Χωρίς αμφιβολία τα Σκόπια είναι η μόνη χώρα στα σύνορά μας που δεν έχει αλυτρωτικές ή επεκτατικές βλέψεις εναντίον μας, που εξαρτάται από μας για την οικονομική επιβίωσή της και με την οποία έχουμε σχέσεις στενής οικονομικής συνεργασίας από τη δεκαετία του ’90.
Είναι η μόνη που θα μπορούσε να αποτελεί αντικειμενικά σύμμαχο της Ελλάδας, και απέναντι στην οποία βρισκόμαστε σε θέση ισχύος.Με αυτή τη χώρα ,ένα τέταρτο του αιώνα τώρα είμαστε σε μια διαμάχη την οποία ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να κατανοήσει.
Η λύση της «Βόρειας Μακεδονίας», και το συνολικό πακέτο που συμφωνήθηκε, από πολλούς κεντρογενείς θεωρήθηκε αρχικά ένας έντιμος συμβιβασμός, που επιλύει βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα εκκρεμότητα.
’’Οι τακτικισμοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η προφανής πρόθεση του Τσίπρα να διεμβολίσει την αντιπολίτευση και να δημιουργήσει πρόβλημα στην ΝΔ, δεν αναιρούν όμως την ανάγκη να κλείσει επιτέλους αυτό το ζήτημα, που τόσο εθνικό διπλωματικό μας κεφάλαιο κατασπατάλησε, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση της πραγματικής εξωτερικής απειλής, που δεν έρχεται βέβαια από τα Σκόπια αλλά από την Τουρκία.’’ έλεγαν τότε – με καλή πρόθεση -πολλοί σοβαροί άνθρωποι και διαχώριζαν την συνολική τους στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ από την συμφωνία των Πρεσπών .Υπήρχε και μια άλλη κατηγορία πολιτών. Ήταν πιο επιφυλακτικοί αλλά θετικοί . Έλεγαν ‘’τέλος πάντων δόθηκε μια κάποια λύση . Κλείνει ένα μέτωπο έστω με επώδυνο τρόπο .Αλλά σε κάθε περίπτωση η λύση είναι καλύτερη από την εκκρεμότητα ’’
Η προεκλογική εκστρατεία του Ζάεφ -με όλες τις υπερβολές της που είναι κατανοητές μέχρι ενός σημείου -κατέδειξε την διάθεση των γειτόνων να ξεχάσουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό του ονόματος ,να εμφανίζονται ως η μόνη Μακεδονία και να υπερτονίζουν τις επιτυχίες στην γλώσσα και στην εθνότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προεκλογικό κλίμα θα είναι και το μετεκλογικό.
Και στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι θα προσχωρούν στην άποψη ότι στις Πρέσπες έγινε μια κακή συμφωνία , η οποία δεν διχάζει απλώς την χώρα μας . Δεν είναι οι Έλληνες 50-50 ,μισοί -μισοί ,όπως στα Σκόπια . Τουλάχιστον όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις .Την πραγματική εικόνα θα την δούμε την Κυριακή στην κάλπη .Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αλλιώς .Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας θα πιστεύει για πάντα ότι υποστήκαμε μια μεγάλη εθνική ήττα. Χάσαμε σχεδόν τα πάντα .Δεχτήκαμε τις πάγιες θέσεις των γειτόνων τα τελευταία 20 χρόνια για να ικανοποιήσουμε όλες τις επιθυμίες των συμμάχων . Ποιά είναι τα αντίδωρα που πήραμε -αν πήραμε -θα το μάθουμε σύντομα .
Ελπίζω να μην είναι κάτι μικρό και κάτι λίγο. Με αλλά λόγια να μην είναι ένα τρέχον θέμα εσωτερικής πολιτικής . Αυτά φεύγουν και ξεχνιούνται . Τα τετελεσμένα στα εθνικά θέματα μένουν για πάντα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.