«Για έναν άνδρα που βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να είναι αρκετά ατάραχος, όπως ήταν και ο Σωκράτης, όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνειο», λέει το άρθρο του Economist που έχει τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την εκλογική του ήττα».
«Για αρχή, δεν επηρεάζεται από τις δημοσκοπήσεις. Παρόλο που και οι 12 από αυτές που δημοσιεύθηκαν από την αρχή του έτους δείχνουν το κόμμα του να χάνει από τη Νέα Δημοκρατία, με εννέα να παρουσιάζουν διψήφια διαφορά, πιστεύει ότι κάνουν συστηματικά λάθος."Έχουν κακό ρεκόρ", λέει ο Αλέξης Τσίπρας. "Την εποχή του δημοψηφίσματος προέβλεπαν μια μικρή διαφορά. Στην πραγματικότητα, κερδίσαμε με 61,3%"».
Ο δημοσιογράφος παρατηρεί, σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών και αν τελικά γίνουν πρόωρα τον Μάιο, ότι σε συνέντευξή του στον Economist ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την αίσθηση ενός ανθρώπου που είναι επικεντρωμένος περισσότερο με την παρακαταθήκη που θα αφήσει παρά στο μέλλον. «Για να είμαι δίκαιος, αυτή δεν είναι μια κακή επιλογή», συμπληρώνει ο δημοσιογράφος.
Στη συνέχεια κάνει μια αναδρομή στο πόσο άλλαξε ο Αλέξης Τσίπρας του 2015 σε σχέση με την τωρινή του εικόνα, έχει κάνει μια μεγάλη στροφή και έχει επιδείξει ένα άλλο πρόσωπο. Η οικονομία ανακάμπτει, έσω και με αναιμικούς ρυθμούς και η ανεργία έχει μειωθεί από το 28% στο -υψηλό ακόμα- 18%. «Τώρα έχουμε δύο χρόνια συνεχόμενα ανάπτυξη 2%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%. Έπρεπε να παλέψουμε για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και σε λιγότρο από δύο χρόνια το καταφέραμε», λέει ο Πρωθυπουργός.
Πέρα από την περιγραφή της «μεταστροφής» του κ. Τσίπρα, την οποία ο Economist χαρακτηρίζει την «εντυπωσιακότερη στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία», το άρθρο σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής επί ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε με την επιβολή υψηλότερων φόρων στη μεσαία τάξη, αντί για μείωση των δαπανών και νέες ιδιωτικοποιήσεις». Ο Economist αναφέρει επίσης οι δικηγόροι της χώρας ασκούν κριτική στην πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος».
«Μικρές κινήσεις στο χώρο της παιδείας, όπως η κατάργηση της αριστείας, κατά την οποία ο καλύτερος μαθητής του σχολείου γινόταν σημαιοφόρος στις εθνικές παρελάσεις, υποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στην αριστοκρατία και ακόμη συνδεδεμένος με το ακρο-αριστερό παρελθόν του επιβεβαιώνοντας πολλούς από τους επικριτές του», σημειώνει ο Economist.
«Η εχθρικότητα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις αγορές είναι εμφανής από το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κούβα είναι οι μόνες χώρες στο κόσμο που δεν επιτρέπουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος στο βρετανικό περιοδικό.
Αν οι μέρες του Τσίπρα μοιάζουν μετρημένες, τι συμβαίνει με τον άνθρωπο που πιθανότατα θα τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία μέσα στη χρονιά, αναρωτιέται ο δημασιογράφος, αποκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως το αντίπαλο δέος του χαρισματικού πρωθυποργού και χαρακτηρίζοντάς τον ως μια προσωπικότητα που μπορεί να είναι δύσκολο να προσεγγίσει τον μέσο Έλληνα, επειδή έχει ελιτίστικα στοιχεία ως απόφοιτος του Χάρβαρντ και γιος πρώην πρωθυπουργού.
«Τα πραγματικά προβλήματα του κ. Μητσοτάκη θα έρθουν μετά τη νίκη του: από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο θα χρειαστεί να αλλάξει, όπως έκανε και ο κ. Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακομα συτηρητικό κόμμα, η ΝΔ επιχείρησε να αποτρέψει την κυβέρνηση από το να επιτρέψει την υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, επιχείρησε -και απέτυχε- να τον σταματήσει από την αναγνώριση της γειτονικής στην Ελλάδα χώρα, ως Βόρεια Μακεδονία. Και στα δύο θέματα, ο κ. Μητσοτάκης υπέκυψε στην δεξιά πτέρυγα του κόμματός του», γράφει το άρθρο συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «θα ήταν λάθος να τον υποτιμήσει κάποιος. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλες αλλαγές στα οικονομικά του κόμματός του, μετακομίζοντας σε γραφεία όπου το ενοίκιο είναι το 1/10 από πριν. Επιπλέον, τα κατάφερε καλά ως υπουργός Μεταρρύθμισης. Η πρώτη του προτεραιότητα θα είναι η μεταρρύθμιση στους φόρους, ειδικά προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος στις επιχειρήσεις . Θα επιμείνει στις ιδιωτικοποιήσεις και θα αναζητήσει μια συμφωνία με τους πιστωτές, με λιγότερη λιτότητα για τη χώρα. «Κληρονόμησα ένα κόμμα σε βαθιά κρίση και το γύρισα» λέει ο ίδιος, υπολογίζοντας ότι το ίδιο θα κάνει με την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.