Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

28η Οκτώβρη 2011: Όταν η χώρα βρέθηκε στα όρια της εκτροπής

Μέχρι και τους μαθητές είχαν νουθετήσει να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνιαΌσα χρόνια και αν περάσουν δε γίνεται να ξεχαστούν τα πρωτοφανή θλιβερά επεισόδια το 2011 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, που στιγμάτισαν τις παρελάσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήριζαν τα επεισόδια "αντάξια της ιστορίας του λαού μας". "Αγανακτισμένοι" πολίτες  (οι οποίοι σήμερα αγνοούνται) σε όλη την Ελλάδα κάνουν "ντου" στις παρελάσεις, έρχονται σε σύγκρουση με ΜΑΤ, προπηλακίζουν υπουργούς και βουλευτές της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, φτύνουν, μουντζώνουν (και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς) τους πολιτικούς. Όλα αυτά ελάχιστες ώρες από την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην παγκόσμια ιστορία...
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων τα όσα πραγματικά πρωτοφανή εκτυλίχθηκαν στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, όταν οι… αγανακτισμένοι πολίτες «μπούκαραν» στο χώρο της παρέλασης και με συνθήματα εξανάγκασαν τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει προτού καν αρχίσει η παρέλαση.

Αμέσως μετά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οργανωμένες αυτές ομάδες ατόμων, λειτουργώντας αιφνιδιαστικά, έριξαν τα κιγκλιδώματα, απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις και μετακινήθηκαν στο οδόστρωμα. Ταυτόχρονα, στο οδόστρωμα μετακινήθηκαν και αρκετές χιλιάδες λαού, ακολουθώντας τις προσκλήσεις και προτροπές τους να καταλάβουν το χώρο, που θα πραγματοποιούταν η παρέλαση των τμημάτων.

«Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα ‘’Παπούλια προδότη’’. Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Έρχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη», έλεγε τότε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Παπούλιας αποχωρώντας από την παρέλαση, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά!
parelasi28_6

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις αποτελούν το καλύτερο φόρο τιμής… Τι έλεγε όμως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ; Υποστήριξε ουσιαστικά τα επεισόδια στις παρελάσεις και έκανε λόγο για «πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση του λαού προς τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης». «Το μήνυμα ήταν σαφές να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας», ανέφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία». Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι σημερινές αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοηθούν. Αποτελούν το καλύτερο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αυτό το τόπο. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες». Ακόμη, ο τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργός (3ου Μνημονίου, παρακαλώ) Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήριζε «αντάξιο της επετείου που ο λαός έκανε τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής». Μούτζες και βρισίδια σε πολιτικούς Τότε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προειδοποιούσε και έλεγε πως «αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις», ενώ κατηγορούσε «αυτούς που διαιρούν τον ελληνικό λαό», λέγοντας ότι «τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας». Ωστόσο, η Δημοκρατία τραυματίστηκε βαριά και… θανάσιμα εκείνη τη χρονιά, κάτι που φάνηκε και στις εκλογές του 2012 με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή… Η ΝΔ περνούσε την αντιμνημονιακή της περίοδο και σχολίαζε... από την εξέδρα: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε», ανέφερε σχετικά. Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ με πανό του κόμματος στις παρελάσεις Για το πώς ξεκίνησαν αυτά τα επεισόδια και για την πρωτοφανή οργάνωση συγκεκριμένων ομάδων, που υποκίνησαν τα επεισόδια, πολλά έχουν γραφτεί, με πιο αξιοσημείωτο το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ (διαβάστε εδώ) ότι οργανώθηκαν από συγκεκριμένες ομάδες, που στόχο είχαν την εκτροπή, που θα οδηγούσε σε πραξικόπημα, μια διαδικασία δηλαδή διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αποσταθεροποίησης με στόχο να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για ανατροπή της κυβέρνησης και επέμβαση του στρατού. Σε κάθε περίπτωση, η 28η Οκτωβρίου 2011 αποτέλεσε μια "μαύρη" σελίδα στην ιστορία της χώρας, που "αμαύρωσε" και την Εθνική Επέτειο, αλλά και έπληξε σοβαρά τη Δημοκρατία μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου