμέτρηση

Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει αμέσως και όταν τελειώσει η ψηφοφορία, το βράδυ, θα βγουν τα πρώτα exit polls. Συνήθως γύρω στις 11 το βράδυ (ώρα Ανατολικής Ακτής -7 π.μ. ώρα Ελλάδας) γίνεται ξεκάθαρο το ποια πλευρά υπερισχύει. Στην περίπτωση αυτή, ο χαμένος των εκλογών καλεί τον νικητή να παραδεχθεί το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια και οι δυο υποψήφιοι εκφωνούν λόγο, ο ένας για να ανακοινώσει τη νίκη του και ο άλλος για να παραδεχθεί την ήττα του.

Πέραν της ψήφου για τον πρόεδρο, οι αμερικάνοι εκλέγουν επίσης και τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και για το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας, ενώ παράλληλα ψηφίζουν για διάφορους τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους.

Τι συμβαίνει εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει πλειοψηφία;

Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση για τον πρόεδρο λαμβάνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτό συνέβη μόνο μία φορά, όταν το 1824 τέσσερις υποψήφιοι διαίρεσαν την ψήφο των εκλεκτόρων, χωρίς να δίνεται σε κάποιον από αυτούς η πλειοψηφία.

Με δύο κόμματα να κυριαρχούν στο αμερικανικό σύστημα, αυτό είναι απίθανο να συμβεί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου