Η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής και η υπόθεση Κοντονή γυρνούν την πολιτική ατζέντα σε πεδίο υψηλής τοξικότητας.
Η επιλογή αυτής της τοξικότητας φέρει κυβερνητική υπογραφή. Η θεωρία των δύο άκρων ανασύρθηκε πριν καν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, οι... δηλώσεις Κοντονή αξιοποιήθηκαν και εργαλειοποιήθηκαν για να στηθεί το αφήγημα της ευνοϊκής μεταχείρισης της εγκληματικής οργάνωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» ήταν η απάντηση που εκτόξευσε την πόλωση.
Δεδομένης της εικόνας της απόλυτης κυριαρχίας ΝΔ και Μητσοτάκη που προβάλουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις πρόκειται για μια επιλογή που, σε πρώτο χρόνο, γεννά απορίες. Γιατί μια κυβέρνηση με ρεκόρ δημοφιλίας, με σχεδόν τρία χρόνια θητείας ακόμη μπροστά της, και με ανοιχτή μια τριπλή κρίση – υγειονομική, οικονομική και εθνική – χρειάζεται να παίξει το χαρτί της τοξικής πόλωσης;
Κατά τους καλόπιστους, τόσο του αντιπολιτευόμενου όσο και του κυβερνητικού στρατοπέδου, η απάντηση βρίσκεται στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Η κυβέρνηση διαπιστώνει τα πρώτα σοβαρά ρήγματα στην εικόνα της, κυρίως σε ό,τι αφορά την διαχείριση της οικονομίας και της πανδημίας, και σπεύδει να αλλάξει την ατζέντα με επιχείρηση απονομιμοποίησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά τους πλέον καχύποπτους, το παραπάνω ισχύει αλλά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και στρατηγικού σχεδιασμού: Στο τραπέζι του Μαξίμου επιστρέφουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και «κάψιμο» της απλής αναλογικής μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και, ως εκ τούτου, ξεκινά μια γενική επιχείρηση πόλωσης, αναθέρμανσης του «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου και αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα.
Το πρωτοσέλιδο των «Παραπολιτικών» με τίτλο «Σενάρια για κάλπες μετά τον κορονοϊό» ήταν ενδεικτικό του δεύτερου σεναρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκονται δύο εισηγήσεις.
Η πρώτη τάσσεται υπέρ μιας εμπροσθοβαρούς εκλογικής αναμέτρησης, είτε την άνοιξη είτε το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού. Το σκεπτικό είναι πως ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο θα αργήσουν να έρθουν και θα αργήσουν ακόμη περισσότερο να φανούν στις τσέπες των ψηφοφόρων, οπότε η κυβέρνηση μία ευκαιρία έχει για να επιχειρήσει να «κάψει» την απλή αναλογική:
Να πάει σε εκλογές αμέσως αφότου υπάρξει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, για να εκμεταλλευτεί το κλίμα ανακούφισης στην κοινωνία σε ό,τι αφορά την πανδημία και να κάνει – ξανά – διαχείριση προσδοκιών σε ό,τι αφορά την οικονομία.
Ως πρόσθετο επιχείρημα εδώ προβάλλεται το ότι η πανδημία καθυστερεί εκ των πραγμάτων και την ανασύνταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, και όσο δεν γίνεται το συνέδριο του κόμματος τόσο παρατείνεται και η εσωστρέφεια στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία φροντίζει να υποδαυλίζει και να μεγεθύνει σύσσωμο το πολιτικό και μιντιακό κυβερνητικό σύστημα.
Αρα, με τον αντίπαλο αποδιοργανωμένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε την άνοιξη, είτε νωρίς το καλοκαίρι θα έχει αυξημένες πιθανότητες να προσπεράσει τον σκόπελο της απλής αναλογικής και να πετύχει την εκλογή του στην δεύτερη προσφυγή στις κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.
Η δεύτερη εισήγηση βασίζεται σε πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις, τόσο ως προς το κλίμα που θα διαμορφώσει η κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορονοϊό όσο και ως προς το αποτύπωμα που θα αφήσει ο χειμώνας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι υπέρμαχοι της άποψης ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, υπενθυμίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2021 περιλαμβάνει βαθύ «μαχαίρι» στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και θεωρούν πως την άνοιξη η οικονομική κατάσταση θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέπει ούτε καν υποσχέσεις.
Αντιθέτως, ποντάρουν στην ανάκαμψη μέσω των ευρωπαϊκών πόρων που στον κύριο όγκο τους θα αρχίσουν να αποδίδονται το 2022 και, ως εκ τούτου, δείχνουν ως πιο ενδεδειγμένο χρόνο για τις κάλπες το τέλος της τετραετίας.
Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, ο χειμώνας δεν πρόκειται να βγει με την… ίδια κυβέρνηση. Το μήνυμα που εκπέμπεται απ’ όλες τις κυβερνητικές πλευρές είναι ότι ο ανασχηματισμός – κανονικός πλέον και όχι εικονικός όπως εκείνος του καλοκαιριού – αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και απλώς αναζητείται το κατάλληλο timing για να ανακοινωθεί.
Κατά τις πληροφορίες, θα πρόκειται αυτή τη φορά για δομικό ανασχηματισμό με ηχηρές μετακινήσεις και απομακρύνσεις, ενώ ως πρόσθετο στοιχείο που φέρεται να αφήνει περιθώρια ευρύτερων κινήσεων στον πρωθυπουργό είναι η σχετική «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ Μητσοτάκη – Σαμαρά.
Πρόκειται για μια «εξομάλυνση», στην οποία έχει παίξει ρόλο και τα «δημοκρατικά εύσημα» στον Αντώνη Σαμαρά από σχεδόν όλα τα στελέχη της ΝΔ με αφορμή την καταδίκη τη Χρυσής Αυγής...
Μαρίνα Αλεξανδρή
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.