Ούτε το… κουτόχορτο των παροχών και το παραμύθι της εύρωστης οικονομίας περνούν στην ελληνική κοινωνία. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, δείχνει διεύρυνση της διαφοράς ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και διατήρηση των μεγάλων ποσοστών στην παράσταση νίκης για την αξιωματική αντιπολίτευση ή σχετικά με τη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Η έρευνα αυτή, όπως κι άλλες που θα ακολουθήσουν αποκαλύπτουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι ο κόσμος δεν πείθεται και δεν αντιστρέφει τη γνώμη του σχετικά με το κόμμα που θα υποστηρίξει. Για τους περισσότερους πολίτες αυτό που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι το σύνολο του κυβερνητικού έργου στην τετραετία κι όχι τα προεκλογικά «δωράκια» που δίνονται.
Παρ’ ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά θετικών μέτρων, όπως το κοινωνικό μέρισμα, επίδομα ενοικίου, επιστροφή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, μη περικοπή των συντάξεων, οι πολίτες δεν πείθονται ότι όλα βαίνουν καλώς.
Φαίνεται να θέλουν κάτι διαφορετικό για τη χώρα, αγωνιούν για το μέλλον, εκτιμούν ότι τα «θα» της κυβέρνησης δεν θα υλοποιηθούν ποτέ.
Στην κυβέρνηση, πάντως, είναι αισιόδοξοι, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάνει διαφορετικά σχέδια. Πιστεύουν ότι τα θετικά μέτρα θα αποδώσουν προς το τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου όταν και οι μετρήσεις θα δείξουν διαφορετικά αποτελέσματα. Πιστεύουν ότι όταν ο κόσμος θα δει στους λογαριασμούς του λεφτά κι όταν θα πειστεί για το ευρύτερο σχέδιο προσλήψεων και αλλαγών στη δομή του κράτους, θα μεταστραφεί η γνώμη τους.
Με τη συσπείρωση στη ΝΔ να είναι πάνω από 80% και του ΣΥΡΙΖΑ 30 μονάδες κάτω η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι «το παιχνίδι δεν είναι χαμένο και γυρίζει».
Προς το παρόν ούτε η παροχολογία πουλάει, ούτε και η σκανδαλολογία. Και μάλλον στην κυβέρνηση δεν έχουν εκτιμήσει τη ζημιά που έχουν υποστεί από την υπόθεση του Μακεδονικού. Ούτε έχουν αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον λαοπρόβλητοι όπως πριν από τέσσερα χρόνια. Οι πολίτες πιστεύουν στη λογική του «όλοι είναι ίδιοι» και αντιμετωπίζουν τους άλλοτε αντισυστημικούς που υπόσχονταν μια μεγάλη ανατροπή και χόρευαν γι’ αυτό στο Σύνταγμα, ως βασικά κομμάτια του συστήματος.
Το 2015 έγινε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας κέρδισε το δημοψήφισμα και σάρωσε και στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Τότε οι πολίτες ήθελαν να δοκιμάσουν το διαφορετικό, το νέο απέναντι στο πολιτικό σύστημα που είχε παλιώσει, ήταν διεφθαρμένο, ήταν αποτυχημένο.
Τώρα, όμως, αυτό που μετράει για τους ψηφοφόρους είναι ότι μετρούν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τμήμα του πολιτικού προσωπικού που δοκιμάστηκε κι απέτυχε, τουλάχιστον στα περισσότερα.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι είναι απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, το κυριότερο συμπέρασμα είναι αυτό που όλοι έλεγαν αλλά κανείς πρωθυπουργός δεν πίστευε: Δηλαδή ότι η πολιτική «Τσοβόλα δώστα όλα», η υπέρμετρη παροχολογία δεν ευνόησε ποτέ καμιά κυβέρνηση. Το έκανε πρόσκαιρα αλλά δεν είχε το αποτέλεσμα που πίστευαν όσοι σχεδίασαν αυτή την πολιτική.
Ισως βλέποντας αυτές τις μετρήσεις η κυβέρνηση να παίζει το τελευταίο της χαρτί. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τις εθνικοπατριωτικές κορώνες που εξαπολύει ο Πάνος Καμμένος με την ανοχή, αν όχι με την επιδοκιμασία του Μαξίμου. Οι ΑΝΕΛ εξαϋλώνονται χάρη στις παλινωδίες για το Μακεδονικό και θεωρείται περισσότερο σίγουρο από ποτέ ότι δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Είναι αυτό που ο κόσμος λέει «τον καταλάβαμε πλέον τον Καμμένο, δεν ξανακάνουμε το ίδιο λάθος».
Είθισται σε επικίνδυνες περιόδους για τη χώρα ο κόσμος να συσπειρώνεται γύρω από τον κυβερνήτη του. Αυτό πιθανότατα να πιστεύουν και στη σημερινή κυβέρνηση και ίσως έτσι δικαιολογούνται τόσο οι καθημερινοί «τσαμπουκάδες» του Πάνου Καμμένου όσο και η δήλωση – έκπληξη από τον ΑΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη. Ο οποίος είπε ότι είναι στη γραμμή της κυβέρνησης.
Το επικίνδυνο παιχνίδι με τα εθνικά θέματα, που ξεφεύγει από το εύλογο και απαραίτητο θέμα της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, μπορεί να μετατρέπεται σε ψηφοθηρικό «κόλπο» όσων χάνουν στις δημοσκοπήσεις. ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ΑΝΕΛ θέλουν να ενισχύσουν την «πατριωτική» τους ταυτότητα και να αντλήσουν εκλογική δύναμη. Ο χρόνος θα δείξει αν έκαναν σωστή επιλογή.
Στο ερώτημα για το πότε θα στηθούν κάλπες, η απάντηση είναι «όλα είναι ανοικτά». Αν η κυβέρνηση δεν αντέξει τότε θα πάει σε εκλογές τον Μάιο. Αν πιστεύει ότι μπορεί να γυρίσει τα προγνωστικά τότε θα πάει τον Οκτώβριο, κερδίζοντας χρόνο στην εξουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.