Ξεκίνησε η συζήτηση προκειμένου ακίνητα που τελεσίδικα έχουν περάσει μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών στη δικαιοδοσία των τραπεζών να εκκενώνονται υποχρεωτικά εντός περιόδου δύο μηνών.
Πρόκειται για μια διαβούλευση η οποία αφορά διαδικασίες εξπρές εξώσεων ώστε τα ακίνητα να αποδίδονται ελεύθερα στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και να μπορούν ευκολότερα να αξιοποιηθούν.
Μετά την έναρξη από την κυβέρνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, διαπιστώθηκε πως μέσω της σχετικής πλατφόρμας e-auctions.gr προχωρούν σε ημερήσια βάση εκατοντάδες πράξεις, αλλά ελάχιστα ακίνητα έχουν αποδοθεί καταληκτικά προς χρήση στις τράπεζες. Πηγές προσδιορίζουν σε πάνω από 85% το ποσοστό των ακινήτων τα οποία ενώ πέρασαν στην κυριότητα των τραπεζών δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα στα funds που ενδιαφέρονται να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία συνδέονται με κόκκινα δάνεια.
Το πολιτικό κόστος είναι προφανές, ενώ τραπεζικές πηγές παραδέχονται μεν τις συζητήσεις, αλλά λένε πως «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι», «δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο που μας έχει δοθεί», «πρόκειται για σκέψεις» κ.λπ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της εκκένωσης των ακινήτων δύο μήνες μετά τον πλειστηριασμό έχουν εγείρει θεσμοί και funds, καθώς θεωρείται παράμετρος που μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά ανακτησιμότητας των κόκκινων δανείων.
Επιπλέον αν υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε καλύτερες τιμές εκποίησης για τις τράπεζες, δεδομένου ότι το 2019 είναι και η χρονιά που θα έχουμε την πρώτη πώληση κόκκινων στεγαστικών δανείων 2 δισ. με την τιτλοποίηση που είναι σε εξέλιξη από τη Εurobank.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.