Παρά την καλή διάθεση των τεχνικών επιτελείων των δανειστών να βρουν λύση στο (ομόφωνο πλέον ) ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι παλαιές συντάξεις, καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα γιατί “οι διαφορές στα νούμερα δεν κλείνουν”.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει εκ νέου τις προθέσεις των ομολόγων του στο περιθώριο του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 5 Νοεμβρίου, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος που απομένει ώσπου να καταθέσει στη Βουλή (στις 21 Νοεμβρίου) το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στενεύει πολύ.
Στελέχη της Κομισιόν αναφέρουν ότι “η γραμμή που έχουν είναι να βρουν λύση”. Ωστόσο διαπιστώνουν ότι οι διαφορές εκτιμήσεων με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των οικονομικών μεγεθών παραμένουν σημαντικές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόσταση που χωρίζει την πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 από την πρόβλεψη της κυβέρνησης παραμένει σχεδόν αγεφύρωτη, καθώς τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκε μόλις κατά 0,05% του ΑΕΠ ή 90 εκατ. ευρώ.
Τι υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ το 2019, ακόμη και αν δεν εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα υλοποιηθούν όλα τα θετικά φορολογικά και κοινωνικά αντίμετρα του Εurogroup και οι πρόσθετες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των οποίων είναι 765 εκατ. ευρώ.
Τι εκτιμούν τα στελέχη της Κομισιών. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 3,35% του ΑΕΠ, αφήνοντας έτσι μια «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ. Και προτείνουν να να «θυσιάσει» η κυβέρνηση ορισμένες από τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να καλυφθεί η απόκλιση αυτή. Αν δεν γίνει αυτό, λένε, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, έστω και μικρότερης κλίμακας σε σχέση με τις ήδη ψηφισμένες.
Στο Μαξίμου “δεν θέλουν να ακούν” οτιδήποτε που θα εμφανίσει τον πρωθυπουργό να αθετεί τις υποσχέσεις του στη Θεσσαλονίκη. Και έχουν δώσει “γραμμή” στον κ. Τσακαλώτο να μειώσει με κάθε τρόπο την απόσταση που τον χωρίζει από τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, η φοροδοτική κόπωση των πολιτών δεν βοηθάει στο “κλείσιμο της ψαλίδας”. Και παρά τις παρακρατήσεις των οφειλών του δημοσίου και την προφανή υστέρηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το μέγεθος του κατάλληλου “δημοσιονομικού χώρου” δεν φαίνεται να είναι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση (700 εκατ. Ευρώ), για να στηρίξει τα επιχειρήματά της.
Όλα θα κριθούν τον ερχόμενο μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.