Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Οι βουλευτές «διαλέγουν» Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Προκόπη Παυλόπουλο...Μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού δύο είναι τα κρίσιμα “τεστ” που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες του χρόνου: Η αλλαγή του...
εκλογικού νόμου και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σχεδόν ενάμιση μήνα πριν ο Κώστας Τάσουλας ξεκινήσει την ειδική διαδικασία στη Βουλή για τον νέο πρώτο πολίτη της χώρας, βουλευτές και στελέχη της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης ανοίγουν σιγά – σιγά τα “χαρτιά” τους. Και αν οι περισσότεροι απλώς εκφράζουν τις δικές τους προτιμήσεις, σίγουρα δεν είναι λίγοι όσοι αποτυπώνουν το κλίμα που υπάρχει μέσα στα κόμματά τους.  

Η αλλαγή του Συντάγματος έχει αλλάξει τα δεδομένα, αφού πλέον ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να εκλέξει τον πρόσωπο που επιθυμεί χωρίς τον φόβο διάλυσης της Βουλής.

Η γραμμή που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 25 Νοεμβρίου στη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση ήταν σαφής. Επιθυμεί ο υποψήφιος που θα προτείνει να μην διχάσει τις πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο στη γαλάζια παράταξη εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις με βάση τα πρόσωπα.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στο Action24 επιβεβαίωσε τις φήμες πως μέσα στη ΝΔ όλο και περισσότερο διατυπώνεται η άποψη ότι πρέπει να στηριχθεί ο σημερινός Πρόεδρος τονίζοντας:  «Θεωρώ προσωπικά ότι η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας».

Η στήριξη του νυν Προέδρου, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλή, καθώς πολλά γαλάζια στελέχη εκφράζουν επιφυλάξεις. Δεν είναι μόνο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον είχε ψηφίσει πέντε χρόνια πριν, αλλά το γεγονός ότι προβλέπεται πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από τη “Σαμαρική” πτέρυγα του κόμματος.

Σε διαφορετική κομματική γραμμή και όχι συναινετική, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν έκρυψε την προτίμησή του στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ μέσα στο κόμμα είναι γνωστό πως είναι αρκετοί και οι υποστηρικτές του Κώστα Καραμανλή.

Ακολουθώντας το πολιτικό πλαίσιο που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτιμώντας πως καμία πρόταση, ούτε αυτή του Προκόπη Παυλόπουλου δεν έχει διαγράψει από τη λίστα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη προέκρινε την εκλογή ενός πολιτικού προσώπου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ επεσήμανε πως ο πρώτος πολίτης της χώρας δεν  πρέπει να δημιουργεί περιττές εντάσεις, συμπληρώνοντας: “Δεν θα ήθελα να δω έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα χρειαστεί εντατικά μαθήματα για να μάθει τι σημαίνει υφαλοκρηπίς”.

Το newpost.gr είχε δημοσιεύσει στις 14 Δεκεμβρίου πως τα ελληνοτουρκικά θα έχουν ειδικό βάρος στη “ζυγαριά” του πρωθυπουργού πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Περισσότερο από ποτέ μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα με διεθνές κύρος που θα μπορούσε να συνομιλήσει με τους ομολόγους του ανά πάσα στιγμή ενδεχομένως να βοηθούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πετύχει τη συναίνεση που επιθυμεί.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως συνοδοιπόρος του σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, πέρα από την ψήφο των αποδήμων, έχει σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει.

Μπορεί η Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ να χαρακτήρισε “προοδευτικό πρόσωπο” τον Γιώργο Παπανδρέου και να μη διαφώνησε στην πιθανότητα υποψηφιότητάς του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει γνώμη για τη στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου. Τα πολιτικά δεδομένα θα διαφοροποιηθούν, αν ο νυν Πρόεδρος δεν επιθυμεί να είναι ο εκλεκτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη στιγμή που δεν θα προταθεί από τη ΝΔ.

Οι απόψεις σε μια τέτοια περίπτωση διίστανται στην Κουμουνδούρου, αφού υπάρχουν στελέχη που θα προκρίνουν το κόμμα να στηρίξει μια προσωπικότητα από τον χώρο της αριστεράς, που δεν έγινε το 2015. Είναι αρκετοί όσοι θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να “στριμώξει” το ΚΙΝΑΛ και να εκβιάσει τη συναίνεση της Φώφης Γεννηματά προτείνοντας Πρόεδρο από την κεντροαριστερά.

Η κ. Γεννηματά έχει συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον νέο “ένοικο” της Ηρώδου Αττικού και με την πρόσφατη τοποθέτηση της έκανε ξεκάθαρο πως επιθυμεί να προέρχεται από το κόμμα της. Επιμένει στην άποψή της πως πρέπει να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία και έχει απορρίψει την δική της υποψηφιότητα προτάσσοντας τους τρεις πρώην Προέδρους του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν εκτιμήσει πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να “εργαλειοποιήσουν” τη διαδικασία, προκειμένου να διεισδύσουν περαιτέρω στους πράσινους ψηφοφόρους και με αυτό το σκεπτικό περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως τον πρωθυπουργό να τοποθετηθούν. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πληροφορίες αναφέρουν πως λίγο μετά την επιστροφή του από την Ουάσινγκτον, στις 10 Ιανουαρίου, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου