Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Έρχεται η ώρα του ανασχηματισμού...

Έρχεται η ώρα του ανασχηματισμού - «Ίσως και θέμα ημερών» επιμένουν οι πληροφορίες
«Ίσως και θέμα ημερών»...
Η «σφαγή των υφυπουργών» και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης, η χρησιμοποίηση γυναικών, τεχνοκρατών και ...ολίγων βουλευτών!


Θέμα ημερών, ίσως και ολίγων εικοσιτετραώρων, είναι ο αναμενόμενος και ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός, που όμως δεν έγινε κατορθωτό να προαναγγελθεί στο χρόνο που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Η αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιτρέπει πλέον στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις κυβερνητικές αλλαγές που έχει σχεδιάσει και οι οποίες δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν ακόμα και πριν το Δεκαπενταύγουστο, ίσως και έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδες.

Ο ανασχηματισμός φέρεται να έχει ως στόχο διορθωτικές κινήσεις σε πρόσωπα και δομές, με στόχο την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης για την ανασύνταξη της οικονομίας την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης και την αξιοποίηση του «πακέτου» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο αναμένεται να είναι η δημιουργία θέσης για την επίβλεψη και το συντονισμό της αξιοποίησης του «ευρωπαϊκού πακέτου», πιθανότατα με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού. Όπως κατ΄ αποκλειστικότητα είχαν γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» προ εβδομάδων, ως φαβορί για το συγκεκριμένο αξίωμα, μετά την άρνηση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη να το αναλάβει, εμφανίζεται ο Θοδωρής Σκυλακάκης, αν και είναι άγνωστο ποιος θα αναλάβει σε μια τέτοια περίπτωση τη θέση του πολιτικού υπευθύνου του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Όπως όλα δείχνουν τα αρχικά σχέδια για αναδιάταξη υπουργείων, κάτω από τον επείγοντα χαρακτήρα που λαμβάνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, εγκαταλείπονται.


Οι αλλαγές των υπουργών αναμένονται λίγες, με τα ονόματα του υπουργού Εργασίας (περισσότερο) και Τουρισμού (λιγότερο), να είναι αυτά που ακούγονται προς αντικατάσταση, ενώ βέβαιος θεωρείται και ο ορισμός νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον νυν εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να μετακινείται προς παραγωγικό υφυπουργείο ή και υπουργείο. Ταυτόχρονα, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην κυβέρνηση περισσότερες γυναίκες, με την γγ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Τον ανασχηματισμό, πάντως, θα χαρακτηρίζει η «σφαγή των υφυπουργών», καθώς αναμένονται πολλές αλλαγές τους.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον δε θα είναι, εάν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, πως θα χρησιμοποιηθούν λίγοι βουλευτές και περισσότεροι τεχνοκράτες, πρωτίστως «πασοκογενείς», γεγονός που θα σηματοδοτήσει ένα «διαρκές άνοιγμα» της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και μια συνεχής λεηλασία του λεγόμενου χώρου από το Μέγαρο Μαξίμου.

Βασιλης Σκουρής

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου