Σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων θα αναδειχθεί το 2019 η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και έρχεται η «ώρα της κρίσης» στην ελληνική Βουλή, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να κάνουν την οριστική τους τοποθέτηση.
Η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει ένα από τα τέσσερα βασικά «κλειδιά» στην πορεία προς τις κάλπες, ο χρόνος για τις οποίες ούτως ή άλλως μετράει αντίστροφα. Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία πως θα εξαντλήσει την τετραετία, χωρίς όμως να αποκλείονται και τα σενάρια του Μαρτίου ή του Μαΐου. Οι άλλοι τρεις παράγοντες που θα συγκαθορίσουν την ημερομηνία των εκλογών είναι η απήχηση των παροχών της
κυβέρνησης Τσίπρα, καθώς εντός του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η δυνατότητα της χώρας να εξέλθει τους αμέσως επόμενους μήνες στις αγορές και οι τελικές αποφάσεις για τη μισθοδοσία των κληρικών.
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως έχει διασφαλίσει την «ανοχή» τόσο των μεγάλων παικτών της διεθνούς σκηνής, όσο και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ, ώστε να αποφασίσει ο ίδιος τον χρόνο και τον τρόπο που θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή. Μιλώντας μάλιστα σε δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο ίδιος πρωθυπουργός ο δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για τη Συμφωνία. Όπως τόνισε «η ψηφοφορία θα γίνει στην ώρα της, δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτη». Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ακόμη και για όσα γράφονται αναφορικά με την καθυστέρηση της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ τα οποία και χαρακτήρισε ανοησίες. Όπως τόνισε η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κύρωση του πρωτοκόλλου θα έχει διαφορά λίγων ημερών για τεχνικούς λόγους. Κατά πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών σχετικά άμεσα, δηλαδή περί τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου και το δίλημμα του Μητσοτάκη
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, o κατ’ αρχάς σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει, παράλληλα, πως δεν θα καθυστερήσει ούτε η ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και σ' αυτή την φάση στρέφεται όλο το ενδιαφέρον. Η άμεση ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας θα βοηθήσει την Αθήνα να φανεί συνεπής με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας που υπεγράφη με την ΠΓΔΜ το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ο κ. Τσίπρας θα ενισχύσει την εικόνα του στη διεθνή σκηνή ως πολιτικού που τηρεί τις δεσμεύσεις του. Από την άλλη, σε δύσκολη θέση θα μπορούσε να βρεθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην «σκληρή γραμμή» που ακολουθεί μέχρι στιγμή η ΝΔ και τη βούληση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Ένα «όχι» του Κυρ. Μητσοτάκη θα επιβεβαίωνε την πολιτική συνέπεια της παράταξης, ενώ ένα «ναι» θα έχει και για τον ίδιο πολιτικό κόστος, αφού θα εγκρίνει με την ψήφο του τον μισό σχεδιασμό για τον οποίο έχει κατηγορήσει σφοδρά και -εμμέσως- ως προδότη τον Αλέξη Τσίπρα. Κάτι σαν τα «θετικά μέτρα» που η ΝΔ υπερψηφίζει την ώρα που κατηγορεί την κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση.
Παράλληλα, οι «απειλές» του κ. Π. Καμμένου περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση δεν ανησυχούν το Μαξίμου, στον βαθμό που ο υπουργός Άμυνας έχει δεσμευθεί ότι δεν θα στηρίξει πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας. Στο κυβερνητικό επιτελείο προεξοφλείται, πλέον, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει περισσότερες από 151 ψήφους. Αναφορικά, δε, με τη συνέχεια του βίου της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να έχει δύο επιλογές: Η πρώτη, να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Και η δεύτερη, να επιδιώξει ο πρωθυπουργός να διαμορφώσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 βουλευτών, εξέλιξη όμως που εν πολλοίς προϋποθέτει τον διεμβολισμό, όχι μόνον των ΑΝΕΛ, αλλά και του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
Η πρόταση μομφής της ΝΔ
Ενδιαμέσως, πάντως, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να υπερβεί τον σκόπελο της πρότασης μομφής που νομοτελειακά θα πρέπει να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, σε χρόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης στην γείτονα χώρα. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα χρησιμοποιήσει το κοινοβουλευτικό όπλο μιας νέας πρότασης μομφής. Όμως, η συγκεκριμένη επιλογή συνιστά μονόδρομο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Πειραιώς θα είναι ευάλωτη στην κατηγορία ότι διευκόλυνε τον πρωθυπουργό να «περάσει» τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να μη βαρύνει τη δική της διακυβέρνηση η ευθύνη εξεύρεσης λύσης με την ΠΓΔΜ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.