Το εξαιρετικά ενδιαφέρον παρασκήνιο που οδήγησε στην διακοπή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την επιλογή των υψηλόβαθμων θέσεων της ΕΕ έφερε στο φως το Bloomberg.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του οικονομικού πρακτορείου, αποχωρώντας από την Σύνοδο των G-20 στην Ιαπωνία, η Μέρκελ πίστευε ότι η συμφωνία που είχε επιτύχει με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και προέβλεπε την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον ολλανδό σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς θα γινόταν αποδεκτή από τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες. Η λύση-πακέτο προέβλεπε ακόμη την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωκοινοβουλίου από τον κ. Βέμπερ και την τοποθέτηση ενός γάλλου στην κεφαλή της ΕΚΤ.
Όπως όμως αναφέρει το Bloomberg, η Μέρκελ δεν είχε υπολογίσει δύο εστίες αντίστασης: η πρώτη προερχόταν από το ΕΛΚ, στελέχη του οποίου αισθάνθηκαν ότι η Μέρκελ έδωσε πολύ εύκολα την κορυφαία θέση τους Σοσιαλιστές και η δεύτερη από τα μικρότερα κράτη μέλη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης που αισθανόμενοι ότι τα πράγματα είχαν συμφωνηθεί ερήμην τους συμμάχησαν με την Ιταλία. Χαρακτηριστική είναι η φράση που είπε στο Reuters ένα πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων. Κάνοντας λόγο για μια “εξέγερση των κουνελιών”, υπεννόησε ότι αυτοί που θεωρούνταν αδύναμοι και ασήμαντοι εξεγέρθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το “πάγωμα” της πρότασης για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν απο τον Τιμερμανς, η οποία δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία υπό τον φόβο της καταψήφισης, δείχνει την φθίνουσα επιρροή της κ. Μέρκελ στα ευρωπαϊκά πράγματα αλλά και τους νέους συσχετισμούς που φαίνεται να δημιουργούνται.
Μια περίπλοκη διαδικασία
Η απόφαση για τον ορισμό του επικεφαλής της Κομισιόν δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Εντάσσεται σε μια περίπλοκη διαδικασία που εμπλέκει και τις άλλες κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, μεταξύ αυτών και την θέση κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε μετά τη διακοπή της Συνόδου, πως η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι βέβαιο αν την Τρίτη θα ληφθεί κάποια απόφαση. Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ολλανδός πολιτικός Φρανς Τίμερμανς έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε από την πλευρά του πως η Ιταλία και οι ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτές που κυρίως τάχθηκαν κατά του διορισμού του Τίμερμανς στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν.
Ο Μοραβιέτσκι, η εθνικιστική κυβέρνηση του οποίου συγκρούσθηκε με τον Τίμερμανς τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την υποχώρηση του κράτους δικαίου στο μεγαλύτερο πρώην κομμουνιστικό κράτος της ΕΕ, δήλωσε πως οι διαφορές ανάμεσα στους εθνικούς ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι μεγάλες και πως μια συμφωνία δεν είναι σίγουρη όταν συνεδριάσουν και πάλι αύριο.
Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε πως η επίτευξη συμβιβασμών είναι κάτι σημαντικό και πως η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωση δεν πρέπει να επιβληθεί σε απρόθυμες χώρες, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη μελλοντική συνοχή της Ένωσης.
Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν δήλωσε από την πλευρά της πως η πρόταση για την κατανομή των αξιωμάτων, που απέτυχε τη Δευτέρα, δεν ήταν επαρκώς ισορροπημένη.
«Η θέση μας ήταν ότι έλειπε η ισορροπία στο πακέτο», δήλωσε η Μπίρλαϊν στους δημοσιογράφους.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως τίποτε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη. «Όλα είναι ανοικτά», τόνισε ο Πλένκοβιτς προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διακόπηκαν επειδή οι ηγέτες ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν.
Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας δήλωσε πως υπήρχε αρκετή υποστήριξη για μια συμφωνία για το πώς να κατανεμηθούν τα αξιώματα, όμως η απόφαση να διακοπούν οι συνομιλίες μέχρι αύριο, Τρίτη, ήταν ορθή επειδή η αντιπολίτευση ήταν επίσης ισχυρή.
Τι λένε Μέρκελ και Μακρόν
Ιδιαίτερα ενοχλημένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα εμφανίστηκε πάντως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική για την αποτυχία να καταλήξει η σύνοδος της ΕΕ σε μια απόφαση για το ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ, αν και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία όταν επαναληφθούν αύριο οι συνομιλίες.
«Σήμερα τελειώσαμε με αποτυχία, είναι μια πολύ κακή εικόνα και για το Συμβούλιο και για την Ευρώπη», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αποτυχία οφείλεται κάποιες φορές σε ορισμένες προσωπικές φιλοδοξίες», πρόσθεσε.
Ύστερα από μια βραδιά άκαρπων διαβουλεύσεων, ο Μακρόν μίλησε με ενόχληση για τις "μεγάλης διάρκειας συναντήσεις που δεν οδηγούν σε τίποτα" και για τις "ώρες που περνούν με ατέρμονες συζητήσεις" σε "ένα κλαμπ των 28 που συνεδριάζει χωρίς ποτέ να αποφασίζει”.
Από τη μεριά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως εξακολουθεί να ελπίζει πως θα βρεθεί ένας συμβιβασμός όσον αφορά τους διορισμούς στα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη διακοπή της συνόδου κορυφής.
Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε, όμως δήλωσε πως «ελπίζει ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».
Το πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι
Το τελευταίο πακέτο που βρέθηκε στο τραπέζι των ηγετών περιελάμβανε εκτός από τον Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το σενάριο αυτό διέψευσε, πάντως, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι η Γκεοργκίεβα είναι εκτός μάχης για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Οι φιλελεύθεροι δεν υποχωρούν σε αυτό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει απόφαση», δήλωσε ο Μπορίσοφ αναφορικά με την υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα για τη θέση στο Συμβούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ την προτείνουν τώρα για την ύπατη θέση στην ευρωπαϊκή διπλωματία.
Νωρίτερα, ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει ότι ο ορισμός ενός Φιλελεύθερου ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας φαίνεται να οδηγεί σε μια επιλογή ανάμεσα στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ και την Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Αλλη πηγή ανέφερε το σενάριο η Βεστάγκερ, σημερινή ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, να ορισθεί α' αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο πλευρό του Φρανς Τίμερμανς.
Οσο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( θητεία δυόμισι ετών) θα μπορούσε να μοιραστεί ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους.
Ο γερμανός spitzenkadidat του ΕΛΚ και πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ θα μπορούσε να παρηγορηθεί, σύμφωνα με το υπό διαπραγμάτευσιν σενάριο αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια και να ακολουθήσει ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ για το υπόλοιπο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Με πληροφορίες από Bloomberg και ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.