Με ένα χρηματικό πρόστιμο -με ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή, όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις- «έκλεισε» το σκάνδαλο «Novartis» ως υπόθεση στις ΗΠΑ, φέρνοντας στις μνήμες το σκάνδαλο της «Siemens», που επίσης είχε απασχολήσει έντονα την Ελλάδα και το πολιτικό σκηνικό.
Το σκάνδαλο «Novartis» σχετίζεται με μίζες για την προώθηση των δικών της φαρμακευτικών προϊόντων και αποκαλύφθηκε λόγω της σύγκρουσης αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων για την απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στην παγκόσμια αγορά.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, επιχειρώντας να ρίξει τίτλους τέλους στο σκάνδαλο, αναφέρει σε ανακοίνωση πως η πολυεθνική "Novartis AG" «συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι παραβίασε τις διατάξεις του FCPA σχετικά με τα βιβλία και τα αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους».
Για την Ελλάδα και άλλες χώρες αναφέρει ότι «η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της "Novartis" ή της πρώην θυγατρικής της "Alcon Inc." συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους Υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων "Novartis" ή "Alcon". Σύμφωνα με τη διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών».
Μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η «Novartis» σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας, η "Novartis" και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233.9 εκ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκ. δολάρια στη SEC».
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ανακοίνωση αναφέρει πως «για την περαίωση της έρευνας του DOJ, η "Novartis Hellas" έχει συνάψει μια συμφωνία αναβολής δίωξης ("Novartis DPA") για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες Υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009.
Υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της "Novartis". Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη "Novartis" έχουν πλέον κλείσει».
Σε δήλωσή της, η Shannon Thyme Klinger, επικεφαλής της «Novartis», δήλωσε πως «είμαστε ικανοποιημένοι που όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για την εταιρεία έχουν πλέον κλείσει. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο στη δέσμευσή μας να επιλύσουμε παρελθοντικά ζητήματα συμμόρφωσης και να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.