Τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου παρέδωσε την Τετάρτη στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Οι τέσσερις τόμοι παραδόθηκαν και στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, ενώ είναι διαθέσιμοι πλέον και σε όλους τους πολίτες.
Η έκδοση των τόμων του Φακέλου της Κύπρου γίνεται με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να δοθεί πρόσβαση σε ιστορικό υλικό που μέχρι τώρα δεν είχε πρόσβαση κανείς με στόχο να φωτισούν γνωστές και άγνωστες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, θα επιδώσει τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου.
Μέρα με ιστορικό συμβολισμό
«Ημέρα με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραλαμβάνοντας από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημείωσε ότι η ελληνική Βουλή και η κυπριακή Βουλή, με τη δημοσιοποίηση των τεσσάρων πρώτων τόμων του Φακέλου της Κύπρου, παραδίδουν ένα έργο που συμβάλλει στην αυτογνωσία και τη δημοκρατία μας. Ένα πολύτιμο υλικό, που ρίχνει φως σε μια ευαίσθητη στιγμή της ιστορίας μας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει «να πάψει πια αυτός ο φάκελος και αυτά τα κρίσιμα γεγονότα να αποτελούν το “μαύρο κουτί” της νεότερης ιστορίας μας».
Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι γίνεται ένα ακόμη βήμα με κοινή απόφαση της ελληνικής Βουλής και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου για τη δημοσιοποίηση όλου του υλικού, το οποίο ήταν σε γνώση ή προήλθε μετά από τη διετή επεξεργασία του από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, από το 1986 έως 1988, πριν από τριάντα χρόνια.
Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι από το 2015, και μάλιστα από την πρώτη φάση αυτής της κυβέρνησης, είχε δοθεί η δυνατότητα στον τότε πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, από την τότε πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, να δει αυτό το υλικό, το πού φυλασσόταν. Και αμέσως μετά, συνέχισε, πλέον από τον Σεπτέμβρη του 2015 η ελληνική Βουλή, με την παρουσία και την ομιλία του κ. Ομήρου, συνομολόγησε -με πρακτικό που έκαναν οι δυο πρόεδροι- και ύστερα πήρε ομόφωνη απόφαση, να αποδοθεί όλο αυτό το υλικό στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Προσέθεσε ότι ο κ. Συλλούρης που διαδέχτηκε τον κ. Ομήρου εργάστηκε επίσης και εργάζεται με συστηματικό τρόπο, ότι η συνεργασία τους είναι απόλυτη σε όλα τα επίπεδα και ότι θα επιδώσει κι αυτός τους φακέλους στην πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου. Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε ότι αυτοί οι 4 τόμοι -από περίπου 600 σελίδες ο καθένας- είναι οι πρώτοι από τους 30 ή 32 που θα εκδοθούν τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου ένας κάθε μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.