Το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα όχι απλώς δεν πανηγυρίζουν (δεν γίνεται δα και συχνά κάτι τέτοιο, αλλά και ότι αποφεύγουν ακόμα και να ασχοληθούν με το θέμα, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υπέστη μια διπλωματική ήττα.
Και δεν είναι απλώς και μόνο ότι δεν υιοθετήθηκαν κυρώσεις, ούτε απλώς και μόνο ότι δεν συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης που θα επέβαλε κλιμακωτές κυρώσεις στην Άγκυρα αναλόγως της συμπεριφοράς της στο Αιγαίο, παράλληλα με ένα χάρτη που θα επιβράβευε τυχόν «καλή συμπεριφορά» της με θετικά μέτρα από την ΕΕ.
Το μεγάλο πρόβλημα της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι ότι αφήνει «ελεύθερο» το πεδίο στην Τουρκία έως και τον Δεκέμβριο.
Σε συνδυασμό με το «κενό» που θα υπάρξει το ίδιο διάστημα από την παρουσία της Ουάσιγκτον στην περιοχή, λόγω των αμερικανικών εκλογών, κενό που θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο σε βάθος και σε χρόνο σε περίπτωση που ο Τραμπ αμφισβητήσει τυχόν οριακό σε βάρος του αποτέλεσμα, καθιστά το διάστημα έως το τέλος του έτους ιδιαίτερα επικίνδυνο για την Αθήνα και την ειρήνη στην περιοχή.
Ήδη η Τουρκία έστειλε τα πρώτα δείγματα γραφής για την τακτική που θα ακολουθήσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής, με τις τρεις NAVTEX που εξέδωσε το απόγευμα της περιοχής, η μια εκ των οποίων δείχνει να είναι ιδιαίτερα προβληματική για τη χώρα ως προς την περιοχή η οποία επιλέχθηκε για άσκηση με πραγματικά πυρά!
Τα δυο και συν ένα μεγάλα ερωτήματα
Το αμέσως επόμενο διάστημα προκύπτουν δυο συν ένα μεγάλα ερωτήματα για την πορεία προς τον Δεκέμβριο:
-Πρώτον, το Όρουτς Ρέις θα εισέλθει εντός των 12 ναυτικών μιλίων στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου; Και στην περιοχή αυτή η Άγκυρα θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες αρχικά και γεωτρήσεις στη συνέχεια;
-Δεύτερον, η Άγκυρα θα ανανεώσει ή όχι τη συγκεκριμένη NAVTEX που λήγει στις 22 Οκτωβρίου; Το Βερολίνο κινείται ήδη διπλωματικά ώστε ο Ερντογάν να μην διατάξει ανανέωση, αλλά και αυτό να συμβεί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα πράξει ξανά το ίδιο λίγες ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον εμφανίζει το εάν η Άγκυρα θα προχωρήσει ή όχι σε αντίστοιχες κινήσεις όπως αυτή με το Όρουτς Ρέις στο Καστελόριζο, σε περιοχές πέραν του 28ου Μεσημβρινού. Σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος κοκ.
Από τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα κριθούν πολλά ενόψει και του Δεκεμβρίου…
Απορρίφθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής πρόταση της Αθήνας
Στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ απορρίφθηκε ελληνική πρόταση για μια κάπως πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία.
Πρόταση που προέβλεπε ότι η ΕΕ θα εξετάσει εντός μιας εβδομάδας την κατάσταση και θα λάβει περαιτέρω αποφάσεις, αλλά και σκληρότερες διατυπώσεις έναντι της Τουρκίας.
Χαρακτηριστικό και αυτό της διπλωματικής ήττας της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.