Εφ’ όλης της ύλης συνεδριάζει σήμερα στις 11 το υπουργικό Συμβούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει μήνυμα εντατικών ρυθμών προώθησης του κυβερνητικού έργου.
Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη ενώ τα θέματα της πανδημίας του Covid 19 και της οικονομικής ύφεσης θα αποτελέσουν την «ατζέντα» της συνεδρίασης. Στο φόντο των αποφάσεων της Κομισιόν για το πρόγραμμα ενίσχυσης των κρατών μελών.
Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη ενώ τα θέματα της πανδημίας του Covid 19 και της οικονομικής ύφεσης θα αποτελέσουν την «ατζέντα» της συνεδρίασης. Στο φόντο των αποφάσεων της Κομισιόν για το πρόγραμμα ενίσχυσης των κρατών μελών.
Στο υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να γίνει συζήτηση που θα αφορά την περεταίρω πορεία της χώρας, κυρίως τους επόμενους μήνες έως και το φθινόπωρο.
Θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας της χώρα και θα εξεταστεί κάθε πιθανό σενάριο. Επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων που αναμένονται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περίφημο ταμείο των 750 δις ευρώ
. Θα απασχολήσει το θέμα των συσχετισμών και των διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη, αφού η απόφαση της Κομισιόν αν και αποτελεί θετικό δείγμα, δεν μπορεί να προδικάσει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Τόσο για το ύψος των ποσών που αντιστοιχούν στην χώρα όσο και για την μορφή που θα έχουν. Πάντως ο πρωθυπουργός – θυμίζουμε – έχει δεσμευθεί ώστε η Ελλάδα να δεχθεί μόνον επιχορηγήσεις και όχι δανεισμό που θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.
Στους υπουργούς αναμένεται να δοθεί μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού και νομοθετικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν 8 νομοσχέδια που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα. Θυμίζουμε ότι υπάρχει δέσμευση για την ψήφιση 26 νομοθετημάτων έως το τέλος του Ιουλίου. Ανάμεσα σε αυτά που θα παρουσιαστούν είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, όπως και αυτό του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη νησιωτική πολιτική.
Επίσης θα συζητηθεί το θέμα των διεκδικήσεων της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ιδίως από την σκοπιά των προτάσεων που έχει καταθέσει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και προβλέπουν την διαδικασία δύο φάσεων για την εξέταση. Η πρώτη στον τόπο υποδοχής του πρόσφυγα και η δεύτερη στην χώρα όπου ζητεί την παροχή ασύλου.
Επενδύσεις
Στο υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθεί και το θέμα της αναγκαιότητας ευέλικτων σχημάτων με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων. Εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, ζητούμενο είναι η εμπλοκή – σε ένα σχήμα που θα λειτουργεί γρήγορα - συναρμόδιων υπουργείων, όπως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αυτόν ακριβώς τον σκοπό φέρεται πώς εξυπηρετεί άρθρο τροπολογίας που κατατέθηκε χθες βράδυ στην Βουλή ώστε για ζητήματα επενδύσεων να συσταθούν διακυβερνητικές ομάδες εργασίας. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της τροπολογίας καταργείται η ρύθμιση που είχε προβλεφθεί στον νόμο 4608/19 σχετικά με την λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, και προέβλεπε την λειτουργία Συντονιστικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, πλέον ομάδες για τέτοια ζητήματα θα συγκροτούνται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως άλλωστε ήδη προβλέπεται στο νόμο για το Επιτελικό Κράτος. Τον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Νομοθετικές παρεμβάσεις
Η κυβέρνηση σήμερα και αύριο αναμένεται να ολοκληρώσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις της για την εργασία και τον τουρισμό, προκειμένου να έχουν θεσμοθετηθεί έως το τέλος του μήνα. Είναι πιθανό η νομοθέτηση να γίνει με ταχύτατες διαδικασίες την Παρασκευή, όπου συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία.
Στις προωθούμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται όσα εξαγγέλθηκαν και αφορούν την επιδότηση της εργασίας στις περιπτώσεις της εκ περιτροπής απασχόλησης και της προσωρινής αναστολής συμβάσεων. Μάλιστα, επίσης με τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να συνάψει σύμβαση εγγύησης με κοινοτικά όργανα. Αυτό θεσπίζεται ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα SURE που θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια και θα στηρίξει τα μέτρα για την αγορά εργασίας. Να σημειωθεί ότι για επιμέρους θέματα που σχετίζονται με διευθετήσεις, σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έχουν κατατεθεί σε δύο τροπολογίες 17 διατάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.