Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής Διαφορετικό μοντέλο για το ασφαλές ‘άνοιγμα’ της χώρας

 


Ένα διαφορετικό μοντέλο για το ‘άνοιγμα’ της χώρας με ασφάλεια προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να βγαίνει μπροστά και να ‘παίρνει πάνω της’ τις όποιες προτάσεις.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας ότι ο ιός πιθανότατα θα συνεχίσει να παρουσιάζεται κατά κύματα, σύμφωνα πάντα με τα επιστημονικά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κίνδυνος να ανοιγοκλείνει συνολικά η χώρα, με οριζόντια μέτρα, τους επόμενους μήνες είναι υπαρκτός με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που κάτι τέτοιο μπορεί να έχει, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του

επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής». Η ίδια, εξάλλου, υποστήριξε ότι μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και ζήτησε η προσδοκία του εμβολίου σε καμία περίπτωση να μη μας αδρανοποιήσει. Κατέθεσε μάλιστα σειρά προτάσεων ως εξής :

* Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν

- Η χρήση μάσκας παντού

- Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00

- Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα

* Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. Ενιαία διαχείριση, από δημόσιο φορέα, όλων των υγειονομικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης Ξενοδοχεία Καραντίνας για ελαφριά πάσχοντες και όσους παίρνουν εξιτήρια Covid19 για να μην ανακυκλώνεται η διασπορά του ιού.

* Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές. Επιτρέπονται μόνο για σοβαρό λόγο και μόνο με αρνητικό τεστ 48ώρου.

* Στις υπόλοιπες περιοχές, μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) στο σύνολο του πληθυσμού, για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού. Με προμήθεια και διανομή rapid test, αξιοποίηση όλων των δομών ΠΦΥ, με κινητά συνεργεία αλλά και προκαθορισμό ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.

* Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα (π.χ. Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Στερεά, Κρήτη, νησιά κ.α). Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων.

* Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζόμενων στην «πρώτη γραμμή». Καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.

«Αν κινηθούμε, επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, σύντομα ολόκληρες περιοχές θα μπορούν σταδιακά να ανακτήσουν την οικονομική τους λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια και συνολικά η χώρα μας να πάρει ένα προβάδισμα έναντι του ιού», είπε η Φώφη Γεννηματά, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνεισέφερε κατά πολύ τόσο στην ψυχολογία του κόσμου όσο και στην οικονομία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου