Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ένας στους δέκα δικαιούχους κοινωνικού μερίσματος δεν έχει πληρωθεί παρότι η αίτησή του έχει εγκριθεί

Μόνον το ακριβές ποσόν που θα δοθεί σαν έξτρα επιδότηση επιπλέον των 710 εκατομμυρίων ευρώ –ή και μια ενδεχόμενη παράταση λίγων ημερών μετά τις 21 Δεκεμβρίου που τυπικά λήγει η διορία υποβολής αιτήσεων- λείπουν από την υπουργική απόφαση που έχει ήδη έτοιμη στο συρτάρι του ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Δεδομένου ότι ένας στους 10 δικαιούχους δεν έχει πληρωθεί ακόμη παρότι η αίτησή του έχει εγκριθεί (περί τις 150.000 από 1,5 εκατομμύρια εγκεκριμένες αιτήσεις), τα 34 εκατομμύρια που έχουν περισσέψει από τα 710 εκατομμύρια συνολικά που προβλέφθηκαν, είναι σαφές ότι δεν επαρκούν (αντιστοιχούν σε μόλις 5% του κονδυλίου). Στο οικονομικό επιτελείο λένε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι» αλλά αφήνουν να περάσουν οι ημέρες για «να κάνουν  ταμείο» στις 21 Δεκεμβρίου (ή εκεί κοντά) και τότε να διαπιστώσουν ποιο ποσόν λείπει, για να το συμπληρώσουν.

Όσο περισσότεροι όμως από τους δικαιούχους αποκλειστούν, τόσο λιγότεροι θα πάρουν Μέρισμα και τόσο μικρότερο θα είναι το κονδύλι που θα απαιτηθεί. Και από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, δεν διαφαίνεται διάθεση για σημαντικές αλλαγές και διορθώσεις, για να μην αποκλειστούν άδικα από δικαιούχοι τα φτωχά νοικοκυριά για τα οποία προορίζεται το εφάπαξ επίδομα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου καλούσε τους δικαιούχους να κάνουν οι ίδιοι διορθώσεις στο ΙΒΑΝ. Όσοι δήλωσαν αριθμό λογαριασμού που δεν έχει σαν δικαιούχο τον υπεύθυνο του νοικοκυριού που κάνει την αίτηση, δεν πρόκειται να πληρωθούν, παρά μόνον αν:
(α) σπεύσουν να ακυρώσουν την αίτηση και να δηλώσουν ΙΒΑΝ λογαριασμού που ανήκει στο όνομά τους ή, αλλιώς,
(β) να σπεύσουν στην τράπεζα και να μπουν συνδικαιούχοι στον λογαριασμό που ήδη δήλωσαν –προφανώς όμως είναι προτιμότερη η α΄ επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου