Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Ανάλυση της Deutsche Welle: Ποιοί λόγοι στρέφουν τον Ερντογάν προς την Αν. Μεσόγειο

Η ρητορική της Άγκυρας παρουσιάζει κορύφωση όσο μεγαλώνει το χάσμα με τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς των S-400 που οδήγησε σε κυρώσεις στο πρόγραμμα των F35, αναφέρει η DW σε ανάλυσή της:
Ξεκινά σήμερα στην Άγκυρα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο μεταξύ των αντιπροσωπειών των υπ. Άμυνας Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 21 του μήνα,
Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπ. Άμυνας της Τουρκίας, μόλις μια μέρα μετά τις σκληρές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν που επιτέθηκε σε Μακρόν και ΕΕ για το θέμα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι, εάν χρειαστεί οι εργασίες των τουρκικών γεωτρύπανων και σεισμογραφικών θα συνεχιστούν με την αρωγή του ναυτικού και της αεροπορίας.

Η ρητορική της Άγκυρας παρουσιάζει κορύφωση όσο μεγαλώνει το χάσμα με τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς των S-400 που οδήγησε σε κυρώσεις στο πρόγραμμα των F35, του οποίου η Τουρκία είναι εταίρος παραγωγής. Τώρα όμως oι ΗΠΑ έχουν καθηλώσει τους Tούρκους πιλότους που εκπαιδεύονταν και πάγωσαν την παράδοση των πρώτων 2 F35, τα οποία είναι έτοιμα μέχρι νεωτέρας.

Πολλοί λόγοι στρέφουν τον Ερντογάν προς Αιγαίο και αν. Μεσόγειο

Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως είχε προγραμματιστεί, θα συζητήσουν με την αντίστοιχη τουρκική για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η συνάντηση έρχεται επίσης λίγες ώρες αργότερα από την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα με αντικείμενο την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, τουρκικό φυλάκιο δέχθηκε χθες επίθεση στο Ιντλίμπ από περιοχή που ελέγχεται από τον Άσαντ και απάντησε άμεσα με πυρά πυροβολικού. Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα είναι εγκλωβισμένη μεταξύ Μόσχας-Ουάσιγκτον, όχι μόνο για την αγορά ων S-400 αλλά και λόγω της κατάστασης στην Συρία, όπου έχει ζωτικά συμφέροντα με το κουρδικό ζήτημα – και όπου ουσιαστικά οι θέσεις της δεν συμπίπτουν ούτε με τις ΗΠΑ αλλά ούτε απόλυτα και με την Ρωσία.
Μέσα σε όλα αυτά η επιβαρυμένη οικονομία της χώρας καθιστά πιο επιτακτικό το ενδιαφέρον του προέδρου Eρντογάν στους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με τις εξελίξεις να μην είναι οι προσδοκώμενες από την Άγκυρα.
Από το newsroom του economico.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου