Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

H Συμφωνία των Πρεσπών σε αχαρτογράφητα νερά...

Θα έχει άλλη μια ευκαιρία ο Ζόραν Ζάεφ να σώσει την παρτίδα στη χώρα του σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και ταυτόχρονα να βάλει τέλος στην αμηχανία που έχει προκαλέσει στην ελληνική κυβέρνηση το βέτο του Εμανουέλ Μακρόν;

Η θέση του...
πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας είναι πολύ δύσκολη και η προκήρυξη εκλογών για τον Απρίλιο ήταν μονόδρομος, ωστόσο από τις πρώτες του κινήσεις δείχνει να πιστεύει πως η μάχη, αν και εξαιρετικά δύσκολη, δεν έχει χαθεί. Στήνει ήδη το αφήγημά του για τις κάλπες σε σχέση με την απειλή της επιστροφής στα χρόνια του εθνικισμού και την ίδια στιγμή η προεδρεύουσα Ιταλία εμφανίζεται πρόθυμη να επαναφέρει το θέμα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπως και η Κροατία που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από τις αρχές του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα ο κ. Ζάεφ προτίμησε να επισκεφθεί τη Ρώμη και να ξεκινήσει τις επαφές του με τον Τζιουζέπε Κόντε παρά να βρεθεί στην Αθήνα στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο.

Το επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου και ήδη αρωγός στην προσπάθεια του Ζάεφ είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Σε συνόλο 578 ψηφισάντων, 412 τάχτηκαν υπέρ, 136 κατά και υπήρξαν 30 αποχές.

Ο “Γολγοθάς” του Ζάεφ

Ο δρόμος για τον Ζόραν Ζάεφ μέχρι τις 12 Απριλίου, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, θα είναι ανηφορικός και πολύ πιο δύσκολος σε σχέση με τα εμπόδια που αντιμετώπισε για να καταλήξει στη Συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018.

Ο χρόνος που έχει μπροστά του μέχρι να παραδώσει την πρωθυπουργία είναι περιορισμένος, αφού στις 3 Ιανουαρίου οφείλει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Το κλίμα στη Βόρεια Μακεδονία δείχνει τη σύγχυση που προκάλεσαν στον λαό του οι υποσχέσεις του για ένταξη στην ΕΕ, αφού το VMRO του Κρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίζεται να είναι πρώτο σε σχέση με το SDSM. Τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι τόσο δύσκολα για τον Ζάεφ που ακόμα και μια ήττα με μικρή διαφορά φαντάζει να είναι ένα καλό σενάριο. Υπενθυμίζεται πως το 2016 ο Ζάεφ είχε χάσει μόλις με 1,5 μονάδα από το VMRO και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού μετά από πέντε μήνες με την υποστήριξη της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη και της Συμμαχίας των Αλβανών τον Μάιο του 2017.

Αν ο βασικός αντίπαλός του κερδίσει, είναι σαφές πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στο newpost.gr, εξηγούσαν πως η αλλαγή του ονόματος σε “Μακεδονία” δεν είναι εφικτή, αφού απαιτεί Συνταγματική αναθεώρηση και θεωρείται πολύ δύσκολο η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να έχει πλειοψηφία 2/3 στη νέα Βουλή. Ωστόσο από τη στιγμή που ο Μίτσκοσκι έχει αντιταχθεί τόσο πολύ σε όλες τις αλλαγές κάνοντας λόγο ακόμα και για προδοσία, δεν θα καθήσει με σταυρωμένα χέρια.

Θεωρητικά και μόνο μπορεί να αυτοαποκαλεί τη χώρα του “Μακεδονία” απαλείφοντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο εσωτερικό, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται να προχωρήσει και σε μετονομασίες δρόμων και ανάρτηση πινακίδων που θα παραπέμπουν στην εποχή του φυγόδικου πλέον Γκρούεφσκι. Πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν οι συγκρούσεις με το αλβανικό στοιχείο στο εσωτερικό της χώρας, αφού ο Ζόραν Ζάεφ για να πετύχει τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει θεσμοθετήσει τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης σε όλη τη Βόρεια Μακεδονία. Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις του VMRO με την αλβανική μειονότητα δεν είναι καθόλου καλές.

Ο πρωθυπουργός των γειτόνων περιμένει μέχρι τις αρχές της άνοιξης να ολοκληρωθεί και τυπικά η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια

Το “κόκκινο φως” στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας δεν θα προκαλέσει μόνο συνθήκες αποσταθεροποίησης στους βόρειους γείτονες. Ενδεχομένως να δημιουργήσει εστίες έντασης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων που μόνο θετική εξέλιξη δεν θα είναι για την ελληνική κυβέρνηση τι στιγμή που έχει ήδη τον “πονοκέφαλο” του προσφυγικού.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν στο newpost.gr πως δεν ήταν τυχαία η δήλωση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς πως δεν θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο τη στιγμή που η ενταξιακή του πορεία στην ΕΕ (μετά το βέτο σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία) είναι αβέβαιη. Η στρατηγική της διεύρυνσης της ΕΕ μέσω των Δυτικών Βαλκανίων φαίνεται να απομακρύνεται και μαζί της οι πολίτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου χάνουν την εμπιστοσύνη της σε αυτήν.

Έμπειροι αναλυτές τονίζουν πως η προοπτική της ευρωπαϊκής ένταξης όλων αυτών των μικρών χωρών άφηναν σε δεύτερη μοίρα τις μεγάλες συνοριακές διαφορές που έχουν. Τώρα δεν αποκλείται όλα να βγούν στο προσκήνιο με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή.

Ο “πονοκέφαλος” του VMRO για τον Μητσοτάκη

Όλα τα τελευταία χρόνια η απάντηση στο όραμα του αλυτρωτισμού της “Μεγάλης Αλβανίας” ήταν η πιθανή ένωση των αλβανικών πληθυσμών της Βαλκανικής μέσα στην Ευρώπη. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Έντι Ράμα και σύμφωνα με πληροφοριές από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται να του επισημάνει πως αν η Αλβανία θέλει να έχει τύχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους όρους που έχει θέσει η ΕΕ στους γείτονες.

Το βέτο του Μακρόν, που μπορεί να φέρει το εθνικιστικό VMRO στην εξουσία, δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη για τη σημερινή κυβέρνηση με βάση την αρνητική στάση που είχε τηρήσει εξ’ αρχής στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πέρα από την αφύπνιση εθνικιστικών σεναρίων στην περιοχή, λόγω αλυσιδωτών αντιδράσεων, το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Θα στηρίξει τη σταθερότητα μη πιέζοντας για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ή θα επιλέξει την πολιτική της μη εμπλοκής;

Σε αυτό το σκηνικό η Ρωσία και η Τουρκία δεν θα μείνουν αμέτοχες και θα επιχειρήσουν να επανακάμψουν στο “γήπεδο” των Δυτικών Βαλκανίων προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μίλησαν στο newpost.gr δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πως εξελίσσονται τα επόμενα βήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για παράδειγμα “θολή”, όπως τονίζουν, είναι η συζήτηση για τα εμπορικά σήματα, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει ήδη μια επαφή με τους γείτονες με επικεφαλής της αντιπροσωπείας την καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή και την 1η Νοεμβρίου ήταν προγραμματισμένη η πρώτη επίσημη συνάντηση...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου