Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Αθήνα καλεί Λονδίνο...

...για τα δικαιώματα των Ελλήνων ενόψει Brexit...

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Βρετανό ομόλογό του ότι οι Βρετανοί πολίτες που ζουν ήδη στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενοι, αποτελούν σημαντική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και τα δικαιώματά τους θα αναγνωριστούν και θα...
διασφαλιστούν πλήρως, σύμφωνα με την αμοιβαιότητα που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στους πολίτες της Ε.Ε

Η Αθήνα ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα (με ορόσημο την 29η Μαρτίου) χωρίς να διαφαίνεται η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. και χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απηύθυνε επιστολή προς τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέρεμι Χαντ, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που ζουν και σπουδάζουν στη Βρετανία.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει στην επιστολή του ότι «στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβιοί σημαντική ελληνική κοινότητα όπως και στην Ελλάδα πολυάριθμη βρετανική κοινότητα και ευχόμαστε ότι και οι δυο θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πλήρως τις παροχές και τα προνόμια που είχαν πριν την αποχώρηση. Για αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης πριν την 29η Μαρτίου 2019.

»Η κύρωση ωστόσο παραμένει αβέβαιη και είμαστε αναγκασμένοι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ενός σεναρίου αποχώρησης χωρίς συμφωνία, σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. και άλλα κράτη-μέλη. Σε αυτή την περίπτωση επίσης, πρωταρχική προτεραιότητα είναι τα Δικαιώματα των Πολιτών και ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ελληνες όσο και οι Βρετανοί πολίτες οι οποίοι επιλέγουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα αντιστοίχως, θα συνεχίσουν να το κάνουν ανεμπόδιστα και θα απολαμβάνουν πλήρως ανάλογα, εάν όχι τα ίδια, δικαιώματα που απολάμβαναν πριν την αποχώρηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Βρετανό ομόλογό του ότι οι Βρετανοί πολίτες που ζουν ήδη στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενοι, αποτελούν σημαντική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και τα δικαιώματά τους θα αναγνωριστούν και θα διασφαλιστούν πλήρως, σύμφωνα με την αμοιβαιότητα που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στους πολίτες της Ε.Ε. Επισημαίνει δε ότι οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες επεξεργάζονται σχετικά νομοσχέδια που θα ψηφιστούν πριν από την 29η Μαρτίου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους Βρετανούς που διαμένουν στην Ελλάδα να συνεχίσουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται καθώς και να απολαμβάνουν τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ο κ. Κατρούγκαλος επικρότησε τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση του σχεδίου της Ε.Ε. για τους Ευρωπαίους υπηκόους (απόκτηση καθεστώτος εγκατεστημένου πολίτη) σε περίπτωση μη συμφωνίας, καθώς και για τη σαφήνεια και τη νομική ασφάλεια που παρέχεται για όλες τις κατηγορίες των πολιτών της Ε.Ε., και επισήμανε ότι «η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μια συντεταγμένη και χωρίς απρόοπτα αποχώρηση, καθώς και η νομική ασφάλεια τόσο για τις δημόσιες αρχές όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί επίσης να διασφαλίσει πλήρως την προστασία των Δικαιωμάτων των Πολιτών μας η οποία παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και των δύο χωρών μας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου