Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. αντιμέτωπη με τις επιθυμίες των ψηφοφόρων του – Από τι κινδυνεύει ο κύριος φορέας του Κέντρου

Την ώρα που η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., δια του Γραμματέα Επικοινωνίας Σταμάτη Μαλέλη, δηλώνει ότι «πάμε Αριστερά» (ΣΚΑΪ) όσοι πολίτες δηλώνουν ότι στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής, πιστεύουν (δημοσκόπηση Marc) ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση «με κορμό τη ΝΔ» (34,7%) ή αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη (25,1%). Μόνο το 0,6% των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το ισχνό 13,2% δηλώνει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας «με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ».
Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανίζονται, στη δημοσκόπηση αυτή, ευνοϊκότεροι στην αυτοδυναμία της ΝΔ ή σε μια κυβέρνηση με κορμό της ΝΔ από ό,τι το σύνολο του εκλογικού σώματος (59,9% η άποψη αυτή καταγράφεται στους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ. – 48,2% στο σύνολο του εκλογικού σώματος).

Δεν είναι βέβαιο ότι η Κυρία Φώφη Γεννηματά γνωρίζει τις τάσεις των πολιτών που επιμένουν να πιστεύουν στο διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται η εμμονή της σε μία αδιέξοδη στρατηγική που είναι αντίθετη από τις πεποιθήσεις των ψηφοφόρων του κόμματος που ηγείται.
Γιατί, όπως δείχνουν οι μετρήσεις,  το ζήτημα για όσους επιμένουν σήμερα να ακολουθούν το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είναι να «πάνε Αριστερά», που απλά σημαίνει ότι δεν θέλουν να περπατήσουν στις ίδιες λασπωμένες γειτονιές με τον κ. Τσίπρα και τους συντρόφους του. Αλλά να υποστηρίξουν μια στρατηγική διεξόδου από το τέλμα των μνημονίων και της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της τελευταίας πενταετίας.Οσοι, στο σημερινό ισχυρό κλίμα της «απαλλαγής» και του συναφούς ρεύματος ενίσχυσης της Νέας Δημοκρατίας, παραμένουν πιστοί στον κύριο φορέα του «Κέντρου», το κάνουν προσβλέποντας στον ξεχωριστό ρόλο που μπορεί ενδεχομένως να διαδραματίσει το Κίνημα Αλλαγής στους νέους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Και επιζητούν μια πολιτική πρόταση «με προοδευτικό πρόσημο» και σαφή αντίληψη της ευθύνης της ιστορικής «δημοκρατικής παράταξης» στις νέες συνθέσεις που απαιτούνται σήμερα για την πορεία της χώρας στην κανονικότητα και την προκοπή.
Όσο η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν αντιλαμβάνεται το αυτονόητο τόσο θα βολοδέρνει, κατώτερη των περιστάσεων, στην ασάφεια και στη πολιτική καχεξία.
Απόδειξη, ότι δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και έμεινε κάτω από τα ποσοστά της αντίστοιχης εκλογικής αναμέτρησης του 2014. Και αυτό το πέτυχε κυρίως εξαντλώντας όλες τις εφεδρείες των πολιτών που εξακολουθούν να ψηφίζουν… «ΠΑΣΟΚ» και στηρίζουν την Κυρία Γεννηματά στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και του αείμνηστου πατέρα της.  Οι νέοι, που δεν είναι εικονολάτρες, έδωσαν στο ΚΙΝ.ΑΛ. το πενιχρό 3%. – με άλλα λόγια, το μέλλον του γύρισε την πλάτη.
Ήδη κινδυνεύει να το εγκαταλείψουν και αρκετοί από τους υπόλοιπους μέχρι σήμερα «πιστούς». Η έρευνα της Marc αποκαλύπτει ότι ένας στους δέκα που στις ευρωεκλογές ψήφισε ΚΙΝ.ΑΛ. τώρα δηλώνει ότι θα προτιμήσει τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Όσο για τη φαεινή ιδέα της άκομψης και ανιστόρητης εκπαραθύρωσης του κ. Βενιζέλου (για να επιστρέψουν τάχα οι «Κεντροαριστεροί» από το ΣΥΡΙΖΑ) δεν φαίνεται να βγήκε στην Κυρία Γεννηματά: Το ισοζύγιο της κινητικότητας ψηφοφόρων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ είναι στα όρια του μηδέν.
Και το πρακτικό ερώτημα τώρα είναι: Μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να βρει ένα ελκυστικό και ρεαλιστικό αφήγημα επιβίωσης μέχρι 7 Ιουλίου; Πιθανόν, αν η ηγεσία του αξιοποίησε κατάλληλα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου