Τον απολογισμό της 4ετίας της δημαρχιακής του θητείας στο Δήμο Γαλατσίου έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος, σε μια πολυπληθή συγκέντρωση με έντονο προεκλογικό «άρωμα» εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο ΠΑΛΑΙ. Το κλειστό ήταν γεμάτο από κόσμο την Κυριακή το απόγευμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το «παρών» έδωσαν πολλοί απλοί πολίτες, σημαντικές προσωπικότητες, εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, συλλόγων και φορέων, αλλά και σημαντικά αυτοδιοικητικά στελέχη. Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος, που είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων όλους τους δημοτικούς συμβούλους – «όχι μόνο της παράταξης μας ‘’Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο’’, αλλά και των άλλων παρατάξεων, όλους τους βλέπω ως συνεργάτες»
. «Ευχαριστώ τους εργαζόμενους στο Δήμο, που χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε αυτά τα 4,5 χρόνια και το κυριότερο, ευχαριστώ όλες και όλους τους συμπολίτες μας, όλους εσάς που με τη συμμετοχή σας, με τις υποδείξεις σας, με την κριτική σας, αλλά και με την ανοχή σας, είστε ο ισχυρότερος σύμμαχος που ένας Δήμαρχος θα μπορούσε να έχει. Μας δίνετε πραγματικά τεράστια δύναμη, τεράστια ώθηση για να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια», ανέφερε ο δήμαρχος Γαλατσίου και συμπλήρωσε:
«Και έχετε την υπόσχεση μας ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε όλα αυτά που σας έχουμε υποσχεθεί και που έχουμε σχεδιάσει για το Γαλάτσι μας, για όλους εσάς!». Αναλυτικά η ομιλία του Δημάρχου: Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί συνεργάτες, καλημέρα. Καλώς ήρθατε στη μοναδική Ολυμπιακή Εγκατάσταση που σήμερα την απολαμβάνουν οι πολίτες του Δήμου της. Καλώς ήρθατε στο Παλαί του Γαλατσίου, στο Παλαί μας! Σήμερα κάνουμε τον απολογισμό των όσων πετύχαμε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια. Σας ευχαριστώ πολύ, λοιπόν, που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Μα κυρίως, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, που επί τεσσεράμισι χρόνια όλοι σας, όλες οι Γαλατσιώτισσες και όλοι οι Γαλατσιώτες, ήσασταν οι καλύτεροι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια.
Χωρίς τη δική σας καθημερινή συνδρομή, τίποτα δεν θα είχαμε καταφέρει. Όλα όσα πετύχαμε, τα πετύχαμε όλοι μαζί! Θέλω να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι, παρόλο που αντικείμενο αυτής της εκδήλωσης είναι το έργο μας στο Δήμο, ΔΕΝ είναι μια εκδήλωση του Δήμου. Δηλαδή δεν έχει επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ το ταμείο μας. Δεν είναι, όμως, ούτε μια εκδήλωση προεκλογική. Δεν ήρθαμε να κάνουμε αντιπαράθεση με κανέναν. Γι’ αυτό και χαίρομαι διπλά, που βλέπω εδώ, ανάμεσά μας, πολλές και πολλούς που ειλικρινά δεν έχω ιδέα αν με ψηφίζουν για Δήμαρχο, αλλά ξέρω ότι έχουν εργαστεί πιο σκληρά από όλους για όσα συζητάμε σήμερα. Είναι οι πιο πολύτιμοι συνεργάτες που θα μπορούσα να έχω: οι εργαζόμενοι στο Δήμο μας. Σας παρακαλώ πολύ, ένα θερμό χειροκρότημα για όλες και όλους τους
Πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα, εξαρχής. Ξέρετε, ποτέ δεν έχω μιλήσει ξανά σε έναν χώρο σαν αυτόν. Δεν έχω συνηθίσει στα φώτα, τους προβολείς και τις μεγάλες οθόνες, δεν έχω συνηθίσει στις σύγχρονες κι επίσημες αίθουσες, δεν έχω συνηθίσει στο να στήνομαι πίσω από ένα βήμα, καλά καλά δεν έχω συνηθίσει στα μικρόφωνα… Το ξέρετε. Ποτέ δεν ήμουν αυτό που λέμε «πολιτικός».
Πάντα ήμουν –και παραμένω- ένας πολίτης. Αν ήταν στο χέρι μου, θα μιλούσα χωρίς μικρόφωνο και χωρίς καν χαρτί μπροστά μου. Αλλά τι να κάνω που είμαστε πολλοί εδώ μέσα για να με ακούσετε χωρίς μικρόφωνο και που είναι πολλά κι αυτά που έχουμε να πούμε για να τα πω όλα χωρίς χαρτί…Δεν είμαι συνηθισμένος σε αυτούς τους χώρους, λοιπόν. Κι είχα μεγάλο προβληματισμό αν έπρεπε να γίνει εδώ η σημερινή εκδήλωση. Έλεγα «ρε παιδιά, εδώ είναι για υπερπαραγωγές, δεν είμαι Ρουβάς εγώ, ούτε Τανιμανίδης, Γιώργο με λένε, όχι Σάκη». Ώσπου ένας συνεργάτης μου, μού είπε κάτι που από τότε το σκέφτομαι συνεχώς. Μου λέει «Γιώργο, στο Παλαί πρέπει να την κάνουμε την εκδήλωση του απολογισμού μας. Μην το συζητάς. Γιατί δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος σε όλο το Γαλάτσι, που να συμβολίζει καλύτερα όλα όσα κάναμε όλα αυτά τα χρόνια»… Και είχε δίκιο. Θυμηθείτε πώς ήταν το Παλαί μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Ερειπωμένο. Εγκαταλελειμμένο. Βρώμικο. Ένα κουφάρι. Είχε ρημάξει. Όπως τόσα και τόσα έργα που ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2004 το παράτησαν όλοι.
Δεν προσέφερε τίποτα σε κανέναν, μόνον κόστος είχε. Και βέβαια, δεν προσέφερε τίποτα στην πόλη μας. Και κανείς –το τονίζω αυτό: κανείς- δεν πίστευε φυσικά ότι μπορούμε να το πάρουμε στα χέρια μας εμείς, ο Δήμος, οι πολίτες του Γαλατσίου, και να το αναστήσουμε. Δεν το πίστευε κανείς, γιατί απλούστατα δεν είχε γίνει επί τόσα χρόνια. Και ακόμα, μέχρι σήμερα, αυτό που πετύχαμε εδώ δεν έχει γίνει σε κανέναν άλλον Δήμο της χώρας. Δείτε όμως πώς είναι το Παλαί μας, σήμερα. Κοιτάξτε το: Ένα στολίδι. Ένα αληθινό παλάτι, όπως λέει το όνομά του. Και το κυριότερο, ένα παλάτι που δεν το απολαμβάνουν λίγοι κι εκλεκτοί, αλλά όλες και όλοι μας. Και κυρίως τα παιδιά μας, οι νέες και οι νέοι μας. Αυτό κάναμε. Αυτό καταφέραμε. Εμείς, φίλες και φίλοι. Οι Γαλατσιώτισσες και οι Γαλατσιώτες. Όλοι μαζί. Εμείς! Και πραγματικά. Η ιστορία του Παλαί, συμπυκνώνει αυτό ακριβώς που προσπαθούμε εδώ και τεσσεράμισι χρόνια να κάνουμε στο Γαλάτσι μας. Να πάρουμε έναν τόπο με τεράστιες δυνατότητες και κρυμμένη ομορφιά, που όμως ήταν παρατημένος στην τύχη του. Έναν Δήμο που –όπως το Παλαί- επί χρόνια μαράζωνε χωρίς λόγο. Που ήθελαν να μας πείσουν ότι τα αυτονόητα, ήταν αδύνατο να γίνουν. Και σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα… Χωρίς φανφάρες και χωρίς μεγάλα λόγια…
Να τον φτιάξουμε μαζί όπως αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας. Να τον κάνουμε πιο όμορφο, πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό. Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του. Και το κυριότερο –όπως ακριβώς κάναμε και με το Παλαί- όλα αυτά να τα κάνουμε βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον δημότη. Τον συμπολίτη μας. Γιατί αυτό άλλωστε είναι και το όνομα και η φιλοσοφία του συνδυασμού μας: Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο. Εδώ καιτεσσεράμισι χρόνια, κάθε μέρα -μα κάθε μέρα, πιστέψτε με- έχω στο μυαλό μου τρία πράγματα. Κι αυτά προσπαθώ να περνάω και σε όλους όσους δουλεύουν μαζί μου: Το πρώτο, είναι ότι δεν θέλουμε τη δήθεν «υψηλή πολιτική». Όχι στα ανούσια πυροτεχνήματα. Μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στην πράξη. Το δεύτερο, ότι κι αυτά τα αποτελέσματα, όλα όσα κάνουμε, έχουν νόημα μόνον όταν τελικά ωφελούν τους συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους. Είπαμε: Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο. Και το τρίτο, ότι δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν να μας κατηγορήσει ότι άλλα λέγαμε πριν τις εκλογές κι άλλα κάναμε μετά. Και προκαλώ οποιονδήποτε να πάρει το προεκλογικό μας έντυπο και να μας πει αν υπάρχει κάτι που δεν κάναμε.
Περισσότερα ναι, έχουν γίνει. Λιγοτερα όχι. Αυτά τα τρία είναι λοιπόν. Αυτά μας οδηγούσαν, με αυτά δουλεύαμε κάθε μέρα. Το τι κάναμε και πόσα πετύχαμε, θα το κρίνετε εσείς, οι συμπολίτες μας. Το καλό στην Αυτοδιοίκηση είναι ότι το έργο δεν κρύβεται. Το βλέπει ο πολίτης, το ζει κάθε μέρα. Μπορεί βέβαια να μην τα έχουν συνειδητοποιήσει όλοι, όλα. Γι’ αυτό και είναι καλό να γίνονται εκδηλώσεις σαν κι αυτήν. Να βλέπουμε το έργο μας μαζεμένο. Γιατί ξέρετε κάτι; Καμιά φορά ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν συνειδητοποιούμε πόσα πράγματα έχουν γίνει μέσα σε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια. Πήραμε μια καλή γεύση, νομίζω, στο ωραίο βίντεο που είδαμε πριν λίγα λεπτά.
Πιο αναλυτικά και πιο συγκεκριμένα μπορείτε να τα δείτε και στο έντυπο που σας μοιράστηκε. Αλλά ούτε κι εκεί δεν χώρεσαν να μπουν όλα. Άλλα τόσα είχαμε κι αναγκαστήκαμε να κόψουμε για να μην βγει τόμος. Μελετήστε το, για να νιώσετε περήφανοι για την πόλη μας. Μην περιμένετε βέβαια να τα ακούσετε όλα αυτά κι από εμένα, εξίσου αναλυτικά. Ούτε να σας κουράσω θέλω, ούτε και μου ταιριάζει να διαβάζω άξονες, τομείς και ένα προς ένα τα έργα. Σας ξαναλέω, τα ζείτε
. Τα ζούμε όλοι μας. Κάθε μέρα… Τι να σας πω δηλαδή αναλυτικά, για την καθαριότητα; Μα δεν το βιώνετε στην καθημερινότητά σας ότι είναι πεντακάθαρη η πόλη μας; Ζούμε στον πιο καθαρό Δήμο του Λεκανοπεδίου, αυτή είναι η πραγματικότητα! Γιατί πήραμε και καινούργια οχήματα, γιατί αυξήσαμε τα δρομολόγια, γιατί κάθε βράδυ -365 μέρες το χρόνο- πλένονται σχολαστικά οι κοινόχρηστοι χώροι μας, γιατί χρόνο με το χρόνο αυξάνουμε θεαματικά –και μπράβο σε όλους μας- την ανακύκλωση που κάνουμε. Τι παραπάνω να σας πω για αυτά λοιπόν; Τα ζείτε. Και στο κάτω-κάτω, δεν μειώνω φυσικά όσα σπουδαία έχουμε πετύχει στην καθαριότητα, αλλά ποιος δεν περίμενε ότι θα τα πετύχουμε; Αφού ξέρετε ότι έχετε Δήμαρχο που έχει κόλλημα με την καθαριότητα! Και το κυριότερο, ξέρετε ότι έχουμε ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα για να ζούμε όλοι μας σε μια καθαρή, ανθρώπινη πόλη! Μπράβο τους και τους ευγνωμονούμε για αυτό!
Εγώ σήμερα, λοιπόν, στο υπόλοιπο της ομιλίας μου δεν σκοπεύω να μιλήσω αναλυτικά για τα πάντα. Θέλω να σταθώ μόνο σε τεσσεράμισι σημεία. Ούτε 4, ούτε 5… τεσσεράμισι. Και θα δείτε γιατί είναι τόσα. 4,5 σημεία που νιώθω ότι έκαναν τη διαφορά αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια. Και το πρώτο από αυτά, είναι το μόνο ίσως που δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Όμως το ζείτε μέσα από όλες τις δράσεις μας. Αποτελεί τη βάση για τα πάντα. Ίσως το πιο σημαντικό, το πιο κρίσιμο επίτευγμά μας. Ποιο; Ότι νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας. Ή και κάτι παραπάνω από αυτό: εξυγιάναμε τα οικονομικά του Δήμου. Θέλω να σας πω τι παραλάβαμε στα οικονομικά. Θεωρητικά, στα ταμεία υπήρχε υποτίθεται ένα μικρό απόθεμα.
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό ήταν μόνο λογιστικό. Πραγματικά λεφτά διαθέσιμα δεν υπήρχαν. Το αντίθετο: Βρήκαμε κρυμμένες κάτω από το χαλί, δεκάδες υποχρεώσεις, συνολικά τριάμισι εκατομμυρίων ευρώ. Από πρόστιμα… Από τόκους υπερημερίας… Από χρέη… Έσκαγαν οφειλές από παντού! Κάποια στιγμή, τον πρώτο χρόνο, δεν σας κρύβω ότι μας είχε πιάσει απελπισία. Μόνον ηΕΥΔΑΠ, ανακαλύψαμε ότι διεκδικούσε στα δικαστήρια από τον Δήμο 1.600.000 ευρώ. Είχε ήδη κάποιες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ της. Ο Δήμος είχε ήδη πληρώσει 120.000 για νομικά έξοδα. Και καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν θα τελείωνε ποτέ…
Επιπλέον, για να δείτε την κατάσταση που παραλάβαμε, μετά το 2010 δεν είχε συνταχθεί ούτε ένας ισολογισμός! Δηλαδή καμία δυνατότητα προγραμματισμού. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Ο Δήμος μας έχει ξεχρεώσειπλήρως, τα πάντα. Δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ πουθενά. Κι επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει αληθινό πλεόνασμα. 9 εκατομμύρια ευρώ είναι εκεί, να τα αξιοποιήσουμε όποτε και όπου τα χρειαστούμε. Και το ακόμα πιο σημαντικό; Όλα αυτά τα κάναμε, ενώ ταυτόχρονα μειώσαμε και δύο φορές τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες. Γιατί είπαμε: μόνο τότε έχουν νόημα όλα στην Αυτοδιοίκηση, όταν γίνονται για τον Άνθρωπο. Κι όλα αυτά έγιναν, εν μέσω κρίσης, την ώρα που η κρατική επιχορήγηση στους Δήμους μειώθηκε κατά 60%. Και ενώ άλλοι Δήμοι δημιουργούν ελλείμματα και αυξάνουν τα δημοτικά τους τέλη. Θα σας πω πώς τα καταφέραμε. Κάναμε το αυτονόητο με τρία απλά πράγματα. Ένα. Μαζέψαμε έσοδα, όχι από τον απλό πολίτη, αλλά από αυτούς που επί χρόνια δεν πλήρωναν ποτέ. Δηλαδή περισσότερα λεφτά στο ταμείο. Να σας πω το πιο απλό παράδειγμα: Το 2013, ο Δήμος εισέπραξε από τους πωλητές στα πανηγύρια μας, λιγότερα από 9.000 ευρώ. Οκτώ χιλιάδες οκτακόσια κάτι ήταν το ποσό. Το 2016, ξέρετε πόσα εισπράξαμε; Πάνω από 135.000 ευρώ! Δηλαδή έσοδα 15 φορές πάνω. Να σας πω άλλο παράδειγμα: από το 2013 ως το 2017, τα ετήσια έσοδα από την εκμίσθωση χώρων του Πολιτιστικού Οργανισμού, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν. Επαναλαμβάνω, δεκαπλασιάστηκαν! Δύο. Μειώσαμε ή κόψαμε άχρηστες δαπάνες. Δηλαδή προσεκτική διαχείριση του ταμείου. Κάθε ευρώ που πληρώνει ο δημότης, πρέπει να πιάνει τόπο. Σκεφτείτε ότι τα προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος πλήρωσε 382.000 ευρώ, μόνο για τους τόκους δανείων που θα μπορούσε να είχε αποπληρώσει. 382.000 ευρώ πληρώθηκαν χωρίς λόγο δηλαδή. Τώρα πάνε αυτά, κομμένα. Κι όχι μόνο αυτά. Μειώσαμε ενοίκια που πληρώναμε, περιορίσαμε λειτουργικά κόστη, διαπραγματευτήκαμε και μειώσαμε λογαριασμούς παγίων, προμηθευόμαστε υλικά και υπηρεσίες με μέτρο και σύνεση. Πάρα πολύ μας έχει βοηθήσει το γεγονός ότι εγκαταστήσαμε σύστημα και έχουμε πλέον ηλεκτρονική διαχείριση και διασύνδεση όλων των φορέων μας. Βλέπουμε ανά πάσα στιγμή αποθήκες, εισροές-εκροές, τα πάντα. Κι έτσι, κάνουμε ορθολογικό προγραμματισμό. Και τρία. Αξιοποιήσαμε όσες δυνατότητες είχαμε. Δηλαδή να μην πληρώνονται τα πάντα από το ταμείο. Δεν είναι ανάγκη για όλα να ματώνουν οι δημότες. Ψάξαμε να βρούμε από πού αλλού μπορούν να έρθουν χρήματα. Και δουλέψαμε για να έρθουν. Για παράδειγμα, καταθέτοντας άρτιους προϋπολογισμούς, τους οποίους η Περιφέρεια ενέκρινε γρήγορα και χωρίς τροποποιήσεις, τι πετύχαμε; Κερδίσαμε αξιοπιστία. Κι έτσι τι καταφέραμε; Να πάρουμε πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια, για να κάνουμε έργα χωρίς να επιβαρύνουμε το δημοτικό ταμείο. Άλλο, ακόμα πιο σημαντικό: Σας είπα νωρίτερα ότι παραλάβαμε τεράστια χρέη. τριάμισι εκατομμύρια. Αυτή η πληγή έπρεπε να κλείσει. Και έκλεισε, εντελώς αναίμακτα για τους Γαλατσιώτες. Ψάξαμε και βρήκαμε ότι υπήρχε ένα κοινοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό. Δεν ήταν απλό όμως. Έπρεπε να το κυνηγήσουμε, για να νομοθετηθεί. Ενημερώσαμε και άλλους Δήμους κι ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Εγώ ο ίδιος έκανα ατελείωτες συναντήσεις για αυτό το θέμα σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία. Και το καταφέραμε. Και προσέξτε, από αυτό ωφελήθηκαν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Βέβαια εμείς, ήμασταν έτοιμοι και με το που βγήκε τελικά η Υπουργική Απόφαση, την αξιοποιήσαμε αμέσως. Κι έτσι σήμερα: Δεν χρωστάμε ευρώ. Δημιουργήσαμε ζωντανό αποθεματικό 9 εκατομμυρίων ευρώ. Κάνουμε περισσότερα έργα και προσφέρουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα από το ταμείο. Και μειώσαμε και δυο φορές τα δημοτικά τέλη, που τα προηγούμενα χρόνια συνεχώς αυξάνονταν. Γιατί ό,τι γίνεται, πρέπει να γίνεται για τον πολίτη. Και περνάω στο δεύτερο σημείο, στο δεύτερο επίτευγμα αν θέλετε, που ξεχωρίζω κοιτώντας πίσω όσα έγιναν σε αυτή τη θητεία. Κι αυτό είναι το κοινωνικό έργο του Δήμου μας. Γιατί ιδίως σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνάει η πατρίδα μας, το πρώτο μέλημα μιας Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η ανακούφιση και η υποστήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται περισσότερο. Είμαι περήφανος γιατί ξέρω ότι αυτό το κάναμε. Όσο μπορούσαμε. Και πώς να μην είμαι περήφανος, για όλους μας, όταν βλέπω μέρα με τη μέρα να δυναμώνει το εθελοντικό δίκτυο που έχει συσταθεί με κεντρικό άξονα τον Δήμο. Πήραμε 16 διαφορετικές πρωτοβουλίες. 16 καθημερινές δράσεις για όσους μας έχουν ανάγκη. Κι έτσι συμπολίτες μας λαμβάνουν για πρώτη φορά τόσο συστηματικά δωρεάν ιατρική περίθαλψη στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. 170 γιατροί και διαγνωστικά κέντρα έχουν γίνει μέλη στο Δίκτυο Αλληλεγγύης μας. Φτιάξαμε ΚΕΠ Υγείας. Δυναμώσαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο μας. Για να μην πω ότι ουσιαστικά αυτά τα χρόνια ξεκίνησε να λειτουργεί. Τώρα εξυπηρετεί εκατοντάδες συμπολίτες μας, το 2014 ξέρετε πόσους εξυπηρετούσε; Δύο. Μόνο δύο! Φτιάξαμε αποτελεσματικές δομές ψυχικής υγείας, με πάνω από 4000 συνεδρίες όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκίνησε να λειτουργεί το Κοινωνικό Συσσίτιο. Ξέρετε μέσα σε πόσο καιρό καταφέραμε να το στήσουμε; Μόλις 15 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Κι είμαστε περήφανοι για αυτό.Όπως και για το Κοινωνικό Παντοπωλείο & Ιματιοθήκη. Δεν στηρίζεται πρόσκαιρα και ευκαιριακά, όπως πριν, αλλά 365 μέρες το χρόνο. Χρηματοδοτείται από το Δημοτικό Ταμείο, αλλά πάνω απ’ όλα στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά πολιτών, φορέων της πόλης και επιχειρήσεων. Αυτά τα χρόνια μπορέσαμε ευτυχώς να στηρίξουμε και οικογένειες που είχαν μεγάλη οικονομική ανάγκη. Και με διατακτικές, αλλά και με έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Προσέξτε: με απόλυτη διαφάνεια και με βάση συγκεκριμένη, αδιάβλητη μοριοδότηση. Πέρα φυσικά από τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Σας ξαναλέω,και πάλι, είναι 16 διαφορετικές μεγάλες δράσεις –κι εκατοντάδες πιο μικρές. Δική μας μεγάληΤράπεζα Αίματος. Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Πρόγραμμα Οικογενειακή Βοήθεια, για υποστήριξη σε καθημερινές βασικές ανάγκες –να ετοιμάσεις το φαγητό σου, να πλύνεις τα ρούχα σου, να κάνεις τις δουλειές σου στις δημόσιες υπηρεσίες… Κοινωνικό Φροντιστήριο με δεκάδες εθελοντές καθηγητές! Γραφείο Συμβούλου Εργασίας, που αυτά τα χρόνια βοήθησε 100 συμπολίτες μας που βρέθηκαν στην ανεργία. Για πρώτη φορά, δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες Παιδοψυχιατρικής, Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να τις αναφέρω όλες τις δράσεις. Και βέβαια, για να στηρίξει όλο αυτό το οικοδόμημα, φτιάξαμε το δικό μας οργανωμένο Δίκτυο Εθελοντισμού. Με εθελοντές από όλους τους χώρους, για βοήθεια σε όλα τα επίπεδα. Γιατί είμαστε όλοι μαζί, μια γροθιά. Ή μάλλον, μια αγκαλιά. Όποιος μπορεί, βοηθάει τον άλλον. Αυτό θα πει κοινωνικός ιστός. Αυτό θα πει ο ένας για τον άλλον. Αυτό θα πει Γαλάτσι! Κι αυτή η αγκαλιά, δεν έχει χωρέσει μόνο συμπολίτες μας. Κι αυτό είναι το τρίτο, από τα τεσσεράμισι που ξεχωρίζω σε αυτή τη θητεία. Το πώς όλοι μαζί ανοίξαμε την αγκαλιά μας και φροντίσαμε 22.000 πρόσφυγες. 22.000 άνθρωποι που βρέθηκαν στη μεγαλύτερη ανάγκη που μπορεί να βρεθεί άνθρωπος. Ειδικά γι αυτό το θέμα, δεν μπορώ να σας πω πολλά. Όχι γιατί δεν έχω. Αλλά γιατί κυριολεκτικά δεν μπορώ. Αυτά που έζησα, αυτά που ζήσαμε όσοι ήμασταν εδώ εκείνους τους 2 μήνες, θα τα θυμόμαστε για πάντα. Εδώ ακριβώς που βρισκόμαστε τώρα, σ΄ αυτόν ακριβώς τον χώρο,βρίσκονταν οι σκηνές, τα πρόχειρα καταλύματα των οικογενειών των προσφύγων, ενώ πίσω από τη σκηνή υπήρχε ο παιδότοπος και ο χώρος δημιουργικής απασχόλησης των μικρών προσφυγόπουλων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα -1η Οκτωβρίου του 15 ήταν- που ειδοποιηθήκαμε πως εκατοντάδες πρόσφυγες έρχονται από την πλατεία Βικτωρίας στο Γαλάτσι. Ξέραμε πως πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Ήρθαμε εδώ, καθαρίσαμε, μαζέψαμε και οργανώσαμε τα πάντα. Ενεργοποιήθηκε αμέσως ένας τεράστιος μηχανισμός. Αμέτρητοι εθελοντές. Η ομάδα συσσιτίου της Κοινωνικής Υπηρεσίας μας. Φορείς. Οργανώσεις. Εκατοντάδες πρόσκοποι. Απλοί πολίτες. Από το Γαλάτσι, από άλλους Δήμους, ακόμα κι από άλλες χώρες. Και όλοι μαζί κρατήσαμε τη δομή ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο,επί 2 μήνες. Κι όταν λέμε ανοιχτή, δεν εννοούμε ότι απλώς έμεναν εδώ οι άνθρωποι. Αλλά και ζούσαν σαν άνθρωποι. Έρχονταν ταλαιπωρημένοι, κατάκοποι και πεινασμένοι κι έφευγαν χορτασμένοι και με αποθέματα τροφής για το ταξίδι τους. Κι όσο έμεναν κοντά μας, τους έβλεπαν γιατροί, έπαιρναν δώρα, ρούχα, παιχνίδια, διασκέδαζαν, έπαιζαν μεγάλοι και παιδιά στις εγκαταστάσεις μας. Τους φροντίζαμε και τους δείχναμε τι θα πει ελληνική φιλοξενία. Σε έναν χώρο πεντακάθαρο και με άψογη υγιεινή. Δεν μπορώ να σας πω τις ανθρώπινες ιστορίες που γνωρίσαμε εκείνες τις μέρες. Δεν μπορώ να σας μιλήσω για τις διαλυμένες από τον πόλεμο οικογένειες. Μπορώ μόνο να σας πω ότι όλα αυτά δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Ακόμα τα συζητάμε με τους συνεργάτες μου και βουρκώνουμε. Κι αν μας ικανοποιεί κάτι, είναι ότι κάναμε πραγματικά ό,τι μπορούσαμε για να σταθούμε σε αυτούς που είχαν ανάγκη. Για να φανούμε άνθρωποι απέναντι σε ανθρώπους. Κι όλα αυτά, χωρίς να επιβαρυνθεί στο παραμικρό η πόλη μας. Γι’ αυτό ακόμα και όσοι αρχικά είχαν επιφυλάξεις κι αντιρρήσεις, είδαν ότι δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αυτοί οι 22.000 άνθρωποι που πέρασαν από εδώ, μέσα στην τραγική περιπέτειά τους, θα θυμούνται για πάντα με αγάπη και την Ελλάδα και το Γαλάτσι μας. Όπως θα το θυμούνται και οι Νορβηγοί που έκαναν τη δομή του Παλαί βιβλίο. Κι οι τόσοι επίσημοι που πέρασαν από εδώ και μας έδωσαν τα συγχαρητήριά τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ και τόσοι άλλοι. Αν ξεχώριζα την αντίδραση ενός, θα ήταν του Υπεύθυνου του Ερυθρού Σταυρού. Που βουρκωμένος με κοίταξε και μου είπε: «Αυτό που γίνεται εδώ, δεν γίνεται πουθενά αλλού στον κόσμο». Πουθενά. Μπράβο Γαλάτσι! Και να σας πω και κάτι ακόμα. Μέσα σε όλα που προσφέραμε εκείνες τις μέρες, εμμέσως τελικά πετύχαμε και κάτι για τον Δήμο μας. Αποδείξαμε αυτό που κανείς δεν πίστευε: Ότι μπορούμε μόνοι μας να λειτουργήσουμε άψογα το Παλαί. Κι έτσι, περνάω στο τέταρτο από όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια και ξεχωρίζω: Πήραμε στα χέρια μας, δυο σπουδαίους χώρους. Το Παλαί μας και το Άλσος μας. Για να τα απολαμβάνουν τα παιδιά μας. Για το Παλαί σάς μίλησα και στο ξεκίνημα της ομιλίας μου. Μετά από 11 χρόνια που έμεινε κλειστό, σήμερα λειτουργεί καθημερινά. Και μάλιστα αυτοσυντηρείται, με δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Καταφέραμε, δηλαδή, να διαψεύσουμε όλους αυτούς που έλεγαν ότι αν δεν γίνει Εμπορικό Κέντρο, θα καταστραφεί. Όχι μόνο δεν καταστράφηκε, αλλά από τη μέρα που το πήραμε στα χέρια μας έχουμε ολοκληρώσει εκατοντάδες έργα συντήρησης και αναβάθμισης. 1500 άνθρωποι τη μέρα, εκατοντάδες από τους οποίους είναι παιδιά, έρχονται εδώ για αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Είτε δωρεάν είτε με πολύ χαμηλό κόστος. Σήμερα που μιλάμε, συμβαίνει αυτό που δεν πίστευε κανείς: Το Παλαί ούτε ρημάζει, ούτε έχει παραδοθεί σε τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Παλαί είναι ζωντανό, με τη δύναμη του Δήμου Γαλατσίου και πρώτα απ’ όλους για τους πολίτες του Γαλατσίου! Και το καλύτερο; Όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί εξαρχής, επιτέλους το Παλαί λειτουργεί συμπληρωματικά με το Άλσος μας. Το Άλσος Βασίλης Παπαδιονυσίου. Που κι αυτό ήρθε επιτέλους στα χέρια μας, για να το απολαμβάνουν τα παιδιά μας. Το ξέρετε ότι μέχρι το 2015 το Άλσος δεν ανήκε στο Δήμο Γαλατσίου; Κι έτσι ο Δήμος ήταν πρακτικά αδύνατο να κάνει οτιδήποτε για το Άλσος. Κι όχι μόνο δεν ανήκε στον Δήμο, αλλά μόλις αναλάβαμε διαπιστώσαμε και ότι πολλές εγκαταστάσεις του ήταν…παράνομες και άμεσα κατεδαφιστέες! Το πρώτο πράγμα που κάναμε, λοιπόν, ήταν να τρέξουμε για να νομιμοποιήσουμε τα πάντα. Καιι στη συνέχεια, να πάρουμε το Άλσος στην κυριότητά μας. Και τα καταφέραμε.Το όνειρο του Βασίλη Παπαδιονυσίου! Σήμερα το Άλσος Βεΐκου είναι το καλύτερο πάρκο της χώρας. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η WWF. Αλλά το λένε και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Κ.Ε.Δ.Ε. και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, φορείς που μας έχουν βραβεύσει για την ποιότητα, τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισής του. Είναι όχι απλώς ο πιο όμορφος αλλά και ο πληρέστερος φυσικός χώρος αναψυχής του Λεκανοπεδίου. Μπορείς, μέσα στο πράσινο, άνετα να κάνεις τη βόλτα σου, να πιείς τον καφέ σου, να αθληθείς, από τα μέσα Μαρτίου θα μπορείς και να πας το παιδί σου στις κούνιες, να παίξεις με το σκύλο σου. Γιατί μην ξεχνάτε ότι φτιάξαμε και ένα πρότυπο Πάρκο Σκύλων. Ένα πάρκο που τώρα αντιγράφεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και από πολλούς δήμους όπως της Καισαριανής, της Καλαμάτας, του Ευόσμου Θεσσαλονίκης κ. ά. Πέρα από όσα κάναμε για τα σύγχρονα γήπεδα, το κολυμβητήριο, το θέατρο, το γυμναστήριο Οι νέες και οι νέοι στο Γαλάτσι μας, σήμερα έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν το Παλαί και το Άλσος Βεΐκου. Τη μοναδική ολυμπιακή εγκατάσταση που έχει παραδοθεί σε πολίτες και το πιο όμορφο πάρκο της Ελλάδας. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό. Αλλά τους αξίζει. Τους το χρωστούσαμε. Και χρωστάμε να κάνουμε για αυτούς, για εσάς, πάρα πολλά ακόμα! Σας είπα τα 4 από τα τεσσεράμισι έργα μας, που ξεχωρίζω από όλα όσα έγιναν αυτά τα τεσσεράμισιχρόνια. Μένει να σας πω και ποιο είναι το μισό… Είναι αυτό που ακόμα δεν έχει γίνει. Και για να είμαι ειλικρινής, απέχει και πάρα πολύ από το να ολοκληρωθεί. Έχουμε όμως αρχίσει να δουλεύουμε για αυτό –ή μάλλον, γι αυτά. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Προετοιμάζουμε, λοιπόν, 3 εμβληματικά έργα που αλλάζουν οριστικά το επίπεδο της πόλης. Ένα. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων. Από το Αττικό Άλσος, ως το Παλαί. Τεράστιο αλλά δύσκολο πρότζεκτ. Σήμερα, βρισκόμαστε σε φάση μελετών, νομικών επεξεργασιών και συμφωνίας σε επίπεδο Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα έγινε το μεγάλο βήμα της παραχώρησης στον Δήμο μας 27 στρεμμάτων στην περιοχή της ΛΑΤΟ. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος πράσινος πυρήνας στο κέντρο του Λεκανοπεδίου, που θα βελτιώσει αισθητά και το μικροκλίμα της περιοχής μας. Δύο. Η ανάπλαση και επέκταση του δασικού Λόφου του Παιδιού. Πάνω από την Γκράβα. Διοικητικά ανήκει και σε εμάς και στον Δήμο Αθηναίων. Εμείς έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη μας. Και τρία. Η κεντρική πλατεία της πόλης μας. 6 στρέμματα στη συμβολή Βεΐκου και Γαλατσίου. Αίτημα της τοπικής κοινωνίας επί δεκαετίες. Επιτέλους ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και γι αυτό. Πήραμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεσμεύσαμε τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις, ξεκινήσαμε τις μελέτες. Αναφέρομαι σε αυτά τα 3 έργα, παρόλο πουη μέρα που θα ολοκληρωθούν μοιάζει –και είναι- πολύ μακρινή. Αλλά όταν έρθει εκείνη η μέρα, θα είναι και η μέρα που μαζί με όλα τα άλλα που ήδη κάνουμε στον Δήμο μας, θα έχουμε πετύχει να υλοποιήσουμε το όραμά μας: Να ζούμε σε ένα Γαλάτσι, που συνδυάζει υποδομές κέντρου, με ανέσεις προαστίου. Φίλες και φίλοι, Από ένα έργο τεσσεράμισι ετών, ξεχώρισα τεσσεράμισι συγκεκριμένες δράσεις και επιλογές μας. Ζητώ συγγνώμη από όσους εργάστηκαν για άλλους τομείς,στους οποίους δεν άκουσαν εξίσου εκτενή αναφορά. Δεν είναι λιγότερο σημαντικοί. Όμως δεν μπορώ να τα πω όλα. Και δυο ώρες να μιλάω, πάλι δεν θα φτάνει ο χρόνος για να τα πούμε όλα… Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ και το ξέρετε. Όμως το έργο αυτό δεν είναι δικό μου. Είναι όλων μας. Και είναι πραγματικά σπουδαίο. Είναι τόσα αυτά που δεν προλαβαίνουμε να αναλύσουμε: Εν μέσω κρίσης, ολοκληρώσαμε Τεχνικό Πρόγραμμα 10 εκατομμυρίων ευρώ. Κερδίσαμε για πρώτη φορά, ως leader, 2,7 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση –κάτι εξαιρετικά σπάνιο για ελληνικό Δήμο. Ενισχύσαμε το Φεστιβάλ μας, όλο ΔΩΡΕΑΝ, το απλώσαμε σε όλη την πόλη και αρχίσαμε και Χειμερινό Φεστιβάλ. Δώσαμε πνοή στο Καμίνι. Φτιάξαμε έναν νέο, υπερσύγχρονο παιδικό σταθμό, τον οποίο και ονομάσαμε τιμώντας τον αείμνηστο Κυριάκο Τσίρο. Αυξάνουμε καθημερινά το πράσινο στην πόλη μας. Πάνω από 400 νέα δέντρα και 1500 θάμνοι. Κι άψογη καθημερινή συντήρηση 320 στρεμμάτων πρασίνου. Προσεκτικές αποψιλώσεις και καθημερινή προστασία σε όλη την αντιπυρική περίοδο, από Δήμο κι εθελοντές. Δέσμευση για καθαρό περιβάλλον, με το Σύμφωνο των Δημάρχων που υπογράψαμε. Και δεν είναι μόνο αυτά: Αλλά κι ο εκσυγχρονισμός και η πιστοποίηση των παιδικών χαρών μας. Περισσότερος και καλύτερος φωτισμός στην πόλη. Τέσσερις περιποιημένοι χώροι ΚΑΠΗ που λειτουργούν με σεβασμό κι αγάπη για τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα σχολεία μας. Ίδρυση Ειδικού Γραφείου Προστασίας των Ζώων. Ζητώ συγγνώμη, γιατί όσο περισσότερα αναφέρω, τόσο περισσότερο τα αδικώ. Γιατί όλα αυτά, είναι έργο αληθινό. Δεν είναι για να γεμίζουν απλώς αράδες σε ένα έντυπο και χρόνο σε μια βιαστική αναφορά σε μία ομιλία. Είναι έργο για το οποίο κάποιοι δουλεύουν σκληρά καθημερινά. Έργο που μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, μπορεί να κάνει καλύτερες τις ζωές όλων μας. Φίλες και φίλοι, Πλησιάζοντας προς το τέλος της ομιλίας μου, θέλω να σας θυμίσω κάτι: Πριν από 5 περίπου χρόνια, όταν ξεκινούσαμε αυτή τη δημοτική παράταξη, οι συνεργάτες μου και εγώ σας είχαμε καταθέσει 7 συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Είναι υποχρέωσή μου να σας τις υπενθυμίσω, για να κρίνετε αν τις τηρήσαμε ή όχι. Δέσμευση πρώτη: Γραφείο μας ο δρόμος. Κοντά στους συμπολίτες μας και απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Κάποτε μου έλεγαν «παράτα ρε Γιώργο το μηχανάκι, σοβαρός άνθρωπος είσαι, με το διδακτορικό σου, Δήμαρχος θα γίνεις, δεν είναι εικόνα αυτή»… Δεν άκουγα κανέναν. Και πλέον δεν είμαι μόνον εγώ που κάθε μέρα είμαι πάνω στο μηχανάκι και γυρνάω στους δρόμους. Είναι ολόκληρο επιτελείο. Το ξέρετε. Το βλέπετε κάθε μέρα στο δρόμο, πάνω από τη λακκούβα, να λύσουμε το πρόβλημα μόλις δημιουργηθεί. Δέσμευση δεύτερη: Λύσεις, όχι λόγια. Να λύνουμε κάθε μέρα κι ένα πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο. Αυτό ακριβώς που συζητάμε τόση ώρα. Και να σας πω εδώ και δυο κουβέντες για το πώς λειτουργούμε, ώστε να καταφέρνουμε να οργανώνουμε τη δουλειά μας και να δίνουμε λύσεις. Κάθε πρωί, 12 μήνες το χρόνο. Στις 7:30 ακριβώς. Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Διευθυντές και Τμηματάρχες. Συναντιόμαστε και οργανώνουμε τη μέρα μας. Δέσμευση τρίτη: Πρώτα ο πολίτης. Κι ιδίως όσοι, αυτή τη δύσκολη περίοδο, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δέσμευση τέταρτη: Διαφάνεια παντού. Το μόνο που θα σας αναφέρω είναι ότι σήμερα,όλοι οι διαγωνισμοί αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμουκαι όλα τα θέματα περνούν από αρμόδιες Επιτροπές και το Δημοτικό Συμβούλιο. Διαφάνεια παντού λοιπόν. Στα οικονομικά, στη διοίκηση, στις διαδικασίες. Όλα στο φως. Και με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών. Κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο. Δέσμευση πέμπτη: Ούτε μία μέρα χαμένη. Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι καιρός πια, το Γαλάτσι να έχει Δήμαρχο πλήρους απασχόλησης. Σας τα διαβάζω όπως ακριβώς τα λέγαμε το 2014. Δέσμευση έκτη: Μαζί διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας, μαζί θα το εφαρμόσουμε. Με έμφαση στην καθαριότητα, το κοινωνικό πρόσωπο, τους ελεύθερους χώρους και την καθημερινότητα του πολίτη. Και δέσμευση έβδομη: Το Γαλάτσι και οι Γαλατσιώτες μπαίνουν πάνω απ’ όλα. Από την επομένη των εκλογών να αφήσουμε πίσω όποια διαφορά έχουμε. Και κυρίως, μακριά τα κομματικά από το Δήμο! Και πείτε μου αν υπήρξε ένας άνθρωπος που να ένιωσε ότι δεν είχαμε αξιοκρατία… Ένας που να ένιωσε ότι είχαμε τη λογική «οι δικοί μας» και «οι άλλοι». Φίλες και φίλοι, αυτά ακριβώς σας λέγαμε πριν τις εκλογές. Εσείς θα κρίνετε αν τα τηρήσαμε. Αν σας είπαμε αλήθεια ή όχι. Εγώ πάντως, νιώθω ότι μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια. Και σαν να μην πέρασε μια μέρα, δεσμεύομαι απέναντί σας ότι έτσι ακριβώς θα δουλέψουμε και την επόμενη θητεία. Βέβαια, εγώ προσωπικά σάς είχα δεσμευτεί και για κάτι ακόμα: Ότι δεν θα αλλάξω σε τίποτα. Θα μείνω σε όλα ίδιος, ο Γιώργος που ξέρετε. Υποσχέθηκα ότι ποτέ δεν θα μείνω κλεισμένος στο γραφείο μου. Ξέρετε, πως όχι μόνο είμαι κάθε μέρα στο δρόμο, αλλά και ότι το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό κι όποτε είμαι στο Δημαρχείο βλέπω όποιον έρθει να με δει. Πόσοι από εσάς δεν έχετε έρθει έτσι, χωρίς ραντεβού, κι έχετε βρει ανοιχτή την πόρτα. Υποσχέθηκα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μου πείτε το πρόβλημά σας και να το αγνοήσω. Ξέρετε, πως για ό,τι συμβεί στην πόλη μπορείτε να με καλέσετε στο κινητό και δεν υπάρχει περίπτωση αν κάτι περνάει από το χέρι μου να μην το κάνω. Θα σας πω την αλήθεια όμως. Υπάρχει κάτι στο οποίο άλλαξα. Και άλλαξα πολύ. Ή μάλλον, με άλλαξε πολύ. Έγινα πατέρας. Και συγγνώμη, αλλά είναι το μόνο πράγμα στη ζωή μου που νιώθω πιο σημαντικό από όσα έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα. Και ναι, με άλλαξε. Περισσότερο από όσο φανταζόμουν. Όσοι έχετε γίνει γονείς, με καταλαβαίνετε. Βλέπω διαφορετικά πλέον το αύριο. Ο κόσμος που φτιάχνουμε, η πόλη που φτιάχνουμε, θα είναι η πόλη που θα μεγαλώσει και το παιδί μου. Θα είναι το Γαλάτσι στο οποίο μια μέρα, καλά να είναι, θα φτιάξει τη δική του οικογένεια κι ο γιος μου. Ε του έχω δώσει το λόγο της τιμής μου, πως θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε αυτό το Γαλάτσι, να είναι όπως του αξίζει. Τίποτα λιγότερο. Όλη αυτή η διαδρομή που έχουμε διανύσει εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, δεν ήταν εύκολη, ούτε ανέφελη. Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε εμπόδια και προβλήματα που χρόνιζαν. Τρέξαμε, δουλέψαμε, μοχθήσαμε. Για μια πόλη καθαρή, σύγχρονη, ανθρώπινη. Για έναν Δήμο με κοινωνικό πρόσωπο. Κάναμε και λάθη. Προσπαθήσαμε να μάθουμε κι από αυτά. Πάντως οι χαρές, ξεπέρασαν τις απογοητεύσεις. Οι επιτυχίες νίκησαν τις δυσκολίες. Για όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια, δούλεψαν πολλοί. Και δούλεψαν σκληρά. Στην πορεία, κάποιοι λίγοι έφυγαν, κάποιοι, πολύ περισσότεροι, ήρθαν κοντά μας. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή και επιτυχία από το ότι ήρθαν κοντά μας ακόμα και εκείνοι που στην αρχή δεν μας πίστευαν. Κλείνοντας, το μόνο που θέλω να επαναλάβω, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους. Προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους –όχι μόνο της παράταξης «Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο» αλλά και των άλλων παρατάξεων, όλους τους βλέπω ως συνεργάτες. Προς τους εργαζόμενους στο Δήμο, που χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε. Και το κυριότερο, προς όλες και όλους τους συμπολίτες μας, όλους εσάς που με τη συμμετοχή σας, με τις υποδείξεις σας, με την κριτική σας, αλλά και με την ανοχή σας, είστε ο ισχυρότερος σύμμαχος που ένας Δήμαρχος θα μπορούσε να έχει. Και σήμερα, με την παρουσία σας εδώ, μας δίνετε πραγματικά τεράστια δύναμη, τεράστια ώθηση για να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια. Σε αυτήν εδώ την αίθουσα που βρισκόμαστε σήμερα, γυρίζεται το «Ελλάδα έχεις Ταλέντο». Εγώ κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, ξέρετε τι σκέφτομαι; Γαλάτσι έχεις Ταλέντο! Και το απέδειξες –το αποδείξατε- αυτά τα χρόνια. Εμείς το βιώνουμε κάθε μέρα, αλλά και ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα μας έβγαλε μέσα στους 8 καλύτερους Δήμους στη χώρα. Γαλάτσι έχεις ταλέντο λοιπόν –όλοι σε αυτόν τον Δήμο έχουμε ταλέντο- στο να δουλεύουμε όλοι μαζί. Στο να πετυχαίνουμε αποτελέσματα που κανείς δεν θα φανταζόταν! Στο να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη! Στο να κάνουμε την πόλη μας, σε όλους τους τομείς, κάθε μέρα και καλύτερη! Και με τη δύναμη όλων σας, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε!
Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr
Είναι χαρακτηριστικό πως το «παρών» έδωσαν πολλοί απλοί πολίτες, σημαντικές προσωπικότητες, εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, συλλόγων και φορέων, αλλά και σημαντικά αυτοδιοικητικά στελέχη. Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος, που είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων όλους τους δημοτικούς συμβούλους – «όχι μόνο της παράταξης μας ‘’Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο’’, αλλά και των άλλων παρατάξεων, όλους τους βλέπω ως συνεργάτες»
. «Ευχαριστώ τους εργαζόμενους στο Δήμο, που χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε αυτά τα 4,5 χρόνια και το κυριότερο, ευχαριστώ όλες και όλους τους συμπολίτες μας, όλους εσάς που με τη συμμετοχή σας, με τις υποδείξεις σας, με την κριτική σας, αλλά και με την ανοχή σας, είστε ο ισχυρότερος σύμμαχος που ένας Δήμαρχος θα μπορούσε να έχει. Μας δίνετε πραγματικά τεράστια δύναμη, τεράστια ώθηση για να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια», ανέφερε ο δήμαρχος Γαλατσίου και συμπλήρωσε:
«Και έχετε την υπόσχεση μας ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε όλα αυτά που σας έχουμε υποσχεθεί και που έχουμε σχεδιάσει για το Γαλάτσι μας, για όλους εσάς!». Αναλυτικά η ομιλία του Δημάρχου: Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί συνεργάτες, καλημέρα. Καλώς ήρθατε στη μοναδική Ολυμπιακή Εγκατάσταση που σήμερα την απολαμβάνουν οι πολίτες του Δήμου της. Καλώς ήρθατε στο Παλαί του Γαλατσίου, στο Παλαί μας! Σήμερα κάνουμε τον απολογισμό των όσων πετύχαμε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια. Σας ευχαριστώ πολύ, λοιπόν, που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Μα κυρίως, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, που επί τεσσεράμισι χρόνια όλοι σας, όλες οι Γαλατσιώτισσες και όλοι οι Γαλατσιώτες, ήσασταν οι καλύτεροι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια.
Χωρίς τη δική σας καθημερινή συνδρομή, τίποτα δεν θα είχαμε καταφέρει. Όλα όσα πετύχαμε, τα πετύχαμε όλοι μαζί! Θέλω να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι, παρόλο που αντικείμενο αυτής της εκδήλωσης είναι το έργο μας στο Δήμο, ΔΕΝ είναι μια εκδήλωση του Δήμου. Δηλαδή δεν έχει επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ το ταμείο μας. Δεν είναι, όμως, ούτε μια εκδήλωση προεκλογική. Δεν ήρθαμε να κάνουμε αντιπαράθεση με κανέναν. Γι’ αυτό και χαίρομαι διπλά, που βλέπω εδώ, ανάμεσά μας, πολλές και πολλούς που ειλικρινά δεν έχω ιδέα αν με ψηφίζουν για Δήμαρχο, αλλά ξέρω ότι έχουν εργαστεί πιο σκληρά από όλους για όσα συζητάμε σήμερα. Είναι οι πιο πολύτιμοι συνεργάτες που θα μπορούσα να έχω: οι εργαζόμενοι στο Δήμο μας. Σας παρακαλώ πολύ, ένα θερμό χειροκρότημα για όλες και όλους τους
Πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα, εξαρχής. Ξέρετε, ποτέ δεν έχω μιλήσει ξανά σε έναν χώρο σαν αυτόν. Δεν έχω συνηθίσει στα φώτα, τους προβολείς και τις μεγάλες οθόνες, δεν έχω συνηθίσει στις σύγχρονες κι επίσημες αίθουσες, δεν έχω συνηθίσει στο να στήνομαι πίσω από ένα βήμα, καλά καλά δεν έχω συνηθίσει στα μικρόφωνα… Το ξέρετε. Ποτέ δεν ήμουν αυτό που λέμε «πολιτικός».
Πάντα ήμουν –και παραμένω- ένας πολίτης. Αν ήταν στο χέρι μου, θα μιλούσα χωρίς μικρόφωνο και χωρίς καν χαρτί μπροστά μου. Αλλά τι να κάνω που είμαστε πολλοί εδώ μέσα για να με ακούσετε χωρίς μικρόφωνο και που είναι πολλά κι αυτά που έχουμε να πούμε για να τα πω όλα χωρίς χαρτί…Δεν είμαι συνηθισμένος σε αυτούς τους χώρους, λοιπόν. Κι είχα μεγάλο προβληματισμό αν έπρεπε να γίνει εδώ η σημερινή εκδήλωση. Έλεγα «ρε παιδιά, εδώ είναι για υπερπαραγωγές, δεν είμαι Ρουβάς εγώ, ούτε Τανιμανίδης, Γιώργο με λένε, όχι Σάκη». Ώσπου ένας συνεργάτης μου, μού είπε κάτι που από τότε το σκέφτομαι συνεχώς. Μου λέει «Γιώργο, στο Παλαί πρέπει να την κάνουμε την εκδήλωση του απολογισμού μας. Μην το συζητάς. Γιατί δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος σε όλο το Γαλάτσι, που να συμβολίζει καλύτερα όλα όσα κάναμε όλα αυτά τα χρόνια»… Και είχε δίκιο. Θυμηθείτε πώς ήταν το Παλαί μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Ερειπωμένο. Εγκαταλελειμμένο. Βρώμικο. Ένα κουφάρι. Είχε ρημάξει. Όπως τόσα και τόσα έργα που ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2004 το παράτησαν όλοι.
Δεν προσέφερε τίποτα σε κανέναν, μόνον κόστος είχε. Και βέβαια, δεν προσέφερε τίποτα στην πόλη μας. Και κανείς –το τονίζω αυτό: κανείς- δεν πίστευε φυσικά ότι μπορούμε να το πάρουμε στα χέρια μας εμείς, ο Δήμος, οι πολίτες του Γαλατσίου, και να το αναστήσουμε. Δεν το πίστευε κανείς, γιατί απλούστατα δεν είχε γίνει επί τόσα χρόνια. Και ακόμα, μέχρι σήμερα, αυτό που πετύχαμε εδώ δεν έχει γίνει σε κανέναν άλλον Δήμο της χώρας. Δείτε όμως πώς είναι το Παλαί μας, σήμερα. Κοιτάξτε το: Ένα στολίδι. Ένα αληθινό παλάτι, όπως λέει το όνομά του. Και το κυριότερο, ένα παλάτι που δεν το απολαμβάνουν λίγοι κι εκλεκτοί, αλλά όλες και όλοι μας. Και κυρίως τα παιδιά μας, οι νέες και οι νέοι μας. Αυτό κάναμε. Αυτό καταφέραμε. Εμείς, φίλες και φίλοι. Οι Γαλατσιώτισσες και οι Γαλατσιώτες. Όλοι μαζί. Εμείς! Και πραγματικά. Η ιστορία του Παλαί, συμπυκνώνει αυτό ακριβώς που προσπαθούμε εδώ και τεσσεράμισι χρόνια να κάνουμε στο Γαλάτσι μας. Να πάρουμε έναν τόπο με τεράστιες δυνατότητες και κρυμμένη ομορφιά, που όμως ήταν παρατημένος στην τύχη του. Έναν Δήμο που –όπως το Παλαί- επί χρόνια μαράζωνε χωρίς λόγο. Που ήθελαν να μας πείσουν ότι τα αυτονόητα, ήταν αδύνατο να γίνουν. Και σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα… Χωρίς φανφάρες και χωρίς μεγάλα λόγια…
Να τον φτιάξουμε μαζί όπως αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας. Να τον κάνουμε πιο όμορφο, πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό. Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του. Και το κυριότερο –όπως ακριβώς κάναμε και με το Παλαί- όλα αυτά να τα κάνουμε βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον δημότη. Τον συμπολίτη μας. Γιατί αυτό άλλωστε είναι και το όνομα και η φιλοσοφία του συνδυασμού μας: Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο. Εδώ καιτεσσεράμισι χρόνια, κάθε μέρα -μα κάθε μέρα, πιστέψτε με- έχω στο μυαλό μου τρία πράγματα. Κι αυτά προσπαθώ να περνάω και σε όλους όσους δουλεύουν μαζί μου: Το πρώτο, είναι ότι δεν θέλουμε τη δήθεν «υψηλή πολιτική». Όχι στα ανούσια πυροτεχνήματα. Μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στην πράξη. Το δεύτερο, ότι κι αυτά τα αποτελέσματα, όλα όσα κάνουμε, έχουν νόημα μόνον όταν τελικά ωφελούν τους συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους. Είπαμε: Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο. Και το τρίτο, ότι δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν να μας κατηγορήσει ότι άλλα λέγαμε πριν τις εκλογές κι άλλα κάναμε μετά. Και προκαλώ οποιονδήποτε να πάρει το προεκλογικό μας έντυπο και να μας πει αν υπάρχει κάτι που δεν κάναμε.
Περισσότερα ναι, έχουν γίνει. Λιγοτερα όχι. Αυτά τα τρία είναι λοιπόν. Αυτά μας οδηγούσαν, με αυτά δουλεύαμε κάθε μέρα. Το τι κάναμε και πόσα πετύχαμε, θα το κρίνετε εσείς, οι συμπολίτες μας. Το καλό στην Αυτοδιοίκηση είναι ότι το έργο δεν κρύβεται. Το βλέπει ο πολίτης, το ζει κάθε μέρα. Μπορεί βέβαια να μην τα έχουν συνειδητοποιήσει όλοι, όλα. Γι’ αυτό και είναι καλό να γίνονται εκδηλώσεις σαν κι αυτήν. Να βλέπουμε το έργο μας μαζεμένο. Γιατί ξέρετε κάτι; Καμιά φορά ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν συνειδητοποιούμε πόσα πράγματα έχουν γίνει μέσα σε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια. Πήραμε μια καλή γεύση, νομίζω, στο ωραίο βίντεο που είδαμε πριν λίγα λεπτά.
Πιο αναλυτικά και πιο συγκεκριμένα μπορείτε να τα δείτε και στο έντυπο που σας μοιράστηκε. Αλλά ούτε κι εκεί δεν χώρεσαν να μπουν όλα. Άλλα τόσα είχαμε κι αναγκαστήκαμε να κόψουμε για να μην βγει τόμος. Μελετήστε το, για να νιώσετε περήφανοι για την πόλη μας. Μην περιμένετε βέβαια να τα ακούσετε όλα αυτά κι από εμένα, εξίσου αναλυτικά. Ούτε να σας κουράσω θέλω, ούτε και μου ταιριάζει να διαβάζω άξονες, τομείς και ένα προς ένα τα έργα. Σας ξαναλέω, τα ζείτε
. Τα ζούμε όλοι μας. Κάθε μέρα… Τι να σας πω δηλαδή αναλυτικά, για την καθαριότητα; Μα δεν το βιώνετε στην καθημερινότητά σας ότι είναι πεντακάθαρη η πόλη μας; Ζούμε στον πιο καθαρό Δήμο του Λεκανοπεδίου, αυτή είναι η πραγματικότητα! Γιατί πήραμε και καινούργια οχήματα, γιατί αυξήσαμε τα δρομολόγια, γιατί κάθε βράδυ -365 μέρες το χρόνο- πλένονται σχολαστικά οι κοινόχρηστοι χώροι μας, γιατί χρόνο με το χρόνο αυξάνουμε θεαματικά –και μπράβο σε όλους μας- την ανακύκλωση που κάνουμε. Τι παραπάνω να σας πω για αυτά λοιπόν; Τα ζείτε. Και στο κάτω-κάτω, δεν μειώνω φυσικά όσα σπουδαία έχουμε πετύχει στην καθαριότητα, αλλά ποιος δεν περίμενε ότι θα τα πετύχουμε; Αφού ξέρετε ότι έχετε Δήμαρχο που έχει κόλλημα με την καθαριότητα! Και το κυριότερο, ξέρετε ότι έχουμε ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα για να ζούμε όλοι μας σε μια καθαρή, ανθρώπινη πόλη! Μπράβο τους και τους ευγνωμονούμε για αυτό!
Εγώ σήμερα, λοιπόν, στο υπόλοιπο της ομιλίας μου δεν σκοπεύω να μιλήσω αναλυτικά για τα πάντα. Θέλω να σταθώ μόνο σε τεσσεράμισι σημεία. Ούτε 4, ούτε 5… τεσσεράμισι. Και θα δείτε γιατί είναι τόσα. 4,5 σημεία που νιώθω ότι έκαναν τη διαφορά αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια. Και το πρώτο από αυτά, είναι το μόνο ίσως που δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Όμως το ζείτε μέσα από όλες τις δράσεις μας. Αποτελεί τη βάση για τα πάντα. Ίσως το πιο σημαντικό, το πιο κρίσιμο επίτευγμά μας. Ποιο; Ότι νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας. Ή και κάτι παραπάνω από αυτό: εξυγιάναμε τα οικονομικά του Δήμου. Θέλω να σας πω τι παραλάβαμε στα οικονομικά. Θεωρητικά, στα ταμεία υπήρχε υποτίθεται ένα μικρό απόθεμα.
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό ήταν μόνο λογιστικό. Πραγματικά λεφτά διαθέσιμα δεν υπήρχαν. Το αντίθετο: Βρήκαμε κρυμμένες κάτω από το χαλί, δεκάδες υποχρεώσεις, συνολικά τριάμισι εκατομμυρίων ευρώ. Από πρόστιμα… Από τόκους υπερημερίας… Από χρέη… Έσκαγαν οφειλές από παντού! Κάποια στιγμή, τον πρώτο χρόνο, δεν σας κρύβω ότι μας είχε πιάσει απελπισία. Μόνον ηΕΥΔΑΠ, ανακαλύψαμε ότι διεκδικούσε στα δικαστήρια από τον Δήμο 1.600.000 ευρώ. Είχε ήδη κάποιες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ της. Ο Δήμος είχε ήδη πληρώσει 120.000 για νομικά έξοδα. Και καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν θα τελείωνε ποτέ…
Επιπλέον, για να δείτε την κατάσταση που παραλάβαμε, μετά το 2010 δεν είχε συνταχθεί ούτε ένας ισολογισμός! Δηλαδή καμία δυνατότητα προγραμματισμού. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Ο Δήμος μας έχει ξεχρεώσειπλήρως, τα πάντα. Δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ πουθενά. Κι επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει αληθινό πλεόνασμα. 9 εκατομμύρια ευρώ είναι εκεί, να τα αξιοποιήσουμε όποτε και όπου τα χρειαστούμε. Και το ακόμα πιο σημαντικό; Όλα αυτά τα κάναμε, ενώ ταυτόχρονα μειώσαμε και δύο φορές τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες. Γιατί είπαμε: μόνο τότε έχουν νόημα όλα στην Αυτοδιοίκηση, όταν γίνονται για τον Άνθρωπο. Κι όλα αυτά έγιναν, εν μέσω κρίσης, την ώρα που η κρατική επιχορήγηση στους Δήμους μειώθηκε κατά 60%. Και ενώ άλλοι Δήμοι δημιουργούν ελλείμματα και αυξάνουν τα δημοτικά τους τέλη. Θα σας πω πώς τα καταφέραμε. Κάναμε το αυτονόητο με τρία απλά πράγματα. Ένα. Μαζέψαμε έσοδα, όχι από τον απλό πολίτη, αλλά από αυτούς που επί χρόνια δεν πλήρωναν ποτέ. Δηλαδή περισσότερα λεφτά στο ταμείο. Να σας πω το πιο απλό παράδειγμα: Το 2013, ο Δήμος εισέπραξε από τους πωλητές στα πανηγύρια μας, λιγότερα από 9.000 ευρώ. Οκτώ χιλιάδες οκτακόσια κάτι ήταν το ποσό. Το 2016, ξέρετε πόσα εισπράξαμε; Πάνω από 135.000 ευρώ! Δηλαδή έσοδα 15 φορές πάνω. Να σας πω άλλο παράδειγμα: από το 2013 ως το 2017, τα ετήσια έσοδα από την εκμίσθωση χώρων του Πολιτιστικού Οργανισμού, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν. Επαναλαμβάνω, δεκαπλασιάστηκαν! Δύο. Μειώσαμε ή κόψαμε άχρηστες δαπάνες. Δηλαδή προσεκτική διαχείριση του ταμείου. Κάθε ευρώ που πληρώνει ο δημότης, πρέπει να πιάνει τόπο. Σκεφτείτε ότι τα προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος πλήρωσε 382.000 ευρώ, μόνο για τους τόκους δανείων που θα μπορούσε να είχε αποπληρώσει. 382.000 ευρώ πληρώθηκαν χωρίς λόγο δηλαδή. Τώρα πάνε αυτά, κομμένα. Κι όχι μόνο αυτά. Μειώσαμε ενοίκια που πληρώναμε, περιορίσαμε λειτουργικά κόστη, διαπραγματευτήκαμε και μειώσαμε λογαριασμούς παγίων, προμηθευόμαστε υλικά και υπηρεσίες με μέτρο και σύνεση. Πάρα πολύ μας έχει βοηθήσει το γεγονός ότι εγκαταστήσαμε σύστημα και έχουμε πλέον ηλεκτρονική διαχείριση και διασύνδεση όλων των φορέων μας. Βλέπουμε ανά πάσα στιγμή αποθήκες, εισροές-εκροές, τα πάντα. Κι έτσι, κάνουμε ορθολογικό προγραμματισμό. Και τρία. Αξιοποιήσαμε όσες δυνατότητες είχαμε. Δηλαδή να μην πληρώνονται τα πάντα από το ταμείο. Δεν είναι ανάγκη για όλα να ματώνουν οι δημότες. Ψάξαμε να βρούμε από πού αλλού μπορούν να έρθουν χρήματα. Και δουλέψαμε για να έρθουν. Για παράδειγμα, καταθέτοντας άρτιους προϋπολογισμούς, τους οποίους η Περιφέρεια ενέκρινε γρήγορα και χωρίς τροποποιήσεις, τι πετύχαμε; Κερδίσαμε αξιοπιστία. Κι έτσι τι καταφέραμε; Να πάρουμε πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια, για να κάνουμε έργα χωρίς να επιβαρύνουμε το δημοτικό ταμείο. Άλλο, ακόμα πιο σημαντικό: Σας είπα νωρίτερα ότι παραλάβαμε τεράστια χρέη. τριάμισι εκατομμύρια. Αυτή η πληγή έπρεπε να κλείσει. Και έκλεισε, εντελώς αναίμακτα για τους Γαλατσιώτες. Ψάξαμε και βρήκαμε ότι υπήρχε ένα κοινοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό. Δεν ήταν απλό όμως. Έπρεπε να το κυνηγήσουμε, για να νομοθετηθεί. Ενημερώσαμε και άλλους Δήμους κι ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Εγώ ο ίδιος έκανα ατελείωτες συναντήσεις για αυτό το θέμα σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία. Και το καταφέραμε. Και προσέξτε, από αυτό ωφελήθηκαν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Βέβαια εμείς, ήμασταν έτοιμοι και με το που βγήκε τελικά η Υπουργική Απόφαση, την αξιοποιήσαμε αμέσως. Κι έτσι σήμερα: Δεν χρωστάμε ευρώ. Δημιουργήσαμε ζωντανό αποθεματικό 9 εκατομμυρίων ευρώ. Κάνουμε περισσότερα έργα και προσφέρουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα από το ταμείο. Και μειώσαμε και δυο φορές τα δημοτικά τέλη, που τα προηγούμενα χρόνια συνεχώς αυξάνονταν. Γιατί ό,τι γίνεται, πρέπει να γίνεται για τον πολίτη. Και περνάω στο δεύτερο σημείο, στο δεύτερο επίτευγμα αν θέλετε, που ξεχωρίζω κοιτώντας πίσω όσα έγιναν σε αυτή τη θητεία. Κι αυτό είναι το κοινωνικό έργο του Δήμου μας. Γιατί ιδίως σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνάει η πατρίδα μας, το πρώτο μέλημα μιας Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η ανακούφιση και η υποστήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται περισσότερο. Είμαι περήφανος γιατί ξέρω ότι αυτό το κάναμε. Όσο μπορούσαμε. Και πώς να μην είμαι περήφανος, για όλους μας, όταν βλέπω μέρα με τη μέρα να δυναμώνει το εθελοντικό δίκτυο που έχει συσταθεί με κεντρικό άξονα τον Δήμο. Πήραμε 16 διαφορετικές πρωτοβουλίες. 16 καθημερινές δράσεις για όσους μας έχουν ανάγκη. Κι έτσι συμπολίτες μας λαμβάνουν για πρώτη φορά τόσο συστηματικά δωρεάν ιατρική περίθαλψη στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. 170 γιατροί και διαγνωστικά κέντρα έχουν γίνει μέλη στο Δίκτυο Αλληλεγγύης μας. Φτιάξαμε ΚΕΠ Υγείας. Δυναμώσαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο μας. Για να μην πω ότι ουσιαστικά αυτά τα χρόνια ξεκίνησε να λειτουργεί. Τώρα εξυπηρετεί εκατοντάδες συμπολίτες μας, το 2014 ξέρετε πόσους εξυπηρετούσε; Δύο. Μόνο δύο! Φτιάξαμε αποτελεσματικές δομές ψυχικής υγείας, με πάνω από 4000 συνεδρίες όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκίνησε να λειτουργεί το Κοινωνικό Συσσίτιο. Ξέρετε μέσα σε πόσο καιρό καταφέραμε να το στήσουμε; Μόλις 15 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Κι είμαστε περήφανοι για αυτό.Όπως και για το Κοινωνικό Παντοπωλείο & Ιματιοθήκη. Δεν στηρίζεται πρόσκαιρα και ευκαιριακά, όπως πριν, αλλά 365 μέρες το χρόνο. Χρηματοδοτείται από το Δημοτικό Ταμείο, αλλά πάνω απ’ όλα στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά πολιτών, φορέων της πόλης και επιχειρήσεων. Αυτά τα χρόνια μπορέσαμε ευτυχώς να στηρίξουμε και οικογένειες που είχαν μεγάλη οικονομική ανάγκη. Και με διατακτικές, αλλά και με έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Προσέξτε: με απόλυτη διαφάνεια και με βάση συγκεκριμένη, αδιάβλητη μοριοδότηση. Πέρα φυσικά από τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Σας ξαναλέω,και πάλι, είναι 16 διαφορετικές μεγάλες δράσεις –κι εκατοντάδες πιο μικρές. Δική μας μεγάληΤράπεζα Αίματος. Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Πρόγραμμα Οικογενειακή Βοήθεια, για υποστήριξη σε καθημερινές βασικές ανάγκες –να ετοιμάσεις το φαγητό σου, να πλύνεις τα ρούχα σου, να κάνεις τις δουλειές σου στις δημόσιες υπηρεσίες… Κοινωνικό Φροντιστήριο με δεκάδες εθελοντές καθηγητές! Γραφείο Συμβούλου Εργασίας, που αυτά τα χρόνια βοήθησε 100 συμπολίτες μας που βρέθηκαν στην ανεργία. Για πρώτη φορά, δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες Παιδοψυχιατρικής, Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να τις αναφέρω όλες τις δράσεις. Και βέβαια, για να στηρίξει όλο αυτό το οικοδόμημα, φτιάξαμε το δικό μας οργανωμένο Δίκτυο Εθελοντισμού. Με εθελοντές από όλους τους χώρους, για βοήθεια σε όλα τα επίπεδα. Γιατί είμαστε όλοι μαζί, μια γροθιά. Ή μάλλον, μια αγκαλιά. Όποιος μπορεί, βοηθάει τον άλλον. Αυτό θα πει κοινωνικός ιστός. Αυτό θα πει ο ένας για τον άλλον. Αυτό θα πει Γαλάτσι! Κι αυτή η αγκαλιά, δεν έχει χωρέσει μόνο συμπολίτες μας. Κι αυτό είναι το τρίτο, από τα τεσσεράμισι που ξεχωρίζω σε αυτή τη θητεία. Το πώς όλοι μαζί ανοίξαμε την αγκαλιά μας και φροντίσαμε 22.000 πρόσφυγες. 22.000 άνθρωποι που βρέθηκαν στη μεγαλύτερη ανάγκη που μπορεί να βρεθεί άνθρωπος. Ειδικά γι αυτό το θέμα, δεν μπορώ να σας πω πολλά. Όχι γιατί δεν έχω. Αλλά γιατί κυριολεκτικά δεν μπορώ. Αυτά που έζησα, αυτά που ζήσαμε όσοι ήμασταν εδώ εκείνους τους 2 μήνες, θα τα θυμόμαστε για πάντα. Εδώ ακριβώς που βρισκόμαστε τώρα, σ΄ αυτόν ακριβώς τον χώρο,βρίσκονταν οι σκηνές, τα πρόχειρα καταλύματα των οικογενειών των προσφύγων, ενώ πίσω από τη σκηνή υπήρχε ο παιδότοπος και ο χώρος δημιουργικής απασχόλησης των μικρών προσφυγόπουλων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα -1η Οκτωβρίου του 15 ήταν- που ειδοποιηθήκαμε πως εκατοντάδες πρόσφυγες έρχονται από την πλατεία Βικτωρίας στο Γαλάτσι. Ξέραμε πως πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Ήρθαμε εδώ, καθαρίσαμε, μαζέψαμε και οργανώσαμε τα πάντα. Ενεργοποιήθηκε αμέσως ένας τεράστιος μηχανισμός. Αμέτρητοι εθελοντές. Η ομάδα συσσιτίου της Κοινωνικής Υπηρεσίας μας. Φορείς. Οργανώσεις. Εκατοντάδες πρόσκοποι. Απλοί πολίτες. Από το Γαλάτσι, από άλλους Δήμους, ακόμα κι από άλλες χώρες. Και όλοι μαζί κρατήσαμε τη δομή ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο,επί 2 μήνες. Κι όταν λέμε ανοιχτή, δεν εννοούμε ότι απλώς έμεναν εδώ οι άνθρωποι. Αλλά και ζούσαν σαν άνθρωποι. Έρχονταν ταλαιπωρημένοι, κατάκοποι και πεινασμένοι κι έφευγαν χορτασμένοι και με αποθέματα τροφής για το ταξίδι τους. Κι όσο έμεναν κοντά μας, τους έβλεπαν γιατροί, έπαιρναν δώρα, ρούχα, παιχνίδια, διασκέδαζαν, έπαιζαν μεγάλοι και παιδιά στις εγκαταστάσεις μας. Τους φροντίζαμε και τους δείχναμε τι θα πει ελληνική φιλοξενία. Σε έναν χώρο πεντακάθαρο και με άψογη υγιεινή. Δεν μπορώ να σας πω τις ανθρώπινες ιστορίες που γνωρίσαμε εκείνες τις μέρες. Δεν μπορώ να σας μιλήσω για τις διαλυμένες από τον πόλεμο οικογένειες. Μπορώ μόνο να σας πω ότι όλα αυτά δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Ακόμα τα συζητάμε με τους συνεργάτες μου και βουρκώνουμε. Κι αν μας ικανοποιεί κάτι, είναι ότι κάναμε πραγματικά ό,τι μπορούσαμε για να σταθούμε σε αυτούς που είχαν ανάγκη. Για να φανούμε άνθρωποι απέναντι σε ανθρώπους. Κι όλα αυτά, χωρίς να επιβαρυνθεί στο παραμικρό η πόλη μας. Γι’ αυτό ακόμα και όσοι αρχικά είχαν επιφυλάξεις κι αντιρρήσεις, είδαν ότι δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αυτοί οι 22.000 άνθρωποι που πέρασαν από εδώ, μέσα στην τραγική περιπέτειά τους, θα θυμούνται για πάντα με αγάπη και την Ελλάδα και το Γαλάτσι μας. Όπως θα το θυμούνται και οι Νορβηγοί που έκαναν τη δομή του Παλαί βιβλίο. Κι οι τόσοι επίσημοι που πέρασαν από εδώ και μας έδωσαν τα συγχαρητήριά τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ και τόσοι άλλοι. Αν ξεχώριζα την αντίδραση ενός, θα ήταν του Υπεύθυνου του Ερυθρού Σταυρού. Που βουρκωμένος με κοίταξε και μου είπε: «Αυτό που γίνεται εδώ, δεν γίνεται πουθενά αλλού στον κόσμο». Πουθενά. Μπράβο Γαλάτσι! Και να σας πω και κάτι ακόμα. Μέσα σε όλα που προσφέραμε εκείνες τις μέρες, εμμέσως τελικά πετύχαμε και κάτι για τον Δήμο μας. Αποδείξαμε αυτό που κανείς δεν πίστευε: Ότι μπορούμε μόνοι μας να λειτουργήσουμε άψογα το Παλαί. Κι έτσι, περνάω στο τέταρτο από όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια και ξεχωρίζω: Πήραμε στα χέρια μας, δυο σπουδαίους χώρους. Το Παλαί μας και το Άλσος μας. Για να τα απολαμβάνουν τα παιδιά μας. Για το Παλαί σάς μίλησα και στο ξεκίνημα της ομιλίας μου. Μετά από 11 χρόνια που έμεινε κλειστό, σήμερα λειτουργεί καθημερινά. Και μάλιστα αυτοσυντηρείται, με δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Καταφέραμε, δηλαδή, να διαψεύσουμε όλους αυτούς που έλεγαν ότι αν δεν γίνει Εμπορικό Κέντρο, θα καταστραφεί. Όχι μόνο δεν καταστράφηκε, αλλά από τη μέρα που το πήραμε στα χέρια μας έχουμε ολοκληρώσει εκατοντάδες έργα συντήρησης και αναβάθμισης. 1500 άνθρωποι τη μέρα, εκατοντάδες από τους οποίους είναι παιδιά, έρχονται εδώ για αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Είτε δωρεάν είτε με πολύ χαμηλό κόστος. Σήμερα που μιλάμε, συμβαίνει αυτό που δεν πίστευε κανείς: Το Παλαί ούτε ρημάζει, ούτε έχει παραδοθεί σε τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Παλαί είναι ζωντανό, με τη δύναμη του Δήμου Γαλατσίου και πρώτα απ’ όλους για τους πολίτες του Γαλατσίου! Και το καλύτερο; Όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί εξαρχής, επιτέλους το Παλαί λειτουργεί συμπληρωματικά με το Άλσος μας. Το Άλσος Βασίλης Παπαδιονυσίου. Που κι αυτό ήρθε επιτέλους στα χέρια μας, για να το απολαμβάνουν τα παιδιά μας. Το ξέρετε ότι μέχρι το 2015 το Άλσος δεν ανήκε στο Δήμο Γαλατσίου; Κι έτσι ο Δήμος ήταν πρακτικά αδύνατο να κάνει οτιδήποτε για το Άλσος. Κι όχι μόνο δεν ανήκε στον Δήμο, αλλά μόλις αναλάβαμε διαπιστώσαμε και ότι πολλές εγκαταστάσεις του ήταν…παράνομες και άμεσα κατεδαφιστέες! Το πρώτο πράγμα που κάναμε, λοιπόν, ήταν να τρέξουμε για να νομιμοποιήσουμε τα πάντα. Καιι στη συνέχεια, να πάρουμε το Άλσος στην κυριότητά μας. Και τα καταφέραμε.Το όνειρο του Βασίλη Παπαδιονυσίου! Σήμερα το Άλσος Βεΐκου είναι το καλύτερο πάρκο της χώρας. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η WWF. Αλλά το λένε και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Κ.Ε.Δ.Ε. και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, φορείς που μας έχουν βραβεύσει για την ποιότητα, τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισής του. Είναι όχι απλώς ο πιο όμορφος αλλά και ο πληρέστερος φυσικός χώρος αναψυχής του Λεκανοπεδίου. Μπορείς, μέσα στο πράσινο, άνετα να κάνεις τη βόλτα σου, να πιείς τον καφέ σου, να αθληθείς, από τα μέσα Μαρτίου θα μπορείς και να πας το παιδί σου στις κούνιες, να παίξεις με το σκύλο σου. Γιατί μην ξεχνάτε ότι φτιάξαμε και ένα πρότυπο Πάρκο Σκύλων. Ένα πάρκο που τώρα αντιγράφεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και από πολλούς δήμους όπως της Καισαριανής, της Καλαμάτας, του Ευόσμου Θεσσαλονίκης κ. ά. Πέρα από όσα κάναμε για τα σύγχρονα γήπεδα, το κολυμβητήριο, το θέατρο, το γυμναστήριο Οι νέες και οι νέοι στο Γαλάτσι μας, σήμερα έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν το Παλαί και το Άλσος Βεΐκου. Τη μοναδική ολυμπιακή εγκατάσταση που έχει παραδοθεί σε πολίτες και το πιο όμορφο πάρκο της Ελλάδας. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό. Αλλά τους αξίζει. Τους το χρωστούσαμε. Και χρωστάμε να κάνουμε για αυτούς, για εσάς, πάρα πολλά ακόμα! Σας είπα τα 4 από τα τεσσεράμισι έργα μας, που ξεχωρίζω από όλα όσα έγιναν αυτά τα τεσσεράμισιχρόνια. Μένει να σας πω και ποιο είναι το μισό… Είναι αυτό που ακόμα δεν έχει γίνει. Και για να είμαι ειλικρινής, απέχει και πάρα πολύ από το να ολοκληρωθεί. Έχουμε όμως αρχίσει να δουλεύουμε για αυτό –ή μάλλον, γι αυτά. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Προετοιμάζουμε, λοιπόν, 3 εμβληματικά έργα που αλλάζουν οριστικά το επίπεδο της πόλης. Ένα. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων. Από το Αττικό Άλσος, ως το Παλαί. Τεράστιο αλλά δύσκολο πρότζεκτ. Σήμερα, βρισκόμαστε σε φάση μελετών, νομικών επεξεργασιών και συμφωνίας σε επίπεδο Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα έγινε το μεγάλο βήμα της παραχώρησης στον Δήμο μας 27 στρεμμάτων στην περιοχή της ΛΑΤΟ. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος πράσινος πυρήνας στο κέντρο του Λεκανοπεδίου, που θα βελτιώσει αισθητά και το μικροκλίμα της περιοχής μας. Δύο. Η ανάπλαση και επέκταση του δασικού Λόφου του Παιδιού. Πάνω από την Γκράβα. Διοικητικά ανήκει και σε εμάς και στον Δήμο Αθηναίων. Εμείς έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη μας. Και τρία. Η κεντρική πλατεία της πόλης μας. 6 στρέμματα στη συμβολή Βεΐκου και Γαλατσίου. Αίτημα της τοπικής κοινωνίας επί δεκαετίες. Επιτέλους ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και γι αυτό. Πήραμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεσμεύσαμε τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις, ξεκινήσαμε τις μελέτες. Αναφέρομαι σε αυτά τα 3 έργα, παρόλο πουη μέρα που θα ολοκληρωθούν μοιάζει –και είναι- πολύ μακρινή. Αλλά όταν έρθει εκείνη η μέρα, θα είναι και η μέρα που μαζί με όλα τα άλλα που ήδη κάνουμε στον Δήμο μας, θα έχουμε πετύχει να υλοποιήσουμε το όραμά μας: Να ζούμε σε ένα Γαλάτσι, που συνδυάζει υποδομές κέντρου, με ανέσεις προαστίου. Φίλες και φίλοι, Από ένα έργο τεσσεράμισι ετών, ξεχώρισα τεσσεράμισι συγκεκριμένες δράσεις και επιλογές μας. Ζητώ συγγνώμη από όσους εργάστηκαν για άλλους τομείς,στους οποίους δεν άκουσαν εξίσου εκτενή αναφορά. Δεν είναι λιγότερο σημαντικοί. Όμως δεν μπορώ να τα πω όλα. Και δυο ώρες να μιλάω, πάλι δεν θα φτάνει ο χρόνος για να τα πούμε όλα… Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ και το ξέρετε. Όμως το έργο αυτό δεν είναι δικό μου. Είναι όλων μας. Και είναι πραγματικά σπουδαίο. Είναι τόσα αυτά που δεν προλαβαίνουμε να αναλύσουμε: Εν μέσω κρίσης, ολοκληρώσαμε Τεχνικό Πρόγραμμα 10 εκατομμυρίων ευρώ. Κερδίσαμε για πρώτη φορά, ως leader, 2,7 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση –κάτι εξαιρετικά σπάνιο για ελληνικό Δήμο. Ενισχύσαμε το Φεστιβάλ μας, όλο ΔΩΡΕΑΝ, το απλώσαμε σε όλη την πόλη και αρχίσαμε και Χειμερινό Φεστιβάλ. Δώσαμε πνοή στο Καμίνι. Φτιάξαμε έναν νέο, υπερσύγχρονο παιδικό σταθμό, τον οποίο και ονομάσαμε τιμώντας τον αείμνηστο Κυριάκο Τσίρο. Αυξάνουμε καθημερινά το πράσινο στην πόλη μας. Πάνω από 400 νέα δέντρα και 1500 θάμνοι. Κι άψογη καθημερινή συντήρηση 320 στρεμμάτων πρασίνου. Προσεκτικές αποψιλώσεις και καθημερινή προστασία σε όλη την αντιπυρική περίοδο, από Δήμο κι εθελοντές. Δέσμευση για καθαρό περιβάλλον, με το Σύμφωνο των Δημάρχων που υπογράψαμε. Και δεν είναι μόνο αυτά: Αλλά κι ο εκσυγχρονισμός και η πιστοποίηση των παιδικών χαρών μας. Περισσότερος και καλύτερος φωτισμός στην πόλη. Τέσσερις περιποιημένοι χώροι ΚΑΠΗ που λειτουργούν με σεβασμό κι αγάπη για τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα σχολεία μας. Ίδρυση Ειδικού Γραφείου Προστασίας των Ζώων. Ζητώ συγγνώμη, γιατί όσο περισσότερα αναφέρω, τόσο περισσότερο τα αδικώ. Γιατί όλα αυτά, είναι έργο αληθινό. Δεν είναι για να γεμίζουν απλώς αράδες σε ένα έντυπο και χρόνο σε μια βιαστική αναφορά σε μία ομιλία. Είναι έργο για το οποίο κάποιοι δουλεύουν σκληρά καθημερινά. Έργο που μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, μπορεί να κάνει καλύτερες τις ζωές όλων μας. Φίλες και φίλοι, Πλησιάζοντας προς το τέλος της ομιλίας μου, θέλω να σας θυμίσω κάτι: Πριν από 5 περίπου χρόνια, όταν ξεκινούσαμε αυτή τη δημοτική παράταξη, οι συνεργάτες μου και εγώ σας είχαμε καταθέσει 7 συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Είναι υποχρέωσή μου να σας τις υπενθυμίσω, για να κρίνετε αν τις τηρήσαμε ή όχι. Δέσμευση πρώτη: Γραφείο μας ο δρόμος. Κοντά στους συμπολίτες μας και απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Κάποτε μου έλεγαν «παράτα ρε Γιώργο το μηχανάκι, σοβαρός άνθρωπος είσαι, με το διδακτορικό σου, Δήμαρχος θα γίνεις, δεν είναι εικόνα αυτή»… Δεν άκουγα κανέναν. Και πλέον δεν είμαι μόνον εγώ που κάθε μέρα είμαι πάνω στο μηχανάκι και γυρνάω στους δρόμους. Είναι ολόκληρο επιτελείο. Το ξέρετε. Το βλέπετε κάθε μέρα στο δρόμο, πάνω από τη λακκούβα, να λύσουμε το πρόβλημα μόλις δημιουργηθεί. Δέσμευση δεύτερη: Λύσεις, όχι λόγια. Να λύνουμε κάθε μέρα κι ένα πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο. Αυτό ακριβώς που συζητάμε τόση ώρα. Και να σας πω εδώ και δυο κουβέντες για το πώς λειτουργούμε, ώστε να καταφέρνουμε να οργανώνουμε τη δουλειά μας και να δίνουμε λύσεις. Κάθε πρωί, 12 μήνες το χρόνο. Στις 7:30 ακριβώς. Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Διευθυντές και Τμηματάρχες. Συναντιόμαστε και οργανώνουμε τη μέρα μας. Δέσμευση τρίτη: Πρώτα ο πολίτης. Κι ιδίως όσοι, αυτή τη δύσκολη περίοδο, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δέσμευση τέταρτη: Διαφάνεια παντού. Το μόνο που θα σας αναφέρω είναι ότι σήμερα,όλοι οι διαγωνισμοί αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμουκαι όλα τα θέματα περνούν από αρμόδιες Επιτροπές και το Δημοτικό Συμβούλιο. Διαφάνεια παντού λοιπόν. Στα οικονομικά, στη διοίκηση, στις διαδικασίες. Όλα στο φως. Και με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών. Κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο. Δέσμευση πέμπτη: Ούτε μία μέρα χαμένη. Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι καιρός πια, το Γαλάτσι να έχει Δήμαρχο πλήρους απασχόλησης. Σας τα διαβάζω όπως ακριβώς τα λέγαμε το 2014. Δέσμευση έκτη: Μαζί διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας, μαζί θα το εφαρμόσουμε. Με έμφαση στην καθαριότητα, το κοινωνικό πρόσωπο, τους ελεύθερους χώρους και την καθημερινότητα του πολίτη. Και δέσμευση έβδομη: Το Γαλάτσι και οι Γαλατσιώτες μπαίνουν πάνω απ’ όλα. Από την επομένη των εκλογών να αφήσουμε πίσω όποια διαφορά έχουμε. Και κυρίως, μακριά τα κομματικά από το Δήμο! Και πείτε μου αν υπήρξε ένας άνθρωπος που να ένιωσε ότι δεν είχαμε αξιοκρατία… Ένας που να ένιωσε ότι είχαμε τη λογική «οι δικοί μας» και «οι άλλοι». Φίλες και φίλοι, αυτά ακριβώς σας λέγαμε πριν τις εκλογές. Εσείς θα κρίνετε αν τα τηρήσαμε. Αν σας είπαμε αλήθεια ή όχι. Εγώ πάντως, νιώθω ότι μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια. Και σαν να μην πέρασε μια μέρα, δεσμεύομαι απέναντί σας ότι έτσι ακριβώς θα δουλέψουμε και την επόμενη θητεία. Βέβαια, εγώ προσωπικά σάς είχα δεσμευτεί και για κάτι ακόμα: Ότι δεν θα αλλάξω σε τίποτα. Θα μείνω σε όλα ίδιος, ο Γιώργος που ξέρετε. Υποσχέθηκα ότι ποτέ δεν θα μείνω κλεισμένος στο γραφείο μου. Ξέρετε, πως όχι μόνο είμαι κάθε μέρα στο δρόμο, αλλά και ότι το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό κι όποτε είμαι στο Δημαρχείο βλέπω όποιον έρθει να με δει. Πόσοι από εσάς δεν έχετε έρθει έτσι, χωρίς ραντεβού, κι έχετε βρει ανοιχτή την πόρτα. Υποσχέθηκα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μου πείτε το πρόβλημά σας και να το αγνοήσω. Ξέρετε, πως για ό,τι συμβεί στην πόλη μπορείτε να με καλέσετε στο κινητό και δεν υπάρχει περίπτωση αν κάτι περνάει από το χέρι μου να μην το κάνω. Θα σας πω την αλήθεια όμως. Υπάρχει κάτι στο οποίο άλλαξα. Και άλλαξα πολύ. Ή μάλλον, με άλλαξε πολύ. Έγινα πατέρας. Και συγγνώμη, αλλά είναι το μόνο πράγμα στη ζωή μου που νιώθω πιο σημαντικό από όσα έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα. Και ναι, με άλλαξε. Περισσότερο από όσο φανταζόμουν. Όσοι έχετε γίνει γονείς, με καταλαβαίνετε. Βλέπω διαφορετικά πλέον το αύριο. Ο κόσμος που φτιάχνουμε, η πόλη που φτιάχνουμε, θα είναι η πόλη που θα μεγαλώσει και το παιδί μου. Θα είναι το Γαλάτσι στο οποίο μια μέρα, καλά να είναι, θα φτιάξει τη δική του οικογένεια κι ο γιος μου. Ε του έχω δώσει το λόγο της τιμής μου, πως θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε αυτό το Γαλάτσι, να είναι όπως του αξίζει. Τίποτα λιγότερο. Όλη αυτή η διαδρομή που έχουμε διανύσει εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, δεν ήταν εύκολη, ούτε ανέφελη. Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε εμπόδια και προβλήματα που χρόνιζαν. Τρέξαμε, δουλέψαμε, μοχθήσαμε. Για μια πόλη καθαρή, σύγχρονη, ανθρώπινη. Για έναν Δήμο με κοινωνικό πρόσωπο. Κάναμε και λάθη. Προσπαθήσαμε να μάθουμε κι από αυτά. Πάντως οι χαρές, ξεπέρασαν τις απογοητεύσεις. Οι επιτυχίες νίκησαν τις δυσκολίες. Για όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια, δούλεψαν πολλοί. Και δούλεψαν σκληρά. Στην πορεία, κάποιοι λίγοι έφυγαν, κάποιοι, πολύ περισσότεροι, ήρθαν κοντά μας. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή και επιτυχία από το ότι ήρθαν κοντά μας ακόμα και εκείνοι που στην αρχή δεν μας πίστευαν. Κλείνοντας, το μόνο που θέλω να επαναλάβω, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους. Προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους –όχι μόνο της παράταξης «Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο» αλλά και των άλλων παρατάξεων, όλους τους βλέπω ως συνεργάτες. Προς τους εργαζόμενους στο Δήμο, που χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε. Και το κυριότερο, προς όλες και όλους τους συμπολίτες μας, όλους εσάς που με τη συμμετοχή σας, με τις υποδείξεις σας, με την κριτική σας, αλλά και με την ανοχή σας, είστε ο ισχυρότερος σύμμαχος που ένας Δήμαρχος θα μπορούσε να έχει. Και σήμερα, με την παρουσία σας εδώ, μας δίνετε πραγματικά τεράστια δύναμη, τεράστια ώθηση για να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια. Σε αυτήν εδώ την αίθουσα που βρισκόμαστε σήμερα, γυρίζεται το «Ελλάδα έχεις Ταλέντο». Εγώ κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, ξέρετε τι σκέφτομαι; Γαλάτσι έχεις Ταλέντο! Και το απέδειξες –το αποδείξατε- αυτά τα χρόνια. Εμείς το βιώνουμε κάθε μέρα, αλλά και ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα μας έβγαλε μέσα στους 8 καλύτερους Δήμους στη χώρα. Γαλάτσι έχεις ταλέντο λοιπόν –όλοι σε αυτόν τον Δήμο έχουμε ταλέντο- στο να δουλεύουμε όλοι μαζί. Στο να πετυχαίνουμε αποτελέσματα που κανείς δεν θα φανταζόταν! Στο να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη! Στο να κάνουμε την πόλη μας, σε όλους τους τομείς, κάθε μέρα και καλύτερη! Και με τη δύναμη όλων σας, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε!
Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.