Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Παγκόσμιες πιέσεις για το «ναι» στη Μακεδονία – Χωρίς τέλος το «θέατρο» με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Παγκόσμιες πιέσεις για το «ναι» στη Μακεδονία – Χωρίς τέλος το «θέατρο» με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ | in.gr
Εν μέσω διεθνών πιέσεων, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου που θα γίνει στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών την ώρα που στην Ελλάδα τα κόμματα της συγκυβέρνησης συνεχίζουν να τραβούν … διαφορετικούς δρόμους παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια με φόντο τις εκλογές.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν οριακό προβάδισμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει εναποθέσει  πολλά στον διεθνή παράγοντα ώστε να δώσει ο λαός το «πράσινο φως» και να γίνει το πρώτο καθοριστικό βήμα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτεριών Χάικο Μάας δήλωσε από τα Σκόπια όπου βρέθηκε ότι το ζητούμενο είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία.

«Εάν το δημοψήφισμα αποτύχει, την οριστική απόφαση θα κληθεί να λάβει το κοινοβούλιο, γιατί το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτική ισχύ» σημειώνει από την πλευρά του ο Επίτροπος της Περιφερειακής Πολιτικής  Γιοχάνες Χαν. Οπωσδήποτε όμως, πρόσθεσε,  «ένα δημοψήφισμα, ακόμη και συμβουλευτικό, αποτελεί μια ένδειξη. Γι αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι συνέπειες».
Σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ βρήκε έναν ακόμη σύμμαχο στην προσπάθεια του κυρωθεί η Συμφωνία. Με επιστολή του ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δηλώνει περήφανος που επί των ημερών του η χώρα του αναγνώρισε την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατίας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο Τζορτζ Μπους καλεί τους πολίτες  της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα, μια ψήφος που θα ανοίξει – όπως αναφέρει –  τις πόρτες στη χώρα, τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο όμως και για την ΕΕ. Η συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτει, αποτελεί έναν «θαρραλέο και δίκαιο συμβιβασμό».

Συνεχίζεται το «θέατρο» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης

Την ίδια στιγμή τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν να τραβούν διαφορετικούς δρόμους στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μπορεί ο υπουργός Άμυνας και ορισμένοι εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ να υποστηρίζουν πως όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή θα ρίξουν την κυβέρνηση, ωστόσο δεν γίνονται πιστευτοί από όλους. Ήδη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έσπευσε να διαφοροποιηθεί για τη στάση του κόμματος απέναντι στη Συμφωνία ενώ ο επίσης βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ανέφερε σήμερα πως «ξεκαθαρίζουμε ότι είτε αποσύρουμε την εμπιστοσύνη, είτε ρίξουμε την κυβέρνηση, αυτό που θα κάνουμε είναι να αποτρέψουμε το σχέδιο της συμφωνίας να έρθει στη Βουλή και να κυρωθεί».
Υποστήριξε ακόμη ότι «δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να την ψηφίσουν κάποιοι άλλοι», αλλά θέλουμε «να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι παίζουμε σκοτεινό ρόλο και να αποδείξουμε ότι έχουμε πάγια θέση».

Αισιόδοξος ο Παππάς ότι θα πειστεί ο Καμμένος

Για την εκπεφρασμένη στάση του Πάνου Καμμένου, στο θέμα του Μακεδονικού, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος  Παππάς αναγνωρίζοντας ότι «είναι ένα πραγματικό πρόβλημα». Μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι ο κ. Καμμένος θα πεισθεί και θα συναινέσει στην επικύρωση της Συμφωνίας.
«Όταν έχεις έναν κυβερνητικό εταίρο ο οποίος διαφωνεί με μια κρίσιμη πολιτική, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Σε λίγες μέρες θα έχουμε το δημοψήφισμα στην πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θεωρώ ότι θα σταλεί ένα πάρα πολύ θετικό μήνυμα ότι οι βόρειοι γείτονές μας εγκαταλείπουν οποιαδήποτε διεκδίκηση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, οποιοδήποτε αλυτρωτισμό» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει. «Είναι μια διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας, και η Συμφωνία προβλέπει ότι η χώρα μας θα επικυρώσει τελευταία. Μετά τις θετικές αυτές εξελίξεις θα μπορέσουμε να πείσουμε περισσότερους ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι μπορούμε να πείσουμε και τον Πάνο Καμμένο» τόνισε ο κ. Παππάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου