Τα νέα είναι θετικά. Το Euroworking Group, οι τεχνοκράτες των υπουργών μελών του Eurogroup, γνωμοδότησαν θετικά υπέρ της κατάργησης του μέτρου «κουρέματος» των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019. Πρέπει να αναμένεται ότι στο επόμενο Eurogroup θα υπάρξει η οριστική θετική απόφαση.
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει η Άνγκελα Μέρκελ να έχει καταφέρει να κατασιγάσει τις αντιρρήσεις των ακραίων στοιχείων του κόμματός της.
Η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει για τους δικούς της λόγους. Ήταν ένα επικοινωνιακός στόχος που τον καλλιεργούσε από καιρό. Η αντιπολίτευση έσπευσε να μειώσει την αξία αυτής της επικοινωνιακής και ουσιαστικής επιτυχίας της κυβέρνησης με τον ισχυρισμό ότι το μέτρο το έχει ψηφίσει η κυβέρνηση δύο φορές στο παρελθόν. Δική της ιδιοκτησία ήταν η πρόβλεψη για ένα νέο «κούρεμα» των συντάξεων.
Προσωπικά, δεν πρόκειται να σταθώ σε αυτή τη λογική. Τι σπουδαιότερο αποκαλύπτει όλη αυτή η διαδικασία;
Τον Αύγουστο του 2018, ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε το «Τέλος των Μνημονίων» και ταυτόχρονα κήρυξε ένα νέο διχασμό.
Σήμερα, όμως, ξέρουμε. Από τη μία ο διχασμός του λαού μας εντείνεται και εντατικοποιείται. Από την άλλη καθίσταται ανάγλυφη μια τεράστια αλήθεια. Δεν τελείωσαν και δεν εξαφανίστηκαν τα μνημόνια. Για την κατάργηση του μέτρου του νέου «κουρέματος» των συντάξεων χρειάστηκε ο Τσίπρας να παρακαλέσει την Άγκελα Μέρκελ. Και αυτό είναι αναμενόμενο. Η εποπτεία συνεχίζεται. Το προβλέπει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και είναι συνέπεια της υπογραφής του Τρίτου Μνημονίου.
Και δεν είναι μόνη αυτή η αλήθεια. Έχουν περάσει τόσοι μήνες και δεν έχουμε βγει στις αγορές. Που να το τολμήσουμε; Οι ξένοι είναι δύσπιστοι απέναντι στην Ελλάδα. Δεν εμπιστεύονται ούτε την ελληνική οικονομία. Ούτε τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν μπορούν να την προβλέψουν στις δικές τους εκτιμήσεις.
Η κυβέρνηση επικαλείται την κρίση στη διπλανή μας Ιταλία. Τι σχέση έχουμε με αυτήν; Καμία. Η Ιταλία είναι η Τρίτη οικονομική δύναμη μέσα στην Ευρώπη. Και αυτή τη στιγμή αντιπαλεύει με τους φίλους του Σόιμπλε. Διαπραγματεύεται από άλλη θέση. Και με άλλη δύναμη διαπραγμάτευσης. Και όσον αφορά στην πρόσβαση στις αγορές την έχει ολάνοικτη. Με τους ίδιους όρους που δανείζεται και η Γερμανία.
Καλά είναι τα νέα. Αλλά ας τα «διαβάζουμε» σωστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.